Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Alpine kiállítás a brüsszeli Autoworldben

2016. augusztus 10. - Ződ2000

A múltkori beharangozóban már utaltam rá: ha valaki Brüsszelben jár, szeptember végéig feltétlenül érdemes elzarándokolnia az Autoworld aktuális Alpine kiállítására.

Az Autoworld autómúzeum Brüsszel központjának déli részén, az EU negyed melletti Cinquantenaire Parkban található. A gyűjtemény alapját a belga királyi család autóparkja biztosította, (a múzeumnak helyt adó csarnokot is II Lipót rendelete hívta életre).

Korábban a blog egyik első élménybeszámolója épp az Autoworldről készült. Az Autoworld önmagában is remek program, de az időszakos tárlatok miatt szinte havonta érdemes lenne visszatérni. Az Alpine kiállatás sem kivétel ez alól: mostanában amúgy is lépten-nyomon Alpine oldtimerekkel hoz össze a sors, de azért mellbevágó, hogy mennyiféle modellt össze tudtak szedni a franciák a tárlathoz, főleg a versenyautók között.

A márkát 1955 júniusában, Jean Redele, egy Dieppe-i Renault márkakereskedő alapította. Az első Alpine, az A106 Renault 4CV alapjaira épült üvegszálas karosszériával született. Ezt követte az Alpine A106 kabrió változata, amelyet  az olasz Giovanni Michelotti tervezett. Az ős Alpine természetesen ott figyel a tornasor elején.

3_img_20160719_135842.jpg

Az A110 Berlinette kétség kívül a leghíresebb Alpine. Az A110-es többféle motor és karosszéria-változatban volt elérhető, 1962 és 1977között, nem csak Franciaországban, de Spanyolországban és Bulgáriában is gyártották (a némileg kapitalizmus-orientált bolgár vezetés és az ennek nyomán addigra már létrehozott Renault licenc nyomán).

A márka sportrészlege 60-as és 70-es években élte fénykorát: a francia konstruktőr autó számos versenyt nyertek, 1973-ban elhódították a rally világbajnoki címet, 1978-ban pedig a 24 órás Le Mans-i versenyt is megnyerték, a trófeaszekrényben ott találhatók a Monte Carlo, az Akropolisz, a Korzika Rally és a Nürburgring kupái.

Ezt követte a 80-as évek szögletes formavilágát követő újabb (A310-es, majd A610-es) sorozat, ezekből is kikerült pár a galérián.

Amit pedig nem tudtak begurítani, igyekeztek kicsiben pótolni…

Az Alpine-ok gyártása 1995-ben véget ért,  a Renault azonban gondoskodik róla, hogy megemlékezzünk az Alpine márkáról, legutóbb egy meglehetősen széria-közeli koncepcióval, amelyet természetesen a kiállítás díszhelyére tettek.

Aki személyesen is el szeretne zarándokolni, szeptemberig megteheti. Természetesen tartogat még érdességeket az Autoworld az év végére: decemberben nyílik az új tárlat a 100 éves BMW tiszteletére…

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1010117262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.08.12. 19:37:55

@nyelv-ész: köszi, beintegrálva,

Ez a bulgáriai Renault kaland nem rémlett, így már érthetőbb...

EddieCivic4g 2016.08.13. 10:14:45

Nem lehetne egy galériába rakni az összes képet? Szivesen végignéztem volna, de meguntam a megnyitás-bezárást...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.08.13. 16:50:41

@EddieCivic4g: nem vagyok híve a galériának, szerintem így sokkal áttekinthetőbb, ami érdekel arra meg rákattintasz.
Szerintem így "tartalomjegyzékkel" kevesebb érdektelen képen kell átnyálaznod magad.

EddieCivic4g 2016.08.14. 17:22:25

És ezt te már kipróbáltad?:) Mert hiába kattintok a 3. képre, a galéria a főképpel nyit, és el kell lapoznom az érdekes képig. Csakhogy a következő érdekes képhez meg be kell zárnom a galériát, és megnyitni egy másikat. Vagyis ugyanúgy végig kell lapoznom a számomra érdektelen képeket is.
Na mindegy, te blogod, te döntésed, én meg majd máshol nézelődök ezentúl...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.08.16. 14:33:49

@EddieCivic4g: most hogy mondod tényleg :)
Viszont az oldal így is "tartalomjegyzékként" szolgál, és egy képhez nem kell az egészet végiggörgetni.

Személy szerint én nem nézem sokba, amikor a poszt annyiból áll, hogy nesze, itt egy galéria. A galéra szövegeit pedig nehezebb szerkeszteni is.

Szóval marad ez a layout, legfeljebb csupa érdekes képet kell betennem ezentúl ha nem akarlak elveszíteni mint olvasót :)
süti beállítások módosítása