Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Prémiummárkák a Brüsszeli Autószalonon

2019. január 29. - Ződ2000

Az előző posztban bemutatott Dream Cars kiállítás jelentősen lefölözte a Brüsszeli Autószalon luxusautó-flottáját, a hagyományos prémiumgyártók azért állítottak saját standokat is néhány csarnokkal odébb. A Mercedes mindig készül valami látványossággal, mint a Maybach cabriolet vagy az aktuális bajnok Formula-1 versenyautó, de tavaly mindhárom német odatette magát.

Ebben az évben a Mercedes látványelemét egy futurisztikus Vision Van koncepció szolgáltatta két drónnal a tetején, amelynek célja gondolom az, hogy bemutassa a jövő furgonját. A látványos koncepciót az aktuális haszongépjárműflotta öleli körbe, ami a tavalyi évhez képest eléggé eltérő fókuszt jelent a Mercedes berkeiben. A legjelentősebb újdonságokat már bemutatták Párizsban (a GLE-ben és a B-osztályban már vettem üléspróbát), és persze ezeknek nem is sikerült ellopni a show-t a nagy luxuskupéktól.

A BMW is kicsit visszavett, de azért jól érzékeltette a bajor márka piaci pozícióit: egyes években a dobogós hely is összejött nekik a belga piacon. A brüsszeli BMW stand még mindig a nemzetközi autószalonok szintjén állt, de hiányzott belőle az extra tűzijáték és a wow-faktor, ami tavaly megvolt. Ami a premiereket illeti, a BMW olyan autókat hozott, amelyeket Európában először lehetett látni, mint például a 8-as sorozat Cabriolet változata és a drabális X7 masztodon, az elegáns üvegkorláton túl, persze. A kordonon kívül a látogatók megismerkedhettek a BMW csoport teljes palettájával, Minitől az X7 SUV-ig (a Rolls Royce Cullinam a Dream Cars tárlat része). A Párizsban debütált új 3-as sorozat elég vagy vevőcsalogató (a kifutó elődmodell a belga piac egyik sztárja volt), de a legtöbb látogatót a közelmúltban megújult Z4 roadster vonzotta.  Az I8 mindig ellopja a műsort, és Brüsszel sem kivétel. Kocsi úgy néz ki mint egy Ferrari, úgy árazzák mint egy jobb Porschét, a tudását viszont sokkal nehezebb belőni.  A kiállított I8 Roadstert párosították egy töltővel (egyre több standon foglalkoznak már ezzel a nem elhanyagolható aprósággal), és egy hostess minden kérdésre igyekezett magyarázatot adni, aki elég türelmes volt ahhoz, hogy kivárja a sort. Az első Mini Morris idén ünnepli a 60. évfordulóját, és a Mini stand a különleges évforduló kiadás köré épült.

Tavaly a VW-Csoport két csarnokot töltött meg, de akkor nem kellett luxusautókat adományozni a a Dream Cars tárlatnak. A külön Bentley, Lamborghini és Bugatti standok hiányában a „Porschénál népieschebb” márkák így az Audi is 11-es csarnokban kerültek elhelyezésre, míg a Porsche és a többi luxusmárka Dream Cars csarnokban várta a látogatókat. Az Audi a szokásos vállalati dizájnt hozta, a fehér design vonalak korábban mindig beváltak eddig, függetlenül attól, hogy oldtimereket vagy koncepcióautókat kell kiemelniük. A flotta a teljes modellkínálatot lefedte, igaz manapság egyre inkább nehezemre esik megkülönböztetni az egyes Audi modelleket, ez talán egy öregségi tünet, korábban ezzel nem volt gondom. A leghosszabb sor a nemrégiben bemutatott E Tron SUV-hoz vezetett, amelynek tükörét kamerák váltották fel, gondolom arra az esetre, ha az Audi első elektromos SUV-je nem lenne elegendő a főcímekhez.

A Jaguar Land Rover csoport minden évben emlékezetes színpadot villant, de ezúttal egy világpremiert hozott: a konszern egyik legfontosabb modellje az új Evoque itt mutatkozott be. Készültek néhány beülhető Evoque változattal a standon,  és az első benyomásaim pozitívak. Még mindig nem egy európai családi autó az Evoque, ezt a szerepet a Disco Sport sokkal jobban tölti be  a JLR modellválasztékban. Az új Evoque új funkciókkal és enyhén korszerűsített dizájnnal érkezik, de azért hűek maradtak az első generáció stílusához. A flotta többi része hozza a márka összes erényét, a teljes modellválasztékkal, amely a legfrissebb Velarra összpontosít, de azért villantottak egy-két a Range Rovert a paletta tetejéről is.

A Jaguar standja az összes modellt kiállította, kezdve néhány érdekes darabbal, mint a legendás XK120 70. évfordulójára emlékező kockás zászlós F-Type – kiadás, és egy látványos hosszított XJ ami akár egy James Bond filmből is érkezhetett volna. Az I Pace hajtásláncát külön installáció illusztrálja, mégsem tudnám felidézni, hogy hol tudnám megtankolni.  Abban az esetben, ha bárkinek hiányérzete lenne,  a Dream Cars csarnokra jutott pár nagymacska. A Jaguar felhozatal friss volt és naprakész, jl mutatja az elmúlt évek példátlan modelloffenzíváját. A növekedés azonban elmaradt az várakozásaimtól., pedig  Igazán szégyen lenne, ha a politikai zűrzavar kioltaná a JLR csoport minden erőfeszítését.

Az a tény, hogy a Volvo jelen van Brüsszelben, már önmagában is hírértékkel bír, hiszen a svédek pár éve úgy döntöttek, hogy kivonulnak az összes európai autókiállításból, Genf kivételével. Mindazonáltal Belgium az egyik kulcsfontosságú piacuk, ahol a autóik közel egyharmada készül, és tisztességes 12% -os piaci részesedéssel rendelkeznek. Egy olyan márka, mint a Volvo, egyszerűen nem passzolhat, és standjuk tükrözi is a belga piac fontosságát. Míg a dekoráció funkcionális, visszafogott, és mentes a túlzásoktól (amit a tanulmányautók hiánya is jól mutat), de az érdeklődő ügyfeleket egy elegáns galéria várja, privát tárgyalókkal.  A svédek a teljes modellválasztékot kiállították a legfrissebb V60 Cross Countrytól a kifutó V40-ig mindenki jelen volt.

A Lexus rendszeres vendég Brüsszelben, bár a modellválasztékot nem sikerült  Európa egyik dízelbarátabb járműpiacához igazítani.  Viszont a zászlóshajó LC kivételével a japán prémium márka a teljes modellválasztékát villantotta.

Az Alfa Romeo részvétele nemzetközi autókiállításokon sosem vehető készpénznek, amit a párizsi és frankfurti távollétek is bizonyítanak. A tavalyi párizsi távolmaradásuk különösen szembetűnő volt, annak ellenére, hogy az új modellek, főként a Stelvio SUV rendesen felpörgették az eladásokat. Belgium, Elzász és Luxemburg tágabb területe azonban a márka hagyományos erődítményének számít (már csak a rengeteg olasz migráns munkavállaló miatt is), így az olasz márka nem passzolhatott, még akkor sem, ha most jó eséllyel a genfi standjukat szerelik épp össze. Az Alfa színpad kompakt, de stílusos és elegáns, a legjelentősebb eleme a 2018-as Sauber Alfa Romeo Formula-1 versenyautó. Maserati minden évben méltóan képviselteti magát Brüsszelben, ez az év sem volt kivétel.

Itt az ideje, hogy újabb szünetet tartsunk, mivel lassan betelik a poszt karakterlimitje, és még számos márka hátravan. Viszont aki eddig nem látta már ne siessen megnézni, mert a rendezvény vasárnapig várta a látogatókat.

0_plan_salon_2019-page-rev.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr2314595028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása