Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Hosszú utam az első digitális tükörreflexes kamerámig

2016. november 05. - Ződ2000

0_picsart_11-05-01_56_46.jpg

Nemrég posztoltam egy segélykiáltást arra, hogy mit kezdjek a néha meglehetősen gyenge mobilos és kompakt kamerás fotókkal. Korábban sokáig használtam elég nagy elégedettséggel digitális kompaktkamerákat. Ezek valamikor a 2000-es évek elején jelentek meg, és az akkori diákbüdzsémhez képest meglehetősen komoly tanulópénzt fizettem a webcamekből felfejlesztett olcsó belépőmodellek gagyi megoldásaiért.

1_img_20161105_114856_processed.jpg

Egy idő után leragadtam az 2000-es évek közepén nagyban beszálló Casio márka vékony és jó megjelenésű Exilim kompakt kameráinál, amelybe az elején Pentax optikát építettek be. Összesen volt vagy négy-öt Exilim ZS (nem vicc) sorozatú kamerám; volt, amelyiket sikerült egy óvatlan mozdulattal lezúzni, volt amelyiket továbbadtam, sőt ajándékba is adtam újat. A kamerák évről évre egyre jobbak lettek minden katalógusadatukban, nagyobb optikai zoom, nagyobb és jobb képernyő nagyobb felbontás. Az érzetre azonban valamiért mégis egyre rosszabbak lettek: olyan apróságokról van szó, mint amikor a ház borítása csak jó minőségérzetű műanyag, azaz bár továbbra is szép, de már nem alumínium (80-150 eurós kütyükről beszélünk). A felbontás növekedése pedig nem párosult jó képalkotással, sőt egyre rosszabb képek születtek, különösen nehezebb körülmények között (pl egyre szemcsésebb lett rossz fényviszonyok között).

2_exilimmainphoto.jpg

Ezzel párhuzamosan rohamosan fejlődtek a mobiltelefonok: az első VGA webcam szintű optikákat egy, majd egyre több megapixeles rendszerek váltották le, amelyek használható képeket készítettek.

3_262a1843e4d6f5b183244fdb29e35c77s_1.jpg

A kompaktkamerák papíron velük (vagyis előttük) növekedtek, a gyakorlatban viszont egyre nehezebben  lehetett megindokolni beszerzésüket, főleg a csúcskategóriás telók mellett. Mivel igyekeztem távol tartani magam a drágább telóktól, nekem ésszerűbb volt egy használt Fuji S sorozatú „csőrikébe” beinvesztálni, miközben 1-2 évente érkezett valami nem túl flancos teló a házhoz.

3_img_20161105_115109_processed.jpg

Ez volt nálam a kompakt kamerák hattyúdala… A vége felé már kifejezetten égő volt, hogy a belépő Galaxy S4 Mini „amatőr szemmel” mennyivel szebb képeket készít jó körülmények között (tudom, a profik erre azt mondanák, hogy mesterségesek a képek). A kegyelemdöfés az volt, amikor az öreg LG 4XHD sok másodperces szenvedés, több fénykép összemontírozása után értékelhető képet lőtt egy rosszul kivilágított cseppkőbarlangban, míg a Fuji az über-vakuja dacára csak sötét foltokra emlékszik abból. A Honor 7 kamerája pedig teljesen értelmetlenné tette egy külön kamera fenntartását.

4_img_20161105_135123_processed.jpg

Mindazonáltal még mindig akadtak helyzetek, ahol szükség van egy rendes kamerára, a kínálat pedig egyre szerteágazóbb. A legnagyobb dilemmát az egyre modernebb MILC (tükör nélküli cserélhető optikás) és az olcsóbb belépő DSLR-ek fokozódó versenye jelentette.  Átnézve sok-sok  forrást, úgy tűnik, a megbízhatóan ajánlott prémium MILC-ek közel egy árban vannak a belépő DSLR kamerákkal, alap 18-55-ös gyári optikával.

5_img_20161023_123249_processed.jpg

Bő egy éves hezitálás/spórolás után úgy néz ki a Nikon belépő DSLR-jének kifutó modellje lett a szerencsés nyertes. Hogy milyenek az első benyomásaim azt majd egy új posztban. Előre is megjegyzem, a kamerákhoz még annyira sem értek, mint az autókhoz, szóval senki se várjon trükköket és tanácsokat a profiktól, inkább számíthat olyan furcsaságokra, ami meglepett/sokkolt egy ilyen számomra igen borsos árú bigyóban (amely másrészről töredékébe kerül Nikon komolyabb termékeinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1411932787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amator 2016.11.05. 23:58:33

A felbontás növelésének gyakorlatilag már régen nincs értelme, ha belegondolsz a képek 99.9 százalékát monitoron nézzük vissza, a HD felbontásnak meg kb. 2MP a felbontása, tehát ha egy 16MP-s képet nézel, a monitor vagy tv átméretező programja veszi át az uralmat, annak a minőségét látjuk vissza. Ezért van az, ha régi 2-4 MP-es képeket nézegetünk, néha sokkal jobb minőségűnek látjuk, mint a mostani nagyobb felbontású fotókat. Ahol viszont egyértelműen látszik a fejlődés, az a fényérzékenység. Régen 400-as ISO értéknél értékelhetetlenül zajos volt a kép, manapság meg kint is nyugodtan használhatunk akár 800-as értéket, nem látunk minőség romlást. Én a mikro 4/3 mellett tettem le a voksomat, praktikusabb, kisebb, olcsóbb, mint a DSLR.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.11.09. 17:06:53

@Amator: alapjában véve igazad van, de azért akadnak kivételek.

Mi néhány családi képet kinyomtattunk vászonra (kvázi festményként), oda kell a Mpixel. Az utolsó nagyban nyomtatott ilyen képet profi fotós lőtte full frame kamerával. Azóta a 8-10 megapixeles mobil vagy kompaktkamerás képeket nem mertem vászonra küldeni.

Aztán ott egy sor rossz fényviszonyban lőtt kép, amit egyik sem visz jól.

Illetve persze, ott vannak a 4-600 eurós MILC-ek, de annyiért már ott a belépő Nikon...

Amator 2016.11.10. 00:35:17

@Ződ2000: " Aztán ott egy sor rossz fényviszonyban lőtt kép, amit egyik sem visz jól. "
Igen, ezen pont a hétvégén gondolkoztam el, a fűzérradványi kastélyt fényképeztem borús időben. A kék ég kilátszott a felhők közül, de nem találtam olyan beállítást, hogy az ég kékjét meg a kastély épületét is jól lehessen látni egyszerre, miközben szabad szemmel normálisan láttam mindkettőt. Mintha a látható spektrumban a CMOS érzékelő lapka nem lenne túl lineáris.

Niceguysfinishlast 2016.11.10. 15:20:35

Azért az "annyiért ott a belép Nikon" érvelés ma már jelentősen idejét múlt. Akárhogy szépítjük, szolgáltatásokban, és képminőségben is a MILC többet hoz a házhoz, mint a canikon belépő szettjei. Főképp, ha az ember nem örökli nagypapa obijait, hanem beszáll egy rendszerbe.
Gondolok itt olyan úri huncuttságokra, mint a wifi vezérlés, kereső kép, érintő kijelző ...
A nem profi objektív park árazásáról és a cipelt súlyról már nem is beszélve. Szerintem a canikon a közép szinttől ad olyat, ami elvárt. A lebutított, ottromba nagy belépőszint meg arra van, hogy lehessen érvelni, hogy van 100-150k Huf váz is a kínálatban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.11.10. 22:58:19

@Niceguysfinishlast: Nekem pont az jött le, hogy a 3300 és az 5200 kb ugyanaz hardveresen, kicsit jobb szenzorral és pár számomra kicsit nehezen értelmezhető kényelmi extrával (pl Geotagging).
süti beállítások módosítása