Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Bakancslista autórajongóknak az év hátralévő részére

2016. május 08. - Ződ2000

Lassan itt a nyár, mielőtt utolér a második félév, folytatódik a bakancslista. Ahogy az első féléves listát, ezen gyűjteményt is a korábbi élmények, szájhagyomány vagy a fellelhető honlapok alapján állítottam össze. Ahogy korábban, most is szívesen várok minden konstruktív ötletet, és az év közben igyekszem frissíteni a posztot, ha újabb rendezvények kerülnek látómezőbe. A legjobb ötletek jutalma az lesz, hogy ellátogatok oda :).

Concours d'Elégance Suisse, Június 18-20, Chateau de Coppet, Svájc, 

Igazi sötét ló ez a rendezvény, a hivatalosa oldalon nem találtam képeket korábbi rendezvényekről, de a Genfi-tó partja ígéretes helyszín, és elég komoly erőfeszítésre vall, hogy standot béreltek a párizsi Retromobile-on,

1_0e47d3_bc3ce370441c487c802a0a17724ac960.png

 

Le Mans 24h Classic július 8-10, Le Mans, Franciaország

Újabb nagy múltú rendezvény, sokat elárul a francia mentalitásról, hogy kiemelt helyen szerepel a dress code… Szerencsére a honlapra is kellő figyelmet fordítottak. A képek alapján ki szokott nézni az Arcturial is egy komolyabb árverés erejéig, de úgy tűnik sok mindent kínál a rendezvény, legyen az bármelyik korszak, kategória és méretarány.

Ha valakit elijesztett a komoly befektetés a ruhatárba, itt egy kedvcsináló:

Formula-1 magyar nagydíj - Július 22- 24, Hungaroring

Nem hiszem, hogy magyarázatra szorulna hazánk legismertebb autós rendezvénye. Aki esetleg mégis többet szeretni tudni, az ne a hivatalos oldalról tájékozódjon. Úgy tűnik a Gugli által relevánsnak ítélt oldalak leginkább jegyet árulnak, és az én meglátásomban a pénzvadászatra koncentrálnak. Röhejes, hogy a Schloss Dyck Classic Days esetében képesek a szervezők egy korrekt honlapot összehozni, és látszik, hogy a szervezők között van, aki figyel arra, hogy a rendezvényre érkezők jól sikerüljön. Nálunk úgy tűnik, a kedvcsinálásra már nem maradt szellemi kapacitás...

3_kvyat_bottas_hungary_2015.jpg

Silverstone Classics július 29-31, Silverstone, Egyesült Királyság

A nyár közepén tartják a silverstone-i versenypályán a szigetország egyik legnagyobb oldtimer-rendezvényét. Személy szerint jó ideje szemezek a Silverstone Classics-szel, de eléggé feszélyez hogy arrafelé még mindig nem vették észre, hogy a rossz oldalon vezetnek. Pedig a program alapján a szervezők kitesznek magukért: a prorgram szerint vagy három tucat márka, modell (köztük olyan legendák, mint James Bond Lotus Espiritje vagy a "Bálnamerci" W140), versenyistálló vagy márkaklub évfordulója is ez évre esik és ami miatt számomra mindenképpen különleges: régi versenyautók és sportkocsik természetes környezetükben láthatóak, azaz a versenypályán…

Ha valaki járt már kint nyugodtam írja meg kommentben, hogy tényleg annyira jó-e, mint a képeken… : )

Classic Days - Augusztus 5-7, Schloss Dyck, Németország

Megint egy kevésbé ismert rendezvény, amely azonban ígéretes programokkal kecsegtet. A hírek alapján ott lesz a Techno Classica egyik leglátványosabb járműve, a GM Futurliner busz, de veterán versenyautók éppúgy várhatók, mint legendás pilótáik.

Azon olvasók számára, akik hozzám hasonlóan nem tanultak emelt szintű földrajzot: a felettébb stílusos helyszent biztosító Schloss Dyck kastély Düsseldorftól délnyugatra található.

Az AVD Német Autóklub oldtimer-rendezvénye, Augusztus 12-14, Nürburgring, Németország

A képek alapján nagy jó rendezvénynek tűnik, külön poén az ősrégi (szinte korhű) Flash alapú oldal :P

 

Supercar Showdown, Beaulieu, Augusztus 21, Beaulieu Egyesült Királyság

A Beaulieu-i nemzeti gépjármű-múzeum önmagában is megér egy látogatást, mivel az impozáns állandó kiállítások mellett a múzeum ad otthont a Top Gear főhadiszállásának.

A fentek mellett a múzeum rendszeresen biztosít helyszínt autós rendezvényeknek. A múzeum naptára havonta több látványos vendégprogramot is felsorol (pl Porsche, Jaguar vagy Ford márkanap). A számos rendezvény közül kicsit önkényesen a Supercar Showdown-t választottam, de alapjában véve bármelyik márkatalálkozó vagy börze bekerülhetett volna…

 

Salon Privé – September 3-5, Blenheim Palace, Egyesült Királyság

7_c5a3053_1.jpg

Az idén 11-edszer megrendezett Salon Privé kevésbé ismert felénk, de a múlt évi sajtógaléria jól érzékelteti, hogy mennyire komoly rendezvénnyé fejlődött.

Goodwood Revival – Szeptember 9-11, Egyesült Királyság

Újabb legendás rendezvény legendás helyszínen. A Festival of Speed mellett a Revival is azon rendezvények közé tartozik, amelyekre el szeretnék egyszer látogatni.

Autómentes nap – Szeptember 22, elvileg mindenhol,

Az autómentes nap egy hagyományosan Európai rendezvény, amely az egész világra átterjedt. Közben az eredeti koncepció is jelentősen átalakult mobilitás hétté.

8_screen-shot-2015-08-19-at-19_27_43_1.png

Azért megnézném hogy néz ki az autómentes nap Texasban vagy Shanghaiban, Photoshop vagy hollywoodi trükkök nélkül… Persze a mi kontinensünkön is akadnak fekete bárányok: a német humorérzék csalhatatlan jele, amikor a frankfurti autószalon épp az autómentes napra esik...

8_empty-new-york-city-street-wallpaper-1.jpg

Párizsi Autószalon, október 1-16, Párizs, Franciaország

A Párizsi Autószalonnak sosem fogom megbocsátani, hogy ezzel a marhasággal reklámozza magát…

Mondial-2012.jpg

Ami a gyakorlatban a látogatók számára így néz ki…

Salon-automobile-2014.png

Külön gond hogy látogatók nem mehetnek be emelt díjért a sajtónapon, mint Frankfurtban…

Tehát az hogy autókat normálisan megnézzen ez ember, szinte esélytelen… Az ember egy sarki autószalonban (jó esetben) bármilyen autót megnézhet, kipróbálhat. Akkor mire jó ha egy Loganért is át kell küzdenie magát egy tucat siheder legényen (akikre általában itt nem is a németes jó modor jellemző, mint Frankfurtban)?

Rallye Legend október 6-9, San Marino, Olaszország

Nem sok magyar nyelvű beszámolót olvastam a Rally Legendről, pedig a képek ígéretesek és nincs is nagyon messze.

Bajnokok Versenye (Race of Champions), talán Novemberben és remélhetőleg Londonban

2015 Novemberében tartották a motorsport bajnokainak legutóbbi gáláját, ahol a világ legnagyszerűbb pilótái mérik össze tudásukat többféle járműben viszonylag semleges szabályok szerint.

0fokep.jpg

A lényeg hogy minden résztvevő bajnok. Valamiben : ) A bajnokok sorába éppúgy belefér minden idők legsikeresebb F-1 legendája Michael Schumacher, a Rallye felülmúlhatatlan rekorderbajnoka Sebastien Loeb, mint az ifjú titánok.

A kontinens, a bajnokok és az autók évről évre változnak, de a legutóbbi londoni helyszín számomra teljesen vállalható lenne :).

Interclassics Brussels - November 18-20, Brüsszel, Belgium

Ha fele olyan jó lesz mint a Maastricht Interclassics, akkor újabb kihagyhatatlan eseménnyel bővül a kalendáriumom.

 

Essen Motorshow - November 26- December 4, Essen, Németország

Az esseni motorshow kicsit autószalon, kicsit tuningshow kicsit sport- és versenyautó-kiállítás.

12_essen-motor-show_logo.jpgBiztató hogy évről évre sikerül megrendezni... 

Bologna Motor Show: December 3-12, Bologna, Olaszország

A bolognai autókiállítás 2015-ben, Torinóban tartották, de elvileg lesz 2016-ban.

Képek forrása: a rendezvények hivatalos oldalai

Kivéve a Hungaroringet, mivel ott csak jegyet akarnak ránk sózni, ez esetben a kép forrása a Wikipedia.

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr548691022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uluk4i 2016.05.10. 10:44:27

Meglehetősen erős kínálatot sikerült összeszedni, igéretesnek tűnik az év második fele is...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.05.10. 12:28:56

@uluk4i: pedig van egy sor rendezvény ami még arősen függőben van. A Londoni ROC pl erősen wishfoul thinking részemről... De ez igaz volt az Autorai-ra is.

Vagy ott van a Budapesti Autószalon amit 2014-ben sem volt igazán látványos, és még nem találtam infót a 2016-osról...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.17. 05:17:28

Hali, kösz, f@sza lett a folytatás. :-)

Hát, skandi helyszínek?Szerintem ez a vidéke Európának eléggé a peremen van, nem nagyon hinném, hogy helybélieken kívül tömegek tódulnának errefelé.
Január legvégén van az Arctic Lapland Rally, fent Rovaniemiben, Raikkönen is megfordult ott, mint sofőr.
Február közepén Karstad és vidéke áfész viszonylatában a rallysweden wrc és minden egyéb futam, ami idén spec félig elmaradt, mert nem telik hóra... :-(
Május utolsó napjaiban Stokiban veterán találkozó, a neve Gärdesloppet .
Esetleg még említhető a VROM Göteborgban, ezek Volvo-buzik találkozója, veterános, youngtimeres autókkal, a múzeum és a gyár közelében.Itt is van "rally" bár inkább ilyen sétakocsikázásnak nevezném, szó sincs olyanról, hogy kézifékkel beesés a célvonalon vagy hasonlók... :D
Ezen kívül számtalan kisebb-nagyobb veterán, amerikaiautó meg egyéb találkozók vannak; illetve rallyfutamok, amik néha térben is és időben is eltolódnak, (az egyik február helyett újabban októberben van...), de Európai viszonylatban nem feltétlen jelentősek, szerintem.
Nem hinném hogy módosítani kéne a posztot, jó ez itt, kommentben; aki akar az rákereshet guglival részletesen.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.05.19. 19:02:11

@geegee: okés köszi. Valahol erre számítottam a skandináv vonalon, de sosem lehet tudni...

Engem kicsit letaglózott a közép-európai (Benelux+nyugat-nélmet+kelet francia) +UK felhozatal.

De ahogy látom már itthon is beindult valami...
süti beállítások módosítása