Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

2018 legjobb autós élményei: az autósvilág öntökönszúrásának éve

2019. január 01. - Ződ2000

A korábbi hagyományokat követve egy újévi posztban szeretném megosztani a személyes autóélményes toplistámat. Erre az évre úgy emlékszem vissza, hogy ez volt az autósvilág öntökönszúrásának éve, pedig ekkora élmény-cunami egy szerkesztőségnek is elég lenne. Egy tucat kiállítás és múzeum esélytelenek nyugalmával maradt ki, pedig befutottak remek programok (mint egy spontán látogatás a BMW Weltben, vagy számos rendezvény a Porsche 70. szülinapjára). Mégis az egyes rendezvények kevésbé tudtak lenyűgözni mint 2017-ben.

picsart_12-18-05_58_17.jpg

10. Antwerp Classics 

Szegény Antwerp Classics épphogy belefért a listába pedig 2015-ben mekkora ingerküszöb-emelés volt (és nem csak inger, az egyik legelső posztom ami az index címoldalán landolt még 2015-ben). Mostanra azonban annyi érdekes dolgot láttam, hogy pár száz remek oldtimer börzéje már nem nagyon tud lenyűgözni. 

9. Essen Motor Show

Két év után újra sikerült eljutni ide: az Essen Motor Show nem valami kifinomult, de nagyon sokoldalú és látványos rendezvény. Ez évben is mindent beleadtak: drifterek, JDM tuning, hoszteszek és sportkocsik (néha mindkettő topless  : )  ) )

8. Spa Classics

Ez az első rendezvény, amelynél nem volt kapacitásom magyarul megírni, ezért csak az egzostive-on van fent, de legalább kész az első újévi fogadalom: eljutni a Hungaroring Classicsre : ).

7. Brüsszeli InterClassics

Az első rendezvény, amit nem volt időm teljesen megírni, még angolul sem (az első rész legalább angolul kész lett ), eljött a pont amikor túlcsordul a hobbi. Amúgy remek rendezvény volt, az év egyik legdurvább carspotting programja.

6. A második európai autós élménytúra.

Erről még nem sokat olvashatott senki a blogon (sem az egzostive-on). A kirándulás stratégiai célpontja a világ legnagyobb autós élményparkja volt, egy sor remek megállóval (pl az eindhoveni DAF Múzeum, és PS I Love you kiállítás a Düsseldorfi Művészetek Palotájában olyan éles ellentétben áll egymással mint a tűz és a víz).  

5. Techno Classica 2018: az öntökönszúrás csimborasszója 

Amikor Németország két vezető oldtimer-kiállítása teljesen egy hétvégén kerül megrendezésre, mindenki szív, a kiállítók, a márkák, a látogatók és persze a rendezvények maguk is. Egyébként valszeg a stuttgartiak a hunyók, ők kiosztottak egy Sallert a brüsszeli InterClassicsnek is (bár lenézve a kölni rendezvény méretét, első sorban magukat szívatták meg).

A Techno Classica mindig lenyűgöz, mind terjedelmével mind  felfoghatatlan minőségű kínálatával. Továbbra is ez az oldtimer-rendezvények királya, de a stuttgarti és az esseni szervezők kölcsönösen tökön szúrták egymást (végeredményben saját magukat), és a tekintélyes német oldtimer-haderő megosztásával adtak egy komoly esélyt a francia rendezvényeknek.   

4. Retromobile 2018, Párizs 

Végre megint összejött, úgy jöttem el Párizsból, hogy szuper volt, de nem hiszem hogy az esseni buli nem múlná felül. Erre jött a fenti öntökönszúrás a stuttgartiak keresztbe szervezésével, így Párizs simán beelőzte.

Persze alapból is ez az év egyik legfontosabb oldtimer-rendezvénye, és már csak a rekordok miatt is a világ egyik legfontosabb árverése. Meg azért nem gagyi amikor a nagycsarnokban a Renault Múzeum raktárának történelmi darabjai mellé a francia Tankmúzeum begurítja a szülinapos Renault tankjait.

Bár létezik nagyobb rendezvény a kontinensen, de a Retromobile az egyik legrangosabb. A kiállítás erőssége a high-end modellek felhozatala, ahol a milliárdosok szerzik be kedvenceiket, de a közönség szórakoztatására sok nagymúltú márka állít ki gyári támogatással gyári színvonalú standon, és teszi tiszteletét számos elismert múzeum. A Retromobile elismertségét mutatja, hogy számos rendezvény bérel standot, csakhogy feltegye magát a térképre.

3. Párizsi Autószalon 

Az év meglepetése, az európai zászlóshajó rendezvény a pódium alján? Ilyen se volt még amióta írom az Autósságokat. Sokat segített a meglepő helyezés elérésben, hogy a fél autóipar ignorálta a rendezvényt. Maga a Volkswagen márka (bár a Skodától a Bugattiig minden márkája kiállított), a francia kötődésű Nissan és Opel, a mindig élvezetes standokat állító Volvo vagy a Mazda mind távol maradt (de a lista ennél jóval hosszabb. Az sem segített az élmények fokozásában, hogy az Elnök úr kidobatott mindenkit (mint utólag kiderült nem csak az újságírókat, de még a szervezőket is) a nagycsarnokból pont azon a napon, amit én a rendezvényre szántam.

2. Brüsszeli Autószalon

A lista nagy meglepetése, a belgák egy full nemzetközi szintű kéthetes rendezvényt dobtak össze, ahol minden épeszű importőr kiállít, aki boldogulni akar ezen a meglehetősen fizetőképes és meglehetősen nagy újautópiacon. Januárban láthattunk utoljára rendes Opel standot ebben az évben, én először ülhettem Bugatti Chironban (még ha csak 5 percre is), sok-sok érdekes betétprogram (élen a Dreamcars csarnok) és hétköznapokon kulturált népsűrűség, minden adott egy remek egész napos programhoz.

Bár a kiállítás fő célja az értékesítés, az autók iránt plátói szerelmet táplálóknak is rengeteg élményt tartogat a 2018-as Brüsszeli Autószalon. Ha a 2017-es élménytoplistám jelmondata az volt, hogy tavaly régen minden jobb volt, 2018 első komolyabb autós rendezvénye most emelte a tétet. Akkor is ha méretében még mindig jóval kisebb, mint frankfurti IAA, és közel sem annyira kiemelt, mint Genf, ugyanakkor minőségében sokkal közelebb áll azokhoz, mint a kisebb országos rendezvényekhez (például Essen vagy Amszterdam). A német márkák frankfurti jelenlétét lehetetlen felülmúlni, de talán pont ezért is passzolt ott annyi importmárka. Brüsszelben viszont a német márkák többsége nem maradt el egy átlagos párizsi idegenlégiós produkciójuktól, cserében pedig egy sor márka eljött, akik Frankfurtban passzoltak.

Alpine, Aston Martin DS, Nissan Peugeot és a Volvo egyaránt eljöttek Brüsszelbe a frankfurti betli után. A standok pedig a minden márka esetben a legjobb nemzetközi kiállításokat idézik, a gyárak teljes mellszélességgel kiálltak a Brüsszeli Autószalon mellett. Bár a rendezvény nem dicsekedhet igazi modell-premierekkel, szinte minden nagyobb márka hozott valami show-elemet, egy-egy izgalmas tanulmányt, világszériás versenyautót vagy más betétprogramot (pl VR-szemüveges vagy több-képernyős szimulátort, esetleg artistákat)

1. Az autómúzeumos aranylövés, egy nagy cool-túrával a kontinensen át

Mivel én is kezdem érezni az autó- és blogfüggőség jeleit, némi agyviharzás után kitaláltam rá egy praktikus gyógymódot: az intellektuális függőségek kezelésének legkézenfekvőbb módja a túladagolás. A konkrét megvalósítást Közép-Európa legsűrűbb autóipari övezetére bíztam.

picsart_11-05-09_10_07.jpg

Mulhouse és Salzburg között egy 600 kilométeres úton gyakorlatilag egy tucat múzeumot talál az ember. Olyan mértékű élményfürdőt lehet remélni egy ilyen úton, amit a világ egyetlen másik pontján se talál az ember. Én pedig lenyugszom egy időre majd a posztokkal… : )

A háromnapos élménydaráló beszippantott megrágott és kiköpött, mint egy hullámvasút biztonsági öv nélkül, mégsem érzem azt, hogy nem térnék vissza szívesen bármelyik múzeumba akár holnap. Sőt, a 6. helyen lévő út a bizonyíték, hogy újabb hobbival gazdagodtam.

A végére betettem egy szokásos közvélemény-kutatást

A legintenzívebb kaland pedig még hátravan: 

+1: világhódító útra indultam: bukdácsolások a Wordpress útvesztőiben (egzostive.com ) és szárnypróbálgatások a Drivetribe-on.

Májusban képzeletbeli médiamogulságom új stádiumába léptem, és saját angol nyelvű blogot kezdtem el írni minden szépségével (host, template meg persze sok content), majd idővel megjelentek a cikkek a Drivetribe-on is, amely Top Gear nemzetközileg elismertté tevő  újságíró-trió közösségi autós oldala.  

screenshot_dt_48275342_720675264974837_3539331687907328000_n.jpg

 

Ez elsősorban egy közösségi platform, ahol May és Hammond legújabb privát autóit csomagolja ki, de például Mark Webber nagyon komolyan veszi Porsche nagyköveti teendőit és remek posztokat ad ki, hol a tragikusan fiatalon elhunyt Stefan Bellof bátyjával készít interjút, vagy épp a 919 EVO-t viszi el a Porsche Múzeumba, miután alaposan körbetrollkodták a Toyotát egy újabb körrekorddal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr2314526724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása