Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

70 éves az első Saab

Egy hangulatos tárlattal emlékezik meg a Saabról a belga márkaklub

2017. január 31. - Ződ2000

A svéd Saab Automobile AB-t 1947-ben alapította a Saab Repülőgépgyár, a legenda szerint pár kalandvágyó repülőmérnök kezdeményezésére. Mivel a repülőgépgyár már évek óta üzemelt, több adat is szerepel az autógyár alapításra, én most az 1947-ben bemutatott első koncepció, az „ős-Saab” 92001 születésnapját veszem alapul (a svéd Wiki oldal is, bár 1949-ben indult meg az első szériamodell, a Saab 92 gyártása). A márka mindig közismert volt különc megoldásairól, és biztonság-orientált fejlesztéseiről, de a folyamatos tulajdonos-váltások nem tettek jót az üzletmenetnek, és a repülőgépekből inspirációt nyerő márka a 2008-as válság után egy gyors dugóhúzóba fordulással földbe csapódott. A belga autómúzeum a 30 éves belga Saab klub segítségével most egy ad hoc tárlattal emlékezik meg a márka évfordulójáról. Senki se várjon olyan jelenlétet, mint a bajoroktól nemrég, de azért egy ilyen készlet már egy komoly előkészítést sejtet,  mivel a csődbe ment gyárra aligha számíthattak, a Saab Car Museumot is Trollhatten városa tartja életben.

A tárlat mindössze 3 kupac autóból, közel 20 történelmi vagy ritkább közelmúltbéli modellből áll. Emlékeztetőül: ennyi autóból a BMW gyári tárlatának kísérő dekorációja jött ki, míg a Saab tárlathoz se gyári múzeum, se márkakereskedés nem segíthetett be. Mégis olyan ritkaságok kerültek elő, mint a mai szemmel röhejesen passzentos első szériamodell Saab 92 (kétütemű kéthengeres 750 köbcis motorral), az annak alapján továbbfejlesztett 93, a különc kombi 95, vagy a rallye-pályákon rettegett 96-os. Mellettük a későbbi korok 900-as és 9000-es modelljei és az egyik utolsó modell, a 93X kombi és a 9-5 II.

A márka története viszonylag rövid, és a 70 év alatt még a kisszériás modellekkel együtt is jó, ha két tucat modell jött nekik össze. Szerencsére a gyalázatos GM keresztezések (Impreza alapú 92x és Cadillac alapú 97x) nem kerültek elő, de a Phoenix concept legalább poszterről üdvözöl minket. Pedig az utoljára bevezetett 9-5 modell a Saabhoz méltóan karakteres lett, a 9-4X pedig annak idején a Brüsszeli autószalon egyik legígéretesebb tanulmánya volt, igaz, a végleges modell némileg elmaradt a várakozásaimtól.

A márka amúgy is nagyon sok változáson ment át, a 80-as években GM megvásárolta a SAAB iparvállalattól, ezzel megkaparintva egy tekintélyes fejlesztői potenciált az akkoriban egyre frontosabbá váló biztonsági fejlesztések és a mára elengedhetetlenné vált turbómotorok területén. Bár a GM által erőltetett szinergiák egyik márkának sem váltak előnyére, a Saab elég ügyesen fenntartotta arculatát az utas-biztonság / turbómotor / szokatlan formatervek / repülőgépes múlt négyesfogatával. A márkaklub másik standján olyan különlegességek szerepelnek, mint a Sonett kupé két változata, 900 Cabrio és Viggen.

A GM azonban a 2000-es évekre számomra érthetetlen kavarásba kezdett, elkezdte zsarolni a német és a svéd kormányokat állami támogatásokért, amire a német szaksajtó természetes módon ugrott, és befolyását latba vetve tépázta meg a svéd márka jó hírét. A lejáratás egyik fő csapásiránya az Opellel közös műszaki megoldásokra összpontosult, amit én egyrészt túlzónak éreztem (például a Vectra és a 9-3 meglehetősen nehezen azonosítható közös pontjaival), másrészt igazságtalannak, mert nem ritkán a Saab volt a vélhető fejlesztő.  A módszer azonban bevált, és a 2000-es évek válsága már arra ösztönözte a GM-et hogy a kor divatjának megfelelően szabaduljon a Saabtól. Egy darabig úgy tűnt, hogy a két svéd márka közül a Saab járt jobban a Spyker általi átvétellel. Mindazonáltal az új vezetésnek nem sikerült megtartani a gyeplőt, a sikergyanús 9-4x soha sem indult el, a teljesen új, drágán kifejlesztett 9-5-ből pedig alig fogyott pár darab, mire a befektetők pénze elfogyott, a GM pedig nem engedte, hogy kínai tőkével tartsák életben. Személy szerint érdekes volt látni, hogy mennyire egykedvűen fogadtak a helyi Saab szalonban 2010 vége felé, pedig elvileg a márka túlélése volt a tét.

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr912170300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.01. 18:24:28

@tasi69: ha nem haragszol ezt én most kitörlöm, mert a harmada hőzöngés, egy másik harmada meg hülyeség, de ha megpróbálod civilizáltan tálalni, én minden értelmes véleménynek teret szoktam adni.

UdjanMineck 2017.02.05. 23:25:51

Svédország, a svéd kormány örök szégyene, hogy a SAAB-ot hagyták kivérezni... Egy nemzeti kincsről mondtak le és az autós világ lett ezáltal szegényebb. Ezt pl. sehol máshol nem tudom elképzelni Európában (kivéve Angliát, lásd a Rovert, MG-t.)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.06. 12:34:33

@UdjanMineck: egy sor nagynevű vállalat ment már csődbe világszerte, Németországban éppúgy (Borgward, NSU), mint Hollandiában (DAF autórészlege) vagy az USÁ-ban (Chrysler szinte, és egy sor nagy múltú GM márka), de pl Japánban a 90-es évek közepén volt egy nagy megroggyanás (ekkor vásárolta be magát a Renault a Nissanba, a Ford Mazdába), manapság pedig a Mitsubishi áll gyenge lábakon. Koreában a Deawoo-t mentette meg a csődtől a GM, a sor szinte végtelen.

Mondjuk az Angoloknál az általad vázolt bénázás a fő eset (a Rover majdnem sírba vitte magával a BMW-t is, csak a teljes BMW csúcsvezetés bukott a hibás stratégia miatt), de előtte a British Leyland igazi elitmárka-temető lett..

UdjanMineck 2017.02.07. 08:11:43

Ződ2000: mindezt tudom, értem. De ezzel nem változott semmi, leginkább az, hogy a svéd államnak elévülhetetlen bűne, hogy elfordította a fejét és nem mentette meg a SAAB-ot. A németeknél, franciáknál nem tudnék ilyet elképzelni. De talán Japánban sem, bááár...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.07. 10:41:38

@UdjanMineck: a német állam sem csinálhat ilyet, nem is tesz. Nagyon szigorú szabályok vannak erre, különben közvetlen állami támogatásból nyírnák ki a nagyok a kicsiket a Közös Piacon.
Japán sem tett semmit a Nissanért, japán nagybankok dobták össze a pénz másik felét a Renault-nak, ők most a a Nissan tulajdonosai.
A Renault azon kevesek közé tartozik amelyik állami (nem önkormányzati) tulajdonú vállalat.

UdjanMineck 2017.02.07. 12:05:03

Ződ2000: Dotációról nem hallottál? Nem tudom elképzelni, hogy egy mindenkori állam a mindenkori gazdaságában ne élhessen a dotáció jogával. Ettől ez még nem piacellenes, nem is protekcionista, egyszerűen csak egy autonóm, szuverén módon gazdálkodó állam önrendelkezési joga. Bármilyen államnak joga van ahhoz, hogy megvédje a saját nemzetgazdaságának valamely kulcsszereplőjét annak érdekében, hogy az elkerülje a biztos csődöt. De tegyük fel, ez mégsem lehetséges. (Nem vagyok nemzetközi jogász, sem közgazdász.) Megfordítva a logikát akkor a fúziókat, konglomerátumokat is szigorúan tiltani kéne. Egy Renault tulajdonolta Nissannak vagy korábban a Ford tulajdonolta Volvonak sem lett volna szabad léteznie.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.08. 08:20:51

@UdjanMineck: úszintén szólva kb a kommunizus óta nem nagyon hallom ezt a szót. Javaslom egy kis szakirodalom utánaolvasását, milyen szabályok vonatkoznak az állami támogatásokra, mert pont piacellenes, és főleg nem fair a többi ország felé, ha részt kívánsz venni a Közös Piacon.

A másik gond, hogy a Geely valami 10 milliárd dollárt szánt a volvóra. Ennyi pénze egyszerűen nincs a svéd államnak. Az hogy szerinted mit szabad, inkább téged minősít. A Volvo group (Volvo-Renault-Nissan trucks) most a világ harmadik-negyedik gyártója a szakterületén, ezt a gépjárműrészleg eladásából finanszírozták...

UdjanMineck 2017.02.21. 09:22:55

@Ződ2000:

1. Az, hogy mely szót mikor és miért hallasz vagy nem hallasz, független tőlem, viszont az meg téged minősít, ha ezt a tényt, ezt a körülményt a fejemre olvasod. Tökmindegy, minek hívjuk, a lényeg az, amelyet a dotáció fogalma takar. És bármely autonóm kormánynak szuverén joga az, hogy mely céget tartja annyira stratégiai fontosságúnak, hogy ne hagyja kivérezni. Maradjunk abban, hogy ha a svéd kormány meg akarta volna menteni a SAAB-ot, megtette volna, akár indirekt módon (pl. valamilyen hitelkonstrukcióban, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelnyújtással stb.)

Hogy pedig mennyi pénze van a svéd államnak és mennyi nem, az alapvetően a tény kérdése. Lehet, hogy a fantáziáé is. És lehet, hogy neked ebből kevés van?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.21. 19:18:28

@UdjanMineck: akkor nézz utána a nemzetközi dömpingellenes szabályoknak. Az állam sok mindent megtehet házon belül, de ha pl bekerül a Közös Piacra, ott nem. A Saab pedig akkora cég, hogy ez már nem csak "nemzeti" ügy. Ha annyira érdekel a téma olvass utána az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályinak.

A svédeknek akkor kisebb bajuk is nagyobb volt annál, hogy a Saab-ba öntsék a pénzt (lásd Volvo), az Európai Beruházási Bank (svéd állami garanciával) mér adott egy félmilliárd eurós hitelt a Saab Spyker általi átvételekor. Az utolsó teljes évében a Saab valami 30.000 autót adott el, ami végzetes egy 150-250.000-es eladáshoz "szokott" autógyártól.

Vicces módon a Saab koporsójába a legnagyobb szöget a saját munkásainak két szakszervezete ütötte.

Ezek tények nem a fantázia monopoly.
süti beállítások módosítása