Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

A 2023. év 10 legjobb autós rendezvénye: felvirradt az autókiállítások kora?

2023. december 31. - Ződ2000

0_collage_2023_events_rev.jpg

Visszatérő hagyomány a blogon, hogy az év vége felé sorra vesszük az év legjobb autós rendezvényeit, legalábbis amit saját szemmel is láttunk. Minden évben sikerül egy tucat autós rendezvényre ellátogatni és még vagy egy tucat autóipari zarándok-helyet is felkeresünk így nem nehéz megtalálni 10 emlékezetes programot.

 1_c32a4151_22_copy.jpg

A sorrend felállítása azonban sokkal nagyobb kihívást jelent. Mivel, egyikünk sem főállású újságíró, ezért prioritásaink eltérnek a profiktól. Soha nem izgatott  az új autók premierje, sokkal fontosabb, hogy számunkra izgalmas vagy egyenesen történelmi jelentőségű autókat láthassunk, és friss élményekkel gazdagodjunk. Ami megindokolja hogy legközelebb is több száz kilométert autózzunk saját zsebből,.

 dsc_5794.jpg

Ebben az évben részt vettünk a legtöbb nagy autós rendezvényen, de kihagytunk néhány nagyágyút. A legelső IAA Münchenről 2021-ben írtunk, de a 2023-as kiadást az előzetesek alapján nem éreztük elég komolynak ahhoz, hogy megindokoljon egy 2000 km-es utat. Komolyan szerettünk volna eljutni a Retromobile-ra, de végül lemaradtunk róla. Kár, mert az idei Retromobile biztos a dobogón végezte volna.

 

Utólag visszagondolva az idei évet ugyanazzal a mottóval zárjuk, amit idei első autókiállításunk után már leírtunk: visszatért az autókiállítások kora.

 

 

  1. Az InterClassics Maastricht még mindig nagyszerű rendezvény

Két év kihagyás után az InterClassics visszatért Maastrichtba, és megtöltötte a maastrichti expo termeit nemcsak legendás klasszikusokkal de a fiatalabb generációkat megcélzó egyedi szimulátor kiállítással. Így a kiállítás több mint 35 000 látogatót vonzott egy négynapos hosszú hétvégén. Már januárban úgy éreztük, hogy ezzel visszatért az autókiállítások kora.

 

Az InterClassics Maastricht mégis az utolsó helyen végzett, de ne tévesszen meg senkit: a tavalyi InterClassics Maastricht egy nagyszerű rendezvénynek bizonyult.

 

  1. A Spa Classic remek, mint mindig

Az elmúlt hat évben mindig sikerült ellátogatni erre a rendezvényre, és kivétel nélkül maradandó emlékekkel távoztunk. Idén sem volt ez másképp, a Spa Classic hozta az elmúlt évek szinte összes erényét.

 

Bármilyen helyezést adhattunk volna valahol az 5. és a 10. között, a 9. helyat az indokolta hogy a többiek egyszerűen több friss impulzust adtak.

 

  1. Az Antwerp Concours továbbra is lenyűgöző

 

Az idei rendezvény nem volt olyan szuper, mint a legjobb (2021-es) Antwerpen Concours élményünk, amelyet láttunk, de a 2023-as program minden fronton jól teljesített. Háború előtti és háború utáni klasszikusok, modern autók vagy szuperautók, itt semmi sem hiányzott.

 

A harmadik Antwerp Concours d'Elegance-en jó programnak bizonyult. A szervezők által kiválasztott közel 100 autó kivétel nélkül remekelt, sőt a Concours látogatói parkolója is elment volna egy önálló kiállításnak. De ez akkor is egy elég kompakt rendezvény, így nem szerepelhetett feljebb ezen a listán.

 

  1. A Flanddria autós háromszöge nem egy Bermuda-háromszög

Belgium legkiválóbbjai Nyugat-Flandriában  gyülekeztek december végén. Így az esseni autószalonnal egy időben három eseményre is sor kerül ugyanazon a hétvégén: a háború előtti autókra specializálódott bemutató Kortrijkban (Prewar Days), egy másik kiállítás a háború utáni autókkal. Waregemben, miközben egy klasszikus regularits rally zajlott Ypres környékén.

 

Sajnos a heves havazás eltántorított minket attól, hogy részt vegyünk vagy akár lássuk a rallye-t, és lerövidítette a Prewar Daysen tett látogatásunkat. Ennek ellenére a trió stabil helyet szerzett a bakancslistánkon.

 

  1. A brüsszeli InterClassics magára talált

Még ha a bemutató csak három teremből állt is, az InterClassics rutinos szervezői újabb színvonalas rendezvényt hoztak össze. A Le Mans 100. évfordulója (központi téma, saját csarnokkal), félhivatalos gyári standok (főleg a Porsche remekelt), múzeumok és az rendezvények standjai mind ott voltak.  Az InterClassics még mindig hozta mindazt ami miatt imádunk oldtimer-kiállításra járni.

 

Bár a Le Mans 100. évfordulójának dedikált csarnokban izgalmas példányokat állítottak ki, hiányzott az a látványos dekoráció, amit a tavalyi Ferrari évfordulós standon  láttunk, és az InterClassics mérete sem tudott felnőni az esseni kiállítások mellé.

 

  1. Az Essen Motor Show a bevált receptet követi, csak kevesebb összetevővel

Az EMS a méretről és a mennyiségről szól: a szervezők több mint 500 kiállítót ígértek 18 országból. Ez önmagában garancia az emlékezetes kiállításra: sportkocsik és a versenyautók, tuning és klasszikus oldtimerek, Essenben mindenki megtalálja a magáét.

 

Bár a kiállítótér mennyiségre ott van, néhány alappillér veszített erejéből. Töretlennek tűnik a fesztivál népszerűsége az autósport és a tuningvilág körében, de a gyári standok minden eddiginél kevesebb energiát fordítottak az EMS-re.

 

  1. A Techno Classica még mindig messze van csúcsformájától

A klasszikus oldimerrendezvények királyára nehéz idők járnak  a járvány óta, de fokozatosan kezd magára találni. 2022-ben a bemutató elvesztette legnagyobb ütőkártyáját, a gyári standok kavalkádját. Most visszatértek a gyári támogatással és mérettel, teljes mértékben kihasználva az Essen Expo teljes területét. A tavalyi rendezvény sem volt kicsi, de hiányzott belőle a lényeg. Ez évben a szervezők a gyártók visszatérését ígérték, és ezt az ígéretet be is tartották.

 

Ennek ellenére a Techno Classica még mindig messze van a csúcsformájától: a gyártói színpadok kevésbé voltak látványosak, és a kereskedők sem készültek a gyárihoz vagy a Retromobiléhoz hasonló színpadokkal. Elmaradt az aukció is, ami az A-listás oldtimer-kiállítások fontos kelléke. 2020-ban még két nagy aukciós ház is rendezett aukciót Essenben. Ebben az évben a kiállítás azonban nem adott otthont egyetlen aukciónak sem (bár egy kis pódiumot hoztak).

 

  1. A 100. évfordulós Le Mans Classic talán minden idők legjobb oldtimer-versenye

 

Le Mans 100. évfordulója 2023 egyik legfontosabb évfordulója. Számos múzeum és rendezvény szervezett jubileumi kiállítást, mi pedig júliusban elzarándokoltunk a jubileumi Le Mans Classicra. Az idei Le Mans Classic egyszerűen hatalmasra sikeredett. Nem csak a hatalmas sétákat kínáló versenypálya számtalan tribünnel. A pálya komplexum számos látványosságnak adott otthont, a mezők és a parkolók pedig tele voltak klubokkal és gyári standokkal.

 

Artcurial párizsi akciós ház remek felhozatallal tért vissza Le Mans-ba, és a versenypálya hivatalos múzeuma egy különleges évfordulós kiállítással is kedveskedett. Végül a Tank Múzeumot is felvettük az útvonaltervünkre, utóbbi kb fél órára található Le Mans-tól. Egy durván ingergazdag napot töltöttünk el Le Mansban, és a szó minden értelmében történelmi jelentőségű rendezvénynek lehettünk szemtanúi. Az évfordulós Le Mans Classic minden bizonnyal minden idők legjobb oldtimer-versenye lehetett.

  1. A Zoute Grand Prix továbbra is a csúcsot célozza

A Zoute GP azonnal személyes kedvencünk lett, és 2021-ben és 2022-ben is a legjobb autós rendezvényünknek bizonyult. A koncepció az évek során változott, de a kulcselemek ugyanazok maradtak: az alap egy háromnapos oldtimer-rallye, melléje egy GT túra a modern luxus-sportkocsiknak. A Prado sátor, tömve van luxus- és prémium gyártókkal, akik legújabb modelljeiket prezentálják egy kompakt de igényes stand keretében. Mellett egy aukciós sátor a Bonhams szervezésében.

 

A Zoute második helyezése részben annak köszönhető, hogy idén nem került sor a zseniális Concours d'Elegance-re, ami jelentősen lecsökkentette az élménycunamit. Összességében a show egy kicsit kevesebb volt, mint amit megszoktunk, de a győztes ez évben annyival meggyőzőbb volt, hogy Zoute még a valaha volt legjobb formájával se győzhette volna le.

  1. A 100. brüsszeli autószalon nemcsak az év rendezvénye3 de minden idők legjobb Brüsszeli Autószalonja, de sajnos lehet hogy az utolsó is

A Belgium nemzetközi autókiállítása idén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, és minden fronton felülteljesített. Ebben a rendelvényben minden benne volt, amit az elmúlt 3-4 évben hiányoltunk, és még sok minden más is…

 

Hihetetlenül sok autó, dekoráció, látnivaló és tevékenység zsúfolódott össze a látványos gyári standokon. Sok olyan márka állított ki, akiket jó ideje nem láthattunk. Több mint 60 autómárkát számoltunk össze, amelyek így vagy úgy képviseltették magukat. Tömeggyártó óriások, prémium márkák és egzotikumok a világ minden tájáról, és legalább 20 hagyományos márkaszínpad (vagy legalább szegmens) várta a látogatókat.

 

Brüsszel idei nagy újdonsága az Év Autója díj átvétele az elmaradt Genfi Autószalontól. Egy színpadon leparkolták  az összes jelöltet felvonultató színpad, a ceremóniának pedig egy saját kupola-stand adott otthont. A mellettük található  csarnokoban olyan történelmet író modelleket állítottak ki, mint a Benz Patentwagen, a Ford T, a Topolino, 2CV, az első VW Golf, az első Prius és a Tesla Model S.

 

A műsor az új autó vásárlásán túl is sok szórakozást kínált, több szimulátor standot is  összedobtak (a Playstationtől a speciális hidraulikus rendszerekig). A belga fegyveres erők különféle katonai járművekkel érkeztek (bele értve a frissen érkező F35-ösök szimulátorát is). Az autóbemutató mellett pedig egy igazán lenyűgöző James Bond kiállítás is várta a látogatókat.

  

Már januárban kijelentettük az autókiállítás visszatérését Maastrichtban, és Brüsszel után sejtettük hogy megvan a győztes. Bár nem láttunk két nagyon esélyes jelöltet, nem tudjuk elképzelni, hogy az IAA vagy a Retromobile veszélyeztethette volna ennek a műsornak a pozícióját.

 

Sajnos a Brüsszeli Autószalonon annyi muníciót emésztett fel, hogy nem hagytak elég erőforrást a következő évre. A szervező FEBIAC nemrég bejelentette a 2024-es Autószalon elmaradását, az új szervezők pedig más koncepcióval indítják pár hét múlva a megújult Brüsszeli Autószalont. Meghalt a király éljen a király?

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr918292399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása