Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Miért NE vegyünk tükörreflexes kamerát?

Avagy az optimizmus győzelme a jó tanács felett...

2016. november 10. - Ződ2000

A múltkor leírtam, hogy milyen készülékek után vágtam bele a DSLR projektbe, dacára annak, hogy nem éreztem tökéletes választásnak. Az elmúlt évek tendenciáját figyelve kifejezetten égő a hagyományos kamerákra nézve, hogy a belépő szintű mobiltelóm „amatőr szemmel” mennyivel szebb képeket készít (ideális körülmények között), mint a kompakt és a bridge kamerám. A középkategóriás Honor 7 20 Mpixeles kamerája pedig teljesen értelmetlenné tette egy külön kamera fenntartását. Mindazonáltal, még mindig belefutok olyan helyzetekbe, ahol szükségem lett volna egy jobb kamerára, így a Nikon belépő DSLR-jének kifutó modellje lett a szerencsés nyertes.

0_picsart_11-05-01_56_46.jpg

Első benyomások egy tükörreflexes kamerával azonban eléggé felemásra si8ekrültek. Az elejéén az ember élet császárának gondolja magát, az aztán rájön, hogy megvette a tekerőablakos 316i-t, ami tele lesz kompromisszumokkal, és folyamatosan elrontja a mókát.  Megint hangsúlyozom,ezek amatőr rácsodálkozások egy olyan ember részéről, aki még nem használt ilyen kamerát. Ahogy korábban írtam, kamerákhoz még annyira sem értek, mint az autókhoz.

 

„Felkészülni, vigyázz, vigyázz, vigyázz, vigyázz és még mindig vigyázz és csííííííz!”

Angol szakterületen a kompaktkamerákat gyakran „point and shoot” kamerának nevezik, nem alaptalanul, mivel tényleg nagyon gyorsan bevethetőek. A kis exilimeknél volt egy bejáratott mozdulatsorom, amivel már a tokból kivételkor bekapcsoltam a kamerát, és mire felemeltem, már fényképezhettem is. A fényképezés a Nikonnál pl az alábbi procedúrával jár: „point and shoot” hat arcpirítóan egyszerű lépésben.

6_img_20161023_121406_copy.jpg

0. elő a kamera (ha nincs a nyakbanm akkor a vállpántot a nyakba, hogy ne ejtsem le fotózás közben).
1. bekapcsolni a dedikált gombbal
2. csekkolni, hogy az üzemmód-tárcsa jó helyen van
3. az objektíven található reteszelővel kioldani az objektívet (erre a kis képernyőn előzékenyen figyelmeztet a Nikon).
4. a fényképezéshez le kell venni a lencséről a sapkát (és rutinosan zsebre tenni, hogy ne vesszen el).
5. amatőrök esetleg bekapcsolhatják a képernyőt (liveview).
6. és tűűűűz.

 

„Hol a gomb a zoomhoz? Azt olvastam, hogy ez a vacak motoros…”

A kis Nikon nem könnyű. Érződik, hogy van benne anyag. Mégis a kompaktkameránál megszokott gombok helyett kézzel kell tekergetni az objektívet a zoomoláshoz.

7_img_20161023_125456_processed.jpg

Főleg akkor meglepő, ha az ember megvette az első 18-200-as ólomnehéz objektívet, amelynél külön kitérnek arra, hogy az motoros. Nos, a motorok nem egy trendi zoom gombnak engedelmeskednek, hanem a lencseállításhoz kellenek. És ha már objektívnél tartunk, az alap Nikon az azonos bajonettzár ellenére sem fog együttműködni a nagyobb kamerákhoz való objektívekkel, mert azokból hiányzik a motor, és a háztól várják el a meghajtást.

„Megtaláltam a gombot az objektíven, de még manuálisan sem zoomol igazán”

Ha már itt tartunk, zoom gyakorlatilag nincs, pedig az van ráírva „18-55”-szörös a zoom, vagy mi. Az én kompaktomon meg csak 6x-os, mégis megeszi zoomra. Akkor most mivaaa?

Szóval a fenti számok nem „zoom” szorzók, hanem az úgynevezett látószög, amely (egy alap 18-55-ös gyári objektív esetében) az emberinél valamivel nagyobb látószögtől egy enyhe zoomig terjed. Egyedül azért nem érzem magam átverve, mert kamera tényleg megtölti tartalommal a nagyobb felbontást, az optikai zoom helyett elég kivágni a megfelelő részt, ott lesznek rajta a részletek.

„Mi ez a kis vacak, amibe bele kell néznem, miért nem a fontos dolgot látom a képernyőn?”

A profik fő kedvenc eszköze, a kereső (Viewfinder, 1.) számomra felettébb necces. Megszoktam a mobiltelefonok kényelmes és funkcionális működését, és a keresőt hatalmas visszalépésnek érzem. Szemüveggel nem tudok elég jól belenézni, a sok kis infót (a három kulcsadat, amit a képernyő is mutat ilyenkor) nem észlelem rajta, vagy a pici képen nem tudom a kompozíciót kellően átlátni. Egy vicc az egész. Ilyenkor merül fel teljesen jogosan, hogy mi a fenének a bazi nagy képernyő (2) akkor? Nos ezen lehet beállítani manuális módban a beállításokat egy tekerővel (3). A közelmúltig még a komolyabb tökörreflexes kameráknak is ez volt a kezelési módja, és még kapható újonnan olyan Nikon alapgép, amelyiknél csak a keresővel lehet fotózni.

9_img_20161023_123822.jpg

Speciel a 3300-asnál van rá lehetőség, hogy a képernyőt használjuk előnézetre (Liveview), de egyrészt lassabb (leginkább mert külön át kell kapcsolni), másrészt a fórumok és honlapok szerint károsítja a szenzort (???!!!).

„Várjál visszamegyek a kocsihoz a profi kellékes táskámért…”

Ahogy írtam, a kamera az alternatívákhoz képest nagy és nehéz, még a kompakt gyári lencsekittel. A nagy csőrrel nehézkes manőverezni, és könnyen beleakad a tereptárgyakba.  Gyorsan lejött, hogy a telóm továbbra is megkerülhetetlen lesz.

vae29001_cf-eu11_promobag.jpg

Ha minden jól megy pár héten belül lesz alkalmam komolyabb bevetésre, némi rutinnal talán már érdemi tapasztalatokat is tudok gyűjteni.De hogy ne legyen a cím kérdése költői:

NE vegyünk DSLR-t mobil helyett, mert nem fogjuk tudni magunkkal vinni sok olyan helyre, ahova beférünk egy mobillal vagy kompaktkamerával.

NE vegyünk DSLR-tha valami praktikus dologra van szükségünk, pláne ha van egy használható bridge-ünk.

NE vegyünk DSLR-t ha csak annyi pénzünk van rá, amennyibe kerül, mert könnyen elkapja az embert a gépszíj, új objektívek és egyéb kiegészítők láttán.

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr4011949387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.11. 08:41:10

Hosszú lett, de itt-ott beleolvasva van benne pár marhaság.
A dslr szenzort károsíthatja a liveview hosszabb, rendszeres használata. Azért, mert ezek viszonylag rövid használatra voltak tervezve(régebbi gépekről beszélek, a viszonylag újakat nem ismerem), a lv használatakor túlmelegedhet, ami árt neki.

Mobillal is lehet fényképezni, de meg kell találni a helyét. Nincs igazi nagylátószögű objektíved, nincs igazi tele, a blendét ha tudod is állítani, az apró szenzor miatt nem nagyon van lehetőség a mélységélességgel játszani.

És ez csak két apróság.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.11.11. 12:44:06

@Hóhér az utolsó barátod: köszi, a LV-t és a viewfindert kevertem egy helyen, remélem már tisztább.

A mobilnak megvan a helye a posztjaim többsége azzal készült. És elég jól helytált eddig, gyakran a 13MPs képek részletei is alkalmasak voltak felhasználásra. Amikor nem, akkor fogom bevetni a Nikont.
süti beállítások módosítása