Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Boldog szülinapot BMW! Kedvenc BMW modellek az elmúlt 100 évből

2016. március 08. - Ződ2000

Kereken 100 éve, 1916. március 7-én vette kezdetét az autóipar egyik legnagyobb sikertörténete. A Bajor Motorgyár repülőgép-hajtóművek gyártásával kezdte az I. Világháború idején, majd a cég gyorsan diverzifikálódni kényszerült a történelem viharában. Ahogy a hollywoodi történetek, ez is tele van bukással vagy szinte teljes megsemmisüléssel majd főnix madárként feltámadással, olyan mélypontokkal, mint a teljes gyártókapacitás megsemmisülése az előző évszázad derekán vagy a Rover kaland, ami magával rántotta a felső vezetés egy jelentős részét is. És a szülinap évében a hollywoodi történetekhez hasonló happy endet él meg épp a márka, amelyet mára egy elismert és a világ egyik legsikeresebb luxus és prémiumgyártójának tartják.

Az évforduló alkalmából a bajor márka és annak rajongói és tisztelői egy kiterjedt rendezvénysorozattal ünneplik meg az évfordulót.

Az egyik legelső ilyen rendezvény a Maastrichti Interclassic volt, amely meghívta díszvendégnek a bajor márkát. A BMW pedig ki is tett magáért, olyan legendás modellekkel, mint az M1, az Isetta (lakókocsival!!!) vagy az űrhajónak is beillő I8.

 

De azt hiszem, egész évben számíthatunk érdekes rendezvényekre, mint az augusztusban a szintén szülinapi bulit rendező Pebble Beach Concurs d'Elegance.

Az évfordulóra tekintettel én is összeállítottam egy listát a kedvenc BMW-imből. Ha minden jól megy szavazni is lehet a végén, akinek pedig hiányérzete támad, az szabadon megoszthatja a preferenciáját a komment ablakban… Akkor pedig öveket becsatolni!

  1. A jelenlegi F10 5-er széria

A tipikus mai prémium BMW, mindenben igyekszik a legjobbat nyújtani, persze mindig némi felárért, de a létező legszélesebb palettával minden lehetséges vevőt meg akar szólítani, a takarékos családapáktól az utcai versenyzőkig… Objektíven nézve a világ egyik legjobb autója, de BMW-nek itt csak a 10-ik legjobb.

  1. Az 1962-ben bemutatott 2002-es

4_bmw-2002_1968_1600x1200_wallpaper_02.jpg 

Egy jellegzetes, könnyű és sportos BMW , amely új dimenziókat nyitott a márka történetében.

  1. Az 1995-ben bemutatott E 39-es kódszámú 5-er

 

A tökéletes prémiumközepes, csak azért nem került előrébb, mert a maga idejében nagyobbat szólt az E36…

  1. 1er M coupé (E82) 2010-ből

Az a fajta könnyű és sportos BMW, amit a bajorok ritkán gyártottak mégis valamiért nekik tulajdonítják be. A passzentos kupéra amúgy is sokat kellett várni…

  1. 6-os "cápa" BMW 1976-ból

 

A top 5-be jutáshoz már valódi legendának kell lenni. A cápa 6-os a 6. helyen. Mi más? :) Egy autó amely egyformán jül mutatott a versenypályán, mint a "testfestők"szóróecsetje alatt.

  1. Az aktuális BMW I8

Egy új kor hírnöke. Talán pár évtized múlva úgy tekintünk rá, mint a korabeli BMW-k előfutára…

Bár maga a BMW egyelőre ezt máshogy képzeli el :)

  1. James Bond BMW Z3-asa

 

Filmsztár és élményautó egyben, amely egy egész modellsorozat megalapozója.

  1. E36 3er

Szerintem az első igazán mai prémium BMW, kívül-belül lenyűgöző és minden igényt kielégítő autó, az első BMW amire ki lehetett mondani, hogy jobb mint az etalon Mercedes.

  1. A klasszikus BMW 507 roadster

Ritkán sikerül ennyire szép és időtálló formát összehozni. A BMW is előszeretettel tér vissza az 507-es formai elemeihez.

  1. M1

Ez az autó akkoriban sok tekintetben előrevetítette a BMW ambícióit. Amellett hogy remek forma, műszakilag is remekül sikerült és sportsikereivel hathatósan tudatosította a márka sportos jellegét.

Azt azért meg kell még jegyeznem, hogy a top 10 mellett rengeteg kiemelkedő autót gyártottak a bajorok, és az hogy olyan remek modellek, E34, E90 vagy az E38, vagy a mai SUV-k lemaradtak, az inkább a lista erősségét mutatja…

 A végére íme az elmaradhatatlan szavazás…: )

A nem saját képek forrása a Netcarshow

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr458455748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csepreghy Dániel · http://dontblogaboutthis.blog.hu/ 2016.03.09. 17:57:13

Babérkoszorús BMW bolondként én is összeszedtem 10 BMW-t, azonban ez a lista nem teljesen szubjektív: sorhat.hu/magazin/2016/03/09/100-ev-10-legjobb-bmw-je/
Ha megérkezik a második darab 1:18-ban, akkor majd én is megírom, hogy szerintem melyik minden idők legjobb BMW-je :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.03.10. 10:18:15

@FrozenSilverM5: ez egy jó kis lista! Látom tényleg nem most kezdted a BMW-zést :)

Melyik kipróbálása volt meg élőben? Az I8-tól sokat várok. A Tesla valami brutális volt...

Csepreghy Dániel · http://dontblogaboutthis.blog.hu/ 2016.03.10. 12:40:10

@Ződ2000: Régóta tartó szerelem ez a BMW-vel, de azért vak én sem vagyok szerencsére.

Mázli, hogy az utóbbi időkben sok modellel gyarapodott a lista, de szerintem egy 02 turbo, pláne egy M1 vezetése napról napra közelebb van a lehetetlenhez. Igaz, utóbbi nem is vonz annyira, mint például egy E30 M3 vagy 1 M Coupé.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.03.12. 23:29:23

@FrozenSilverM5: szerintem az egy dolog ha az embernek kedvenc márkája van és egy másik, ha le kell tennie egy újautó árát valamire :) De mondjuk a bajorok nem nehezítik meg a márkarajongók dolgát,és ez látszik is az eladásokon.

Az M1 valszeg csalódás lenne, a mai kényelmes civilizált autókhoz szokott elvárásainkhoz. Őszintén szólva egy kicsit a F430-as is az volt, pedig annál jobb sportkocsi nem sok volt a maga idejében. Amikor kijött vezettem a 335i bimmert és egy nagyon arányos autó volt egyszerre hozta az extrém sportkocsik dinamikáját és a grandturismok kényelmét. Bár sok visszássága miatt nem néztem jó szemmel az E90 generációt, az a változat nagyon jó emlékeket hagyott bennem...

Az új donwsizing motorokat vezetted már?

Csepreghy Dániel · http://dontblogaboutthis.blog.hu/ 2016.03.15. 13:28:14

@Ződ2000: Hát, ezt pontosan tudom. Egy márka nem a rajongóiból, hanem a vásárlókból él, ezt azt hiszem, hogy nem lep meg senkit.

Helyén lehet ezt kezelni, nyilván nem is várja az ember, hogy olyan legyen, mint egy új. Az utóbbi pár évben több régebbi BMW-vel találkoztam, mellette a frissekkel és szépen lassan én is arra jutottam, hogy "régen minden jobb volt".

Sajnos vezettem már olyat, jobb lett volna abban a hitben élni, hogy a BMW még ennek ellenére is zseniális.

aSoma 2017.04.02. 11:21:16

1. E34 benzines
2. E38 440iL, se tobb,se kevesebb
3. Z3 2.8 roadster (szigoruan 98-99 evjarat)

Nekem ez a harom a mindentvivo,bar volt vagy probaltam sok masikat is.
süti beállítások módosítása