Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Utazások, bevezető poszt

2014. augusztus 10. - Ződ2000

Az elmúlt 15 évben volt szerencsém pár kivételes helyet bejárni Európában. Ezek többsége viszonylag könnyen elérhető bárkinek, bár egyik sem hasonlítható a siófoki egynapos túrához. Többségük nagyon élvezetes útvonalakat rejt, sőt autó nélkül szinte megoldhatatlan lenne bejárni.

Alpok.JPG

Emlékeim szerint már többen is feldolgozták az Európa legjobb útjai témát, én most csak egy sima fényképekben gazdag posztot tennék fel pár emlékezetesebb helyszínről. Ezek mind saját képek, kicsit ötletszerűen válogatva.

Akár az alábbi helyszínekkel kapcsolatban akár új ötletekkel kapcsolatban szívesen fogadok minden javaslatot. A nyertes helyszín abban az elismerésben részesül, hogy egyszer majd meglátogatom.

Mostanában nagy visszatérő: Bretagne.

 

Mesebeli szépség, világ egyik legszebb tengerpartja, amelyet a franciák stílusérzéke és vendégszeretete teszi teljessé.

 St Malo.JPG

Szükség is van utóbbiakra, mert az időjárás eléggé hektikus, egy átlagos olasz a bretagne-i időjárás legszebb pillanataiban se menne bokánál mélyebben a tengerbe.

 bretagne ile de quiberon - Kopie.JPG

Ha Bretagne túl messze van: Normandia

Ha valakinek a hosszú jegyesség nem eléggé romantikus, itt egy békésebb kép. Időjárása miatt szintén nem az a fürdőző hely. És ha elég a romantikából van jópár történelmi helyszín. Azt hiszem, Franciaországban itt a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó amerikai zászlók sűrűsége.

Etretat - Kopie.JPG 

Egy nagyon szép emlék a közelmúltból: Provance.

Valaki annak idején provance-hoz hasonlította a Balaton-felvidéket. Mielőtt éllátogattam Provance-ba inkább csak mosolyogtam ezen. De miután láttuk ezt kell mondjam, valóban van hasonlóság a koncepcióban. Provance a fokozottan hátrányos helyzetű régió. Nem csak kevés kiemelkedő dologgal büszkélkedhet, de körös-körül sokkal jobb adottságú régiók övezik. Mégis remek hely, mert az ott élők azzá tették.

 CIMG1659 - Kopie.JPG

Magas Alpok

Ezt kár részletezni, a top geares fazonok már megtették elégszer…

 galibierhago - Kopie.JPG

 

A Dordogne-folyó völgye (Perigord megye)

Ami igaz Provance-ra az még inkább igaz a Dordogne völgyére. Igazi rejtett kincs, amihez nincs sok hasonló Európában.

correze-collonges la rouge - Kopie.JPG 

dordogne-rocamadour - Kopie.JPG

Úgy látom a tartalomjegyzékre sem elég egy bejegyzés. Ha a Blog.hu motorja elindul, és lesz rovat akkor majd talán bővebben.

UPDATE

A kommentekre válaszul beraktam pár képet le Mt St Michelről.

St Michel - Copy.JPG

PICT0032 - Copy.JPG

PICT0026 edit.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr196592737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2014.10.13. 15:02:49

Azért én Provence-et nem hasonlítanám a Balaton felvidékhez, mert pl. a Szent-Kereszt tó (Lac de Sainte-Croix) elképesztő színei, a különböző magasságokban futó párkányutak, illetve maga a Verdon szurdokvölgye teljesen más világ, nem is beszélve a végtelen levendulamezőkről és az egyedien bájos kis falvakról (nekem Moustiers-Saint-Marie tetszett a legjobban, de Les Baux-de-Provence is rendkívüli és még ezeken kívül is számos híresebbnél híresebb akad, ahová nekünk sajnos nem sikerült eljutnunk). A Tour de France kerékpárverseny egy híres szakaszának hegye a Mount Ventoux, s bár ennek a teteje elég kopár („köszönhetően” talán a vadul süvítő szélnek, ami minket majd lefújt a tetőt jelző 1912 méteren lévő kőnél), a környező erdők, a táj nagyon szép – de a legkevésbé sem Balaton-környéki jellegű. Hátrányos régiónak pedig mégúgy sem jellemezném, pl. az Avignon-ban vagy a Pont du Gard-nál lévő turistahadakat látván, de úgy általában sem egy szegény régiónak tűnik, pláne hazánk egyes megyéinek falvaiban tapasztalható állapotokhoz képest. Mindenképpen felhívnám a figyelmet egy széles körben nem annyira ismert gyönyörű útra, az Ardeche-folyó völgyére. Egészen káprázatosan szép (a pontos útvonal: Pont-Saint-Esprit-ben a D6086-os út csomópontja –a D6086-os úton jobbra, Saint-Just felé kanyarodva 6 km a D290-es út csomópontja – a D290-es útra balra elkanyarodva és végighaladva a szurdokvölgyön 42 km Vallon-Pont-d’Arc, a szurdokvölgy vége).
A hágók közül bár eddig az abszolút kedvencem a Stelvio (Olaszországban), de nagyon tetszett a Turini-hágó is, ami összehasonlíthatatlanul zöldebb – lévén nincs olyan magasan - mint ismert, ez Franciaországban, Moulinet és La Bolléne-Vésubie között található.
Egy kicsit elhagyva Franciaországot, mindeddig – mint út – a legjobban a Felhők völgye tetszett Toscana-ban. Erre egy útikönyv elejtett félmondatában bukkantunk és olyannyira ismeretlen, hogy még az interneten is csak a saját kommentjeim között szoktam felfedezni. Úgyhogy – ha megengeded – tovább népszerűsítem: a Pistóia-ból induló 66-os számú úton kell északnyugat felé autózni, majd Piastre településnél balra letérni és 3 km-t autózni az SS633-as számú kis girbegurba utacskáig (Prunetta nevű településnél érjük el az SS633-ast). Ez az út vezet keresztül a csodás toszkán tájon, arra kell vigyázni, hogy Gioraiolo-nál nem szabad letérni, hanem tovább Vellano felé. (A fenti útszámozások a Freytag&Berndt 1:150 000; 1:400 000 Olaszország Superatlas szerintiek.) Aki erre jár, ne hagyja ki Collodi-ban a csodálatos kastélykertet: Villa Garzoni, a kastély azonban nem látogatható, mert lakott (legalábbis 3 évvel ezelőtt mi csak a kertet nézhettük meg, de már azért bőven megérte!).
Az a helyzet, hogy még igencsak bőven tudnék írni, hol, merre érdemes autózni, de nem akarom próbára tenni a türelmedet…

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.10.14. 11:27:05

@Kyria: nem teszed, próbára, ez a poszt pont az ötletgyűjtésre jó.

Mi a Monaco Briancon utat vittük egyszer végig Barcelonette-en át, az éjszaka közepén. Elég félelmetes volt... Rá is ment az öreg verda gyakorlatilag...

Aztán amikor újra meg akartuk nézni, nyáron zárva volt a hó miatt. De a környék is ütős...
imageshack.com/i/72cimg2587galibierhagocopj

Most kicsit közelebb vagyunk az északi dolgokhoz, ezért most inkább a Normandia Bretagne fut, de Provance kihagyhatatlan ajánlat volt 2 éve.

A legfélelmetesebb, hogy a szállások olyan olcsóak, amit a Balatonnál pl sosem tudnánk kialkudni...

Igaz manapság már a gyerekek miatt nem szállhatunk meg Etap vagy pláne Formule 1-ben, és nem is tudunk akkorákat vándorolni.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.10.14. 12:20:54

@Kyria: értelemszerűen Provance-ot és a Balaton-felvidéket a helyén kell kezelni, de a szitu ugyanaz. Ha sirály hegyi szerpentinek kellenek akkor nem provance-ba mennék, akkor is ha komolya rallye versenyeket rendezvnek Var megyében, de a magas alpok verhetetlen. Okés, tengerpartnak ott van Saint Tropez, de szerintem Monaco felé több jobb város is van.

Nyilván az évtizedek óta tudatos turisztikai fejlesztés és a francia stílusérzék (és a pénz, persze) azért nagyon meglátszik.

De speciel a Dordogne völgyében tapasztaltunk olyat hogy egy gyönyörű falut az egyetlen lakosa (egy lengyel származású bácsi) mutatott be, mert a brit nyugdíjasok épp nem voltak ott, a helyiek meg leköltöztek a városokba (ami már inkább Clermont Ferrand-t mint Perigeux-t jelentette) a megélhetés miatt.

Kyria 2014.10.14. 16:11:52

@Ződ2000: ??? Milyen "szitu" ugyanaz?
Ha már Cote d'Azur...hát nem tudom, Nektek hogy tetszett, de mint tengerpart és mint nyaralós hely, szerintem ha nem lenne oly remek a franciák pr-ja, labdába nem rúgna. Egy nem is olyan széles homokos sáv több ezer nyugággyal, mellette a "jó levegőt" biztosítja az araszoló kocsisor, se fa, se növény, ráadásul többnyire fizetős.
Saint Tropez bájos, de semmi különös, arrafelé igazán a panoráma-autóutak a jók szerintem, mint pl. Cassis után, illetve Cap Ferrat és Éze fogott meg, az elsőnél a Rotschild villa kertje, a másik pedig a botanikus kert és a kilátás kapcsán. Nektek mi volt a véleményetek?
Sirály hegyi szerpentineket mondhatnál, a Kedvesem imádja őket:)))
És ha tudsz, kerteket...Giverny-re nagyon készülök, de ha van más is...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.10.16. 10:10:45

Ami nekünk ott emlékezetes volt, az St Paul de Vence (en.wikipedia.org/wiki/Saint-Paul-de-Vence ), ha nem tengerpart kell.
De a parton pl tetszett St Maxime (mi ott "tengeralattjáróra" szálltunk), megnézni St Tropez (a villák miatt látványos), és bár a modern épületek belerondítanak, Monaco tengeri múzeuma (meg a város hangulata) megér egy utat.
Északabbra meg ott van Grenoble, és a Route Napoleon (nagyon jó, kanyargós de nem visszafordítós, mint a Stelvio vagy amit korábban linkletem).
Cannes- Grenoble vonal, és a fenti kép is onnan van. en.wikipedia.org/wiki/Route_Napol%C3%A9on
Útközben Gap és Embrun között van a Lac Serre Poncon, ami egy gyönyörű kék hegyi tó. www.serreponcon-tourisme.com/
Onnan egy ugrás Barcelonette felé egy gyönyörű hágó, de lehet hogy már lekéstétek a hideg miatt.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.10.16. 10:33:14

@Kyria: Kert Monacoban van szép. Dordogne felé pedig Marqessac.
www.marqueyssac.com/index_gb.php

De akkor már szánjatok rá 4-5 napot Perigordra, ott a Padirac-i barlangtó is (autossagok.blog.hu/2014/10/03/auvergne_dordogne-_atlanti_part_bretagne, www.gouffre-de-padirac.com/ )

Ez attól függ mi a bázisotok.

szsuzsanna 2014.11.06. 08:20:07

Lassan húsz éve, kezdődött a "szerelem", -mármint a franciaországi csavargásokkal...-azóta is tart..
Egy öreg, sk. lakóautóvá épített, emelt-tetős VW T4-gyel
-Franciaországban kb. háromezer kettőszáz, kiépített "lakóautóparkoló" van, szebbnél szebb helyeken...-(több nyelven kiadott, térképes GPS-es, fényképes tájékoztató könyv is van róluk, persze...), és, az összes turista információban is pontosan megadják a környékbelieket....
-a franciák, imádják, és "tömegesen űzik" a csavargásnak ezt a formáját, -aki teheti egész évben =SZABADSÁG! Persze, a "kijelölt, kiépített parkolókon kívül is, szinte bárhol megállnak, megalszanak (ha nem "nagyon" tilos...)
Bocs., hosszú voltam, csak azért, hogy "indokoljam", hogy, -amellett, hogy szerintünk, -ez az egyik legváltozatosabb "látnivalókkal" megáldott ország (nekünk elérhető közelségben, és árakban!), -miért járunk folyton vissza...
-Igaz, ahhoz, hogy rengeteg, nem nagyon ismert "csodát", megnézhessünk, kellett, egy magyar származású, francia-Svájcban élő, szintén utazásmániás, lakóautós, Franciaországot "tövirűl-hegyire" b

szsuzsanna 2014.11.06. 10:37:39

-bocs., folytatom, nem tudom miért "tette föl, írás közben???
-ott tartottam, hogy szerencsénkre, lett a fönt említett barátnő, akitől rengeteg "csuda" ötletet kaptunk...-és a fentiekből "kifolyólag", -folyton vissza-vissza járunk...

-Csodálkoztam, hogy Bretagne - Normandia "viszonylatban" nem említettétek a -"le Mont-St. Michel-t-??? ---pedig!!! -szerintem, fantasztikus, csodálatos....stb-stb...
(SAJNOS, a fent említett barátnőnktől, számunkra, "rettenetes" hír jött, az idén elkezdték "átépíteni" a közvetlen környékét, és, már soha többé nem lehet majd, közvetlenül "alá" kihajtani kocsival, -és ott "lakni", -rálátással a lakóautóból...

-a francia "földközi tengeres partokról":
-őszintén szólva, -"a Riviéra"- része, -szerintem, "főszezonban"?, -végig lehet autózni, vannak szép részei, -de megállni?
-de, pl., "fölötte": a Grasse - Vence -la Vesubie -Sospel -Breil -Tende hágón át Olaszországba...
(mindezt késő ősszel, napsütésben, "lángoló vörös", és ezer színű növényzettel "fedett" hegyek között, -tüneményes, -hegyi folyók parti, sziklapárkányokon ülő, városkákon, falvakon át...
-ha már "földközi part":-inkább "nyugatabbra"
-pl.: -Toulon "fölött", a Mt. Faronra, -eszméletlen körpanoráma...
-Cassis, tüneményes parti városka, csodaszép helyen, itt kezdődnek a "calanquesek"!
-vagyis, tulajdonképpen, -"fjordok"?
-innen Marseille-ig, sok-sok csodálatosan szép, "fjordszerű képződmény", -amiket, pl. Cassisból, és még sok helyről, -be lehet hajózni, -hihetetlenül szép...
-tovább nyugatra: -Martigues, -az Étang de Berre, nevű, (belső tó) "csücskében", ez a gyönyörű városka, "csatorna kijárattal" a tengerre...
-Arles, néhány óra alatt "besétálható" -én nagyon ajánlom!, -(pár km, a- "Van Gogh híd", -pont" olyan mint a festményen..
-onnan délre (D37-36), -a "Camargue", -belső, sós tavakkal, -a D37-en, Salin-de-Giraud után, -"kinti" sólepárló medencékkel, -amik sötét-rózsaszínben "virágoznak", -sóhegyekkel, -kisebb, nagyobb flamingós! tavakkal, körülvett úton, lehet lejutni a "Plage de Piémanson-ra"...
-ez egy hatalmas, területű, (kemény) homokos "plázs", -szóval, autók tömege áll, a parton...-mögöttük az egyik "flamingós tó"...-eszméletlen..., -+ -a nap a tenger fölött jön fel, és megy le...
-na jó, most már abbahagyom...-(ha gondoljátok, -"mehetünk" még, a parton, a spanyol határig)...

-"amúgy, hegyileg"-, ---miután "ifjú korunkban (is), megjártuk az Alpok ismert, és kevésbé ismert hágóit, útjait, -Ausztriától-Franciaországig.
-van egy régi, '81-es kiadású könyv: Várkonyi Judit: Autóval az Alpokban) című "szuper csavargós" könyv...
-de, ha már Franciaország, -nekem a Pireneusok, többszöri "végigcsavargása", -keletről nyugatra-, - és vissza, (cikk-cakkban), -spanyol részeket is érintve, stb. , -az egyik "legesleg" élmények között van...

-Bocs., mélységesen elnézésedet kérem, hogy "kihasználtalak", -bár azt írtad (meggondolatlanul), hogy -"ez a post ötletgyűjtésre jó, ---(de akkor még nem tudhattad, hogy egy ilyen szófosó banya is rád talál...)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.11.06. 11:46:42

@szsuzsanna: Először is köszi a sok jó tanácsot. Ez a poszt pont erre való, nyugodtam lehet bele írni bármennyit, legfeljebb tovább tart majd bejárni :).

St michel azért maradt ki mert este 8 kor ráncigáltam el az asszonyt a parttól St Malóban, és nem volt idő már másra. Hajnalban értünk haza és nekem dolgozni kellett másnap.

De azóta jó párszor visszatértünk, ha lesz idő lesz egy külön Normandia-Bretagne poszt is.

Az átépítés nem tudom mennyire jó, mi szerettük hogy ott álhattunk meg, de azért én biztos nem kempingezénék az ártérben, mert úgy járok mint a fenti cikkben: toochee.postr.hu/vesz

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.11.06. 11:50:50

nekünk is feltűnt hogy a francia vidék mennyire ráált az autós turizmusra. MI akkoriban az autós moteleket vettük igénybe, max 50-euro per szoba árig. És akár rögtönzött foglalással.

Manapság azért már gyerekekkel inkább előre tervezünk és foglalunk, és Etap hotel helyett inkább Lagrange. Picit drágább és fixen rögzít, de van B terv ha pl nincs fürdőidő. Viszont előszezonban sokkal olcsóbb mint akár a Balaton, és volt már részünk 35 fokban is,

szsuzsanna 2014.11.07. 09:36:33

@Ződ2000: A St. Michel-nél kijelölt, elkülönített (fizetős) parkoló van (volt?), a lakóautóknak, a személyautó parkolótól jobbra, biztos láttátok, "fentről", általában több száz áll ott...
A víz, oda nem jön ki, de hatalmas terület, amit mély árkok is szabdalnak, fölöttük gyaloghíd...
"Közvilágítás" persze nincs, így volt, hogy "órákig" keresgéltük a lakónkat, sötétben...

-Ti körbe jártátok már apálykor a "hegyet"? -fantasztikus élmény, szerintem...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.11.10. 10:22:05

@szsuzsanna: fizetős volt a parkoló, de ahogy mi szoktunk turistáskodni, nekünk sokkal jobban fekszik a közelben lévő parkoló, mint amit olvastam új kialakításként.

Igen körbejártuk, nagyon szép. Beraktam pár képet a poszt végére. Valahova elraktam a felrakható képeket erről az úrtól pedig igazi fényképorgia :) volt.

Jó pár nevezetes partot mengéztünk (pl cote de granit rose nagy részét en.wikipedia.org/wiki/C%C3%B4te_de_Granit_Rose ).

Majd arról is készül egyszer egy beszámoló,
süti beállítások módosítása