Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

10 dolog, amit senki se hagyjon ki a frankfurti autószalonon!

A hét végéig be lehet pótolni az IAA látványosságait.

2019. szeptember 18. - Ződ2000

A Frankfurti Autószalon pár napja nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, úgyhogy összeszedtem egy posztba azokat a betétprogramokat, amit érdemes mindenkinek felkeresnie. Ezek azok a programok, amelyek túlmutatnak az ötperces üléspróbákon és olyan frissítő élményekkel ajándékozzák meg a látogatókat, amit az ember sosem kap a kereskedésekben.

0_-iaa-uj-fokep-jo.jpg
 Ezzel a  listával igyekeztem kicsit túllépni  a nyilvánvaló programokon. Direkt kihagytam a tanulmányautókat és nem raktam be az elsősorban a sajtó számára elérhető helyeket (pl Mercedes Café).

2_csm_2019_gelaendeplan_iaa_1_fe380936a3.jpg

Az autószalonok történetében először láttam olyat, hogy néhány nagyobb kiállító egyáltalán nem állította ki az aktuális modellév járgányait, azért az üléspróba egyre ritkább lehetőség (persze arra ott vannak a kereskedések).Általánosságban sokkal visszafogottabb és alapvetően más hangulató volt az ez évi szalon, érdemes visszanézni a tavalyi beszámolóra, sok minden változott két év alatt (és nem csak az hogy a lenti képen szereplő márkák fele hiányzott). 

1_2017_collage.jpg

Ennek hiányában nagyobb hangsúly helyeződött a szórakoztatásra, és pont ezért fokozottan érdemes egy kevésbé zsúfolt hétköznapot választani a látogatásra (vasárnap zár a kiállítás).

2_iaa-besucher-oeffnungszeiten-en.jpg

A fentiekre tekintettel itt az én 10-es listám a kihagyhatatlan betétprogramokról:

10. Végre egy jó kávé a Polestarná

A Volvo sokáig minőségi kávé hagyományos beszerzési forrása volt minden komoly autókiállításon. Sajnos a svédek pár éve úgy döntöttek, hogy kivonulnak az őszi (párizsi/frankfurti) autókiállításokról, és csak Genfben állítanak standot, de az olyan is lesz. Ennek megfelelően Frankfurtban már harmadik éve betliznek, pedig Brüsszelben sőt még Essenben is készültek valamivel. Ebben az évben fél lábbal visszatértek Frankfurtba, egy új mobil pavilonnal, amelyet a Polestar számára állítottak fel az Agorában.

1_dsc_4792.JPG 

A kis konténerépület nem nagyobb, mint a Jaguar Motorhome-ja (ami mellé a britek készültek egy valódi standdal is a 11-es csarnokban). A Polestar viszont újjáélesztette a Volvo hagyományát, és olyan jó kávét szolgált fel, mint senki más.

1_dsc_4799.JPG

 

9. Lépés a semmibe a Mercedes csarnok tetejéről

A Mercedes számos díjat gyűjtött be a standjával, bár ez nem annyira stand inkább egy nagyméretű kiállítási épület, mint a Stuttgarti márka egyedül is meg szokott tölteni. A Mercedes idei dizájnja nem tartozik a személyes kedvenceim közé, de meg kell hagyni, sikerült megint valami eredetit villantani.

2_dsc_4921_marked.jpg 

Az egyik kedvencem egy üvegketrec volt, amelyet az épület felső galériájából lógattak ki, teljes körpanorámát biztosítva a látogatók számára. Előre mondanom, ez nem lesz a tériszonyosok törzshelye. 

 

8. Virtuális túra a Porsche Taycan szimulátorával

A Porsche színpadán a figyelem a márka első teljesen elektromos sportautójára, a Taycan Turbóra összpontosult. A Taycan esetében a Porsche nem ígér kevesebbet, minthogy újra definiálja önmagát. Bármit is jelentsen ez, hogy az elnevezés alapján stuttgarti srácoknak sikerült valahogy turbót tenni egy elektromos autóra (????!). : )

3_dsc_5039.JPG 

Ennél közelebbi kevesen fognak jutni egy Taycanhoz, de azok, akik készek feláldozni valamennyit az autózás élményéből (úgy 95% -ot) bármilyen Taycan-élmény érdekében, beülhetnek virtuális pilótafülkékbe, hogy megnézhessék a Porsche műszerek működését.

 

7. Gyerek sarok a Porschénál, persze úgyse adod majd át nekik a széked…

A Porsche elég jól elrejtette az emeleti galérián jelenlegi modellpalettáját, pedig semmi szégyenlenivalója a konkurencia tükrében. De most úgy tűnik, a jövőre összpontosítanak (és a villamosított Taycanra, lásd fentebb a 8. pontot).

4_dsc_4594.JPG 

Azok, akik továbbra is készek elzarándokolni az aktuális modellpaletta benzinfalóihoz, jutalmuk egy Carrera versenypályával és néhány szimulátorral súlyosbított gyermeksarok. Ez a játszósarok kellemes meglepetés volt (elsőre fel sem tűnt), de aki kivárja, jó mókában lesz része.

4_dsc_4595.JPG Persze nálam az etalona Porsche család Salzburgban található magángyűjteménye, egy nagyon szórakoztató múzeummal, amely nálam simán elnyerte a leginkább gyermekbarát múzeum címet, 9 hónapos és 99 éves gyermekek számára egyaránt kínálnak valamit. 

6. Látatlanban odaadom a Fordnak a hatodik helyet

A Ford kicsi, de nagyon eredeti standot épített amelynek fő attrakciója egy alagút, amely az elektromos autók gyorsulását hivatott érzékeltetni. Ha jól gondolom… 5_dsc_5306.JPG

Az előadás szépen indult a regisztrációval és az interaktív elemekkel, de a fő látnivaló várakozási ideje még a sajtó napján is fájdalmasan sokáig tartott, ezért kiálltam a sorból, hogy hasznosabban töltsem el azt a bő fél háromnegyed órát, amit az előttem sorban álló két tucat látogató ledarálása igényelt.

5_dsc_5305.JPG

 

5. Hakni és oldtimerek a Heritage csarnokban

A Heritage csarnok egy izgalmas időutazás a az elmúlt 100 év álomautóival, első világháborús egzotikumoktól a szupersportkocsi-tanulmányokon át Schumacher forma-1-es torpedójáig..

 

A 4. csarnok tökéletes autószpotting-paradicsomnak bizonyult. Már messziről áradt a remek hangulat, ragtime zene, 30-as évek stílusában öltöző vendégek és persze német sör.

 

4. Virtuális szörfözés a Mercinél

7_dsc_4905_copy.JPG 

Ez is nagyon szórakoztatónak tűnt, azt hiszem, a képek magukért beszélnek.

 7_dsc_4903.JPG

 

3. Próbára tenni néhány pick-upot a tereppályán és velük együtt felelősségbiztosításunkat is

 Ezt mindig is ki akartam próbálni, de soha nem maradt rá idő. Aztán pár éve egy nyílt napon elvittek egy ilyenre a helyi Mercedes kereskedés nyílt napján és az utasülésből nézve is jó móka volt látni ahogy két kerékkel a levegőben haladunk a terepcsomagos városi terepjáróval, vagy épp nem látom a horizontot a műszerfaltól de mégsem esünk le a falról.

8_dsc_4950.JPG

Valami hasonló élményt kínált az elmúlt tíz évben az IAA a mesterséges terepszimulációs akadálypályával, csak itt gödrök helyett egy rozogának érződő állványon kellett végigmenni, ami ránézésre messze átlépi a régi vidámpark faszerkezetes hullámvasútjának fear faktorát. Nem tudom hogy működik ott a felelősségbiztosítás de javasolt beikszelni J.

8_dsc_4789.JPG 

Nagyon furcsa élmény ezen a felépítményen vezetni, egy vagy két kerékkel a levegőben. Egyedül azért nem adok aranyérmet, mert a meglehetősen hosszú sort nem volt időm kivárni.

8_dsc_4787.JPG

 

2. Színházi elődadás a világ legfeketébb vaddisznójával a BMW standon

A 11-es csarnokban a BMW stand mögött egy komoly színpadi látványosság várja a figyelmes látogatókat: a BMW egy egyedi X6-ossal szemléltet egy új nanotechnológiával megspékelt festéket.

9_dsc_5158.JPG 

Az X6-at egy elsötétített szobában várja a látogatókat, a termet pedig színes fénynyalábokból álló rácsok szelik át. A villogó showműsor célja az egyedülálló nagyon fekete, művésznevén Vantablack-festés kiemelése.

A festés  Vantablack VBx2 nanoszerkezetű bevonatnak anyakönyvezték, és szerényen a világ legfeketébb feketéjeként jellemzik. Az arcméret nem alaptalan: ezt az anyagot eredetileg a repülési és űrkutatási célokra fejlesztették ki, és elsődlegesen arra jó, hogy elnyomják a napból érkező szórt fénynyalábokat az égitestek megfigyelésekor. Mondjuk közúti közlekedésre ez a festés pont se nem célszerű és se nem megengedett, de poénnak remek. És gondolom a BMW fog találni valami durván feláras opciót ahol ezt bevetheti dekorként is.

9_dsc_5183.JPG
A festés gyakorlatilag megszünteti a bemutatóautó sziluettjének harmadik dimenzióját. Az a fekete felületek lenyűgöző kontrasztot adnak a pár eltérő formai elemnek, mint a kivilágított veserácsoknak és fényszóróknak.

1. Virtuális vadászat az új Land Rover Defenderre

Ez egy szuperjó móka, feltéve, hogy kiállja az ember sort. A Land Rover standján az autók mögött a még általam is ismert TV-kalandor és a egykori brit kommandós, Bear Grylls invitál meg egy virtuális helikopteres kirándulásra. A játék célja az új Land Rover Defender lefényképezése veszélyes helyeken.

10_dsc_5086.JPGA VR igencsak hatásos, teljesen jogosak a biztonsági intézkedések(két fogantyú az ülés mellett és egy hevederrel rögzített mellény). Mivel ezek jelentősen csökkentik az esélyét annak hogy leforduljunk a székről (amit virtuálisan egy kanyonban manőverező helikopterből lógatnak ki, a virtuális szimuláció csak az ebédünkre jelenthet komoly veszélyt. Az utazás maga nagyon realisztikus, az ülés enyhe döntögetései, illetve a ventilátor által keltett széleffektek nagyon realisztikus élményt nyújtanak. Személy szerint én megkértem, hogy töröljék le előttem az izzadságot a markolatokról, amit a kondigépeken sem szoktam észrevenni.

10_dsc_5085_copy.JPGAmi a játélkmenetet illeti, a játkost egy egy helikopter külső ülésére szíjazták és az a feladata hogy lőjön pár jó reklámképet, amelyek a legjobban kiemelik az autó (virtuális) képességeit. A játékosok eredményeit rögzítik és el is küldik a regisztrált fotókat.

 

A végére szokás szerint bedobok egy szavazást, kíváncsi leszek hogy kinek mi fog tetszeni: 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5215109938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása