Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Füstölgésesek: a védhetetlen neppermosdatás margójára

2016. március 25. - Ződ2000

Sokadszor olvasom a hazai használtautó-szabályozással és/vagy piaccal kapcsolatos cikkekben, hogy szegény nepperek csak a "kereslet" igényeinek mennek utána, és hát igazából a vevőknek irreális elvárásaik vannak. Bár nem láthatok bele a nepperek lelki világába de a vevői oldalról nézve mindig felmegy a pumpa amikor ilyen marhaságokat olvasok.

devito-article-620x3491.jpg

Forrás

Na azért pár dolgot tegyünk tisztába:

1. A használt autók árát döntően a kor és a futásteljesítmény határozza meg. Ennek alapján keresnek az emberek, mert előbbi jó indikátor a tudásra (pl euro-besorolás) míg utóbbi a megbízhatóságra.

2. A megbízhatóságra azért jó indikátor a futásteljesítmény, mert az autók műszaki komponenseit km-re tervezik. Egy adott modell szervizprogramjában nyomon is követhető, hogy melyik elemnél mikor van szükség nagyszervizre vagy épp cserére.

3. Ezek a cserék tetemes költségekkel járatnak, főleg az olyan országokban ahol nincs nagy hagyománya a Mad max tuningnak, és márkakereskedéseken kívül nincs más szakértelemmel bíró lehetőség a javíttatásra, ezért az első tulaj az első kiadások érkeztével viszonylag nyomott áron megszabadulhat szeretett verdájától, mielőtt felpörögne a pofonfa.

madmax_gigahorse.jpg

Forrás: Mad Max hivatalos oldala

A használtautó-nepper de akár a következő (immár kelet-európai) tulaj is eleve némi versenyelőnyre tehet itt szert, mert ezeket a karbantartásokat nem hivatalos szervizben, utángyártott alkatrészekkel a nyugati fenntartási ár töredékéből megúszhatja.

4. A szervizprogramban jól követhető, hogy az éves nagyszervizek költségei 120.000 km körül megugranak, és előre jelzik a tulajnak, hogy a 180-ast már nem akarja állni (sőt ezt már a 60.000km-es "kis" szerviz is eljátssza, csak kicsiben).auto_bild_kia_venga_dauertest_ab_logo_update.jpg

Forrás: autobild dauertest, a Kia sajtóoldaláról

Szóval az első tulaj nagy javítás nélkül, valahol a járgány 3-5. éve körül arra lesz ösztönözve hogy lecserélje, akár az új ár 55-40%-ért. Az eladási árban szerepet fog játszani, hogy mennyi a használt ár és a várható költségek aránya.

5. A fentiek fényében használt autók árának kialakulásában jelentős szerepet játszanak a várható költségek, így a futás-teljesítményre vonatkozó adatok meghamisításával az eladó a kocsi állapotát hamisítja meg, a költség- és árérzékeny magyar piacon legfontosabb dolog tekintetében.

6. A mai autók gyártási technológiainak fejlődésével egyre tartósabb anyagok kerülnek az autókba, nem ritka, hogy egy korrektül használt autó kívül belül szinte eredeti állapotú.

mercedes-benz-c-class_2015_1600x1200_wallpaper_53_1.jpg

Forrás: Netcarshow

Ugyanazon újszerű bőrülések és műszerfal azonban jelentősen eltérő kiadásokat takarhat a futásteljesítménytől függően.

7. A vevő a legjobb autót akarja a legolcsóbban. Amennyiben nem reálisak az elvárásai akkor üres kézzel távozik. Amennyiben azonban mindenki ezt várja el, akkor lehet, hogy mégsem a vevő elvárásai irreálisak, hanem az eladó nézett el valamit. Értelmetlen a vevőt azért kritizálni, hogy a saját érdekeit nézi. Nem kötelező eladni neki, ellenben ha más sem veszi meg, talán nem a vevő készülékében keresendő a hiba…

Amennyiben a nepper nem elégszik meg azzal a haszonnal, amelyet az autó kicsinosításával és a keleten és nyugaton eltérő fenntartási költségekkel ér el, és meghamisítja a kocsit, az semmiképpen sem bocsánatos bűn.

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr888525360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása