Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Európai látványosságok autóőrülteknek 2017-ben I. rész

A 2017-es év bakancslistája

2017. január 11. - Ződ2000

Ahogy a múlt évi bakancslistánál írtam, a mai poszt egyfajta újévi fogadalomként szolgál. Tartalmazza azokat a rendezvényeket amelyekre rendszeresen igyekszem elzarándokolni, vagy legalább egyszer el szeretnék nézni. Azt hiszem nyugodtan elmondhatom, hogy kifejezetten eseménydús évet zártam a fogadalmak megvalósítása tekintetében, remélem sikerül folytatni. Ami nem rajtam múlik: ez évben nem lesz AutoRAI (törölték) és Le Mans Classics (kétévente tartják). Race of Champions pedig "brexitelt" egyet Londonból Miamiba, és a 2016 őszi időpont helyett januárban kerül rá sor. Amiben lehet reménykedni: még nincs dátuma az év végi Rallye Legendnek, és Bologna sem tűnik biztosnak.

Következzen egy lista az év fontosabb autós rendezvényeiről kronológia sorrendben. Ha esetleg valami kimaradt volna, akkor nyugodtan lehet emlékeztetni kommentben…

Interclassics  - Január 12-14, Maastricht, Hollandia

A maastrichti Interclassics az év egyik legelső oldtimer-rendezvénye, amely az évek során igen komoly bemutatóvá és vásárrá fejlődött. Nekem úgy tűnik, hogy a régió (BeNeLux, illetve Németország észak-nyugati része) nagy rendezvényein egy stabil kiállítókör jár körbe gyűjteményével, bár a kínálat azért folyamatosan változik. Az Esseni rendezvényekért is felelős szervezők mellett, egy-két látványos autót felismertem Antwerpenből. Ugyanakkor jó pár lélegzetelállító darab hiányzott, tehát a régió tényleges oltimer-készleteinek csak egy töredékét állítják ki egyszerre, így is megtöltenek egy többcsarnokos kiállítóvárost.

A gyári támogatás (ez évben 70 éves a Ferrari) mindig nagyot dob a rendezvényen és a helyi oldtimer-börzék és márkaklub-találkozók fölé emeli. Hogy mennyire komoly felhozatalra számíthatunk azt jól érzékelteti a múlt év végi brüsszeli Interclassics (a lista végén ott lesz).

Brüsszeli autószalon – Január 13-24 - Brüsszel, Belgium

A Brüsszeli Autószalon finoman szólva is nem a legismertebb autó-kiállítás, és közel sem annyira látványos, mint a nagy európai szalonok (Párizs/Frankfurt illetve Genf). Az elmúlt években azonban hozott egy elég stabil színvonalat, ami miatt messze kiemelkedett a régió többi autószalonja közül. Mivel minden évben sor került rá, stabil pont maradt a kalendáriumban, miközben sorra törölnek komoly autószalonokat (pl Amszterdam, Bologna).

Annak ellenére, hogy minden évben megrendezik, elég rossz időpontot választottak neki: közel egy időben tartják a detroiti szalonnal, és eléggé rászervezik Genfre, ami eleve elejét veszi a komolyabb premiereknek. A látogatók számára fontos különbség az is, hogy a rendezvény elsősorban kereskedelmi szalon, a kiállítás nem annyira az újságíróknak készül, kisebb hangsúlyt helyeznek a sajtóanyagokra, és reprezentatív macákra. Cserébe esztétikus tárgyalói környezetet teremtenek a potenciális vevőknek, akiket komoly autószalon akciókkal csalogatják be. A szervezők számára itt az értékesítésen van a fő hangsúly, ellenben például a párizsival ahol a fő cél a tömegnyomor-rekord megdöntése. A 2016. évi Brüsszeli Autószalon sem okozott csalódást, egy-két neves márka komolyabb standot hozott össze Brüsszelben, mint Párizsban. A második hétvégére időzített Dream Car kiállítás és az előbb említett Interclassics mindenképpen jó kombónak ígérkezik. .

Autoretro - Január 21-22, Roselare, Belgium

Ez egy kisebb de hangulatos kiállítás, amelynek elég nagy hagyománya van, bár a helyszín gyakran változik.A 2016-os Lamborghini gyűjtemény szépen sikerült. Ez évben a BMW és a Ferrarinak is tisztelegni fognak.

0_img_20160131_103021.jpg

 

Retromobil - Február 8-12. - Párizs, Franciaország

A párizsi Retromobile kiállítást úgy jellemeztem, hogy az az oldtimer-rendezvények királynője. Nem kérdés hogy ez a rendezvény az igazi nagyágyúk játszótere, ami teljesen más kontextusba helyezi a korábbi kisebb rendezvények alfahím gyűjtőit, akik néhány restaurált 911-es és alap Ferrarival már standokat tudnak építeni. A Retromobile a sokadik autó-kiállítás után is látványosnak hatott és tudott újat mutatni.

Sőt példátlan módon emelte a tétet. A világrekorder-aspiráns Ferrari mellett 10 látványos gyári stand és a gyári standokhoz mérhető privát kollekciók gazdagították a rendezvényt. Nem kevés gyönyörű autót láttam, és ezek többsége az oldtimerek között is ritkaság volt. Bár megkockáztatom, hogy láttam már olyan rendezvényt, ahol több autót állítottak ki, de minőségben a 2016-os Retromobile-t verhetetlennek éreztem. A Retromobil az a rendezvény ahol nincsenek fapados és belépő-darabok. A rendezvény erőssége a high-end modellek felhozatala és annak mennyisége. Ezt a rendezvényt nehéz felülmúlni, nem vagyok benne biztos, hogy sikerülni fog ez évben, de szurkolok nekik.

The London Classic Car Show, Február 23-26, London, Egyesült Királyság

Még nem jártam kint, aki látott a korábbiakból, írja meg kommentben, hogy milyen.

 Retro classics Stuttgart, március 2-5, Stuttgart, Németország

 Megint egy eddig számomra ismeretlen kiállítás, amely Európa legnagyobbjának hirdeti magát.

Antwerp Classics – Március 3-5, Antwerpen, Belgium

A 2015. év egyik legkellemesebb meglepetése volt az antwerpeni oldtimerbörze. Az előzetes alapján nem gondoltam volna hogy ilyen hatalmas kiállítás fogad: négy nagy csarnok, tele régi és ritka autókkal néha egészen tömött installációkban. A kiállított darabok többnyire magángyűjteményben állnak, a többségüket épp árulják. Gyanítom, az igazi kedvenceket el se hozták. Természetesen a díszvendég a 70 éves Ferrari lesz.

 

Genfi autószalon - Március 9-19, Genfi, Svájc

Az én esetemben a Genfi szalon kihagyásának fő oka az időzítés. Március elején rendszerint az időjárás szólt közbe, pedig a környéken lenne látnivaló rendesen. De ami késik nem múlik...

AMTS - Automobil and Tuning Show - Március 24-26, Budapest (Hungexpo) 

A sajtógalériát átfutva nem is értem hogy miért maradt ki az életemből, nagyon színes és élménydús rendezvény, amelynek múlt évi sajtógalériájában erősebb a hölgyek felhozatala, mint az autóké. 

 

Essen techno classica,  ápr. 5-9, Essen, Németország

Előző évben az esseni Techno Classica kiállítást előzte meg a legnagyobb várakozás. Múlt évben csak ezüst érmes lett, de szerintem simán benne van az év rendezvénye cím.

Remélem a németek hazai pályán megint kitesznek magukért.

 

Oldtimer Show  - Budapest, Vasúttörténeti Park, Aprlis 7-9

2016_vasuttorti_park_rendezveny_plakat.jpg

Már csak a helyszín alapján ígéretes rendezvény lehet...

Itt most kénytelen leszek szünetet tartani, mert a teljes lista nem fért el egy poszt-bejegyzésbe, így a blogmotor minden új rendezvénnyel lecsippentett az utolsó rendezvényből. A május utáni rendezvények ezért a következő posztba kerültek be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr2412116461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camell · http://indafoto.hu/camell 2017.01.11. 15:24:00

A Hungaroringen lesz még egy rendezvény, amire egy old(young)timerbuzinak érdemes kilátogatnia (én megyek), ez pedig a Hungaroring Classic, szeptember 29-október 1. között.

mcsatorna.hu/hazai/milyen-esemenyek-lesznek-2017-ben-a-hungaroringen-1810604

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.01.11. 16:11:25

@camell: köszi, ezzel ma frissítem a listát!
süti beállítások módosítása