Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Európai látványosságok autóőrülteknek 2017-ben II. rész

2017. május 06. - Ződ2000

Lassan közeleg a második félév, ezért egy újabb posztban foglalom össze a kontinens fontosabb autós rendezvényeit. Bár már készült egy korábbi poszt, január óta számos rendezvény pontosította a programját, és lengetett be új csalikat például új sztárvendégeket vagy újabb betétprogramok érkezését. A legfontosabb ok azonban sokkal prózaibb: úgy tűnik elérkeztem a "világ peremére", a blog motorja minden újabb rendezvénnyel lenyisszantott pár sort az utolsó eseményről szóló információkról, így nem tudtam újabb rendezvényeket beilleszteni. Az eredeti poszt így egy fél évvel megrövidült, de most legalább bővíthetem pár újdonsággal, ami még nem volt a radaromon januárban. 

Balatonfüred Concours d'Elegance - Balatonfüred, Május 6-7

A balatonfüredi rendezvény a Villa d'Este szépségversenyéhez hasonlítható. Igényes környezet legendás autók, szerintem itt az ideje előszezonozni :). 

WTCC futam a Hungaroringen, Magyarország, Május 13-14.

Nem kell részletezni hogy miért :)

michelisz_130.JPG

Klassikwelt Bodensee - Május 19-21, Fridriechshafen, Németország

A rendezvény nem új, egy klassz nyáreleji oldtimer-dzsemborinak hat. Aki járt már kint írja meg milyen!

Oldtimer messe Tulln -  Május 20-21, Bécs, Ausztria

Van valami bájos a kissé amatőrnek ható rendezvényben, de a fő érv a helyszín közelsége. Egyébként a képek alapján korrekt rendezvényt hoztak össze a sógorék. Amúgy a Tommy Autosport blog tudósított róla 2015-ben.

Concorso d'Eleganza Villa d'Este, Május, Cernobbio, Olaszország Május 26-28

Újabb régi vágyam elnézni ide. Autós szemmel az sem mellékes, hogy a világ legszebb autós útjai veszik körbe...

A képek alapján ez egy olyan rendezvény amelyben a luxusautókat természetes élőhelyükön tekintheti meg a közönség.:)

p90206227_highres_concorso-deleganza-v.jpg

Forrás: BMWPress

 

Nürburgring Classics -Június 16-18, Németország

A Nürburgring 90. születésnapjára készülnek, a jegyek elég  borsosak, és két hónap múlva egy újabb (ezúttal bejáratott) oldtimer-versenyt fognak tartani (lásd lejjebb). De a program impozáns, könnyedén átveheti azt a zászlóshajó szerepet, amit múlt évben a Le Mans Classics vállalt magára.

Spa Summer Classics, Június 22, Spa, Belgium

Évente többször is rendeznek oldtimer versenyeket a Spa-Francorchamps pályán, és bár a Spa Summer Classics nem tartozik a legautentikusabb oldtimer-versenyek közé, nagyon is megéri ellátogatni.

A Spa Summer Classics érdekes módon pont az amatőrségében nyújt többet, és pont a lazaság adja a rendezvény báját. A parkolóban a legendás Alfa GTV, a Ford GT40 és a Fisker Karma simán megfér egymás mellett, és a főversenyen az oldtimer Firebird egy Espirit V8-assal és két Trabanttal küzd a nézők figyelméért, miközben Lotus Super7-ek körözik le őket. A nézők pedig olyan helyekre juthatnak be ahova az F1 nagydíj hétvégéjén csak Mr. Dennis és kollégái.

Múzeumok éjszakája - Június 24,

Pár éve a Totalcar elkezdett valami nagyszerűt, remélem hagyományt teremtett.

tc_muzeumok.jpgForrás: Totalcar

Goodwood festival of speed, Június 29-július 2, Wes-Sussex, Egyesült Királyság

Ez is egy legendás rendezvény, amit egyszer érdemes lenne meglátogatni.

Concours d'Elégance Suisse, Június 23-25, Chateau de Coppet, Svájc, 

Igazi sötét ló ez a rendezvény, a hivatalosa oldalon nem találtam képeket korábbi rendezvényekről, de a Genfi-tó partja ígéretes helyszín, és elég komoly erőfeszítésre vall, hogy standot béreltek a párizsi Retromobile-on,

1_0e47d3_bc3ce370441c487c802a0a17724ac960.png

 

Schloss Bensberg Supersports Classics - Június 30-Július 2, Németország

Egy új rendezvény a listán, de nem kezdők szervezik: a német Autozeitung és a Classic Cars újságok szervezésében, egy impozáns kastélyszállóban kerül sor a Schloss Bensberg Supersports Classics-ra. Aki nem ismerné (nyugi, én is gulgiztam), Köln felé keresse...

 

Formula-1 magyar nagydíj - Július 28- 30, Hungaroring

Nem hiszem, hogy magyarázatra szorulna hazánk legismertebb autós rendezvénye. Az újdonság az, hogy az elmúlt években méltán froclizott honlapot egy méltó új oldal váltotta, többek között komoly sajtógalériával.

Forrás: Hungaroring Media

Silverstone Classics július 28-30, Silverstone, Egyesült Királyság

A nyár közepén tartják a silverstone-i versenypályán a szigetország egyik legnagyobb oldtimer-rendezvényét. Személy szerint jó ideje szemezek a Silverstone Classics-szel, de eléggé feszélyez hogy arrafelé még mindig nem vették észre, hogy a rossz oldalon vezetnek. Pedig a program alapján a szervezők kitesznek magukért: a program szerint egy sor márka és modell (köztük olyan legendák, mint Jag XJ220), versenyistálló (Williams 40. évforulója) vagy márkaklub (pl Ferrari) évfordulója is ez évre esik. Ez évben a sztárvendég Patrick Stweart. Ami miatt számomra mindenképpen különleges: régi versenyautók és sportkocsik természetes környezetükben láthatóak, azaz a versenypályán…

Ha valaki járt már kint nyugodtam írja meg kommentben, hogy tényleg annyira jó-e, mint a képeken… : )

Classic Days - Augusztus 4-6, Schloss Dyck, Németország

Megint egy kevésbé ismert rendezvény, amely azonban ígéretes programokkal kecsegtet. A hírek alapján ott lesz a Techno Classica egyik leglátványosabb járműve, a GM Futurliner busz, de veterán versenyautók éppúgy várhatók, mint legendás pilótáik.

Azon olvasók számára, akik hozzám hasonlóan nem tanultak emelt szintű földrajzot: a felettébb stílusos helyszent biztosító Schloss Dyck kastély Düsseldorftól délnyugatra található.

Supercar Showdown, Beaulieu, Augusztus 5-6, Beaulieu, Egyesült Királyság

A Beaulieu-i nemzeti gépjármű-múzeum önmagában is megér egy látogatást, mivel az impozáns állandó kiállítások mellett a múzeum ad otthont a Top Gear főhadiszállásának.

A fentek mellett a múzeum rendszeresen biztosít helyszínt autós rendezvényeknek. A múzeum naptára havonta több látványos vendégprogramot is felsorol (pl Porsche, Jaguar vagy Ford márkanap). A számos rendezvény közül kicsit önkényesen a Supercar Showdown-t választottam, de alapjában véve bármelyik márkatalálkozó vagy börze bekerülhetett volna…

 

 

Az AVD Német Autóklub oldtimer-nagydíja, Augusztus 11-13, Nürburgring, Németország

A képek alapján nagy jó rendezvénynek tűnik, külön poén az ősrégi (szinte korhű) Flash alapú oldal :P

 

Salon Privé – Augusztus 31-szeotember 2, Blenheim Palace, Egyesült Királyság

7_c5a3053_1.jpg

Az idén 12-edszer megrendezett Salon Privé kevésbé ismert felénk, de a  sajtógaléria jól érzékelteti, hogy mennyire komoly rendezvénnyé fejlődött.

Goodwood Revival – Szeptember 8-10, Egyesült Királyság

Újabb legendás rendezvény legendás helyszínen. A Festival of Speed mellett a Revival is azon rendezvények közé tartozik, amelyekre el szeretnék egyszer látogatni.

IAA - Frankfurti Autószalon, Szeptember 14-24, Frankfurt, Németország

Két éve szervezési okok miatt úgy alakult, hogy csak az utolsó napon sikerült benézni, akkor is csak egy villámlátogatásra. Ellentétben a Párizsi szalonnal, itt bőven van lehetőség a tömeg kikerülésére a feláras, de nyilvános sajtónappal, ráadásul ez évben bőven akadt látnivaló is, amit meg akartam nézni. 

Autómentes nap – Szeptember 22, elvileg mindenhol,

Az autómentes nap egy hagyományosan Európai rendezvény, amely az egész világra átterjedt. Közben az eredeti koncepció is jelentősen átalakult mobilitás hétté.

8_screen-shot-2015-08-19-at-19_27_43_1.png

Azért megnézném hogy néz ki az autómentes nap Texasban vagy Shanghaiban, Photoshop vagy hollywoodi trükkök nélkül… Persze a mi kontinensünkön is akadnak fekete bárányok: a német humorérzék csalhatatlan jele, amikor a frankfurti autószalon épp az autómentes napra esik...

 

Hungaroring Classic - Szeptember 29-Október 1.

A brüsszeli Interclassicson tűnt fel először egy eseménysorozat plakátján az alábbi videó alapján egy eléggé ígéretes programnak tűnik.

Ugyanaz a szervező csapat amelyik a Le Mans Classicsért is felel.

Interclassics Brüsszel, november 17-19, Brüsszel, Belgium

A múlt évben második alkalommal került megrendezésre brüsszeli Interclassics.  A kiállítás  szervezői azonban nem kezdők, referenciájuk a Maastrichti  Interclassics, amely az egyik legnagyobb európai regionális oldtimer-kiállítás. Az év elején már írtam egy beszámolót a felettébb impozánsra sikeredett maastrichti Interclassicsról, és már Antwerpenben is volt egy hasonló kiállítás.

A múlt évi rendezvényből kicsit hiányoltam az extra töltetet, most kétség kívül meglesz: a szervezők öt nagy múzeumtól kapnak erősítést, a brit nemzeti múzeum (Bealieu, lásd feljebb), a holland Louwman, a Mulhouse-i Schlumpf-gyűjtemény és a Torinói Autómúzeum is ki fog állítani (természetesen a hazai Autoworld mellett).

Essen Motor Show, December 2-12, Essen, Németország

Az Essen Motor Show-ról meglehetősen szélsőséges élményekkel távoztam. Az EMS egy felettébb szokatlan kiállítás, nagyon furcsa és semmihez sem hasonlítható, amit eddig láttam (leginkább a hazai AMTS hasonlít rá). Egyrészt mindenkinek kínál valamit, mivel egyszerre nyújtja három rendezvény tematikáját: kisebb részben oldtimer-szalon, nagyobb részben tuningshow és sportkocsi-kiállítás, egy csipetnyi újautó-részleggel. Másrészt egyik tematikában sem kiemelkedő. Az a két darab kisebb BMW illetve Skoda stand egy vicc, mondjuk a brüsszeli (vagy akár a hazai) autószalon mellett. Talán a tuningszekció az, amiben a kontinens legerősebbjei közé tartozik.

A szervezők a mostani EMS-en ünneplik a rendezvény 50-ik évfordulóját, amivel könnyen az év egyik legkellemesebb meglepetésévé fejlődhet fel a rendezvény. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr712433459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása