Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Tisztelgés Shiro Nakamura életművének

Személyes kedvenceim az egyik legzseniálisabb japán formatervezőtől

2017. március 18. - Ződ2000

A napokban futotta körbe a sajtót a legfrissebb autós felsővezetői körhinta híre, amelyről a hazai sajtó vérmérséklete szerint számolt be, vagyis inkább annak megfelelően, hogy épp melyik ország híreit olvasta. A németeknek a legfontosabb hír az volt, hogy Karim Habib a BMW kanadai főtervezője az Infinitihez igazolt és a márka főtervezőjeként Alfonso Albaisa pozícióját örökli meg, aki viszont a nyugdíjba vonuló Shiro Nakamura alelnöki székét kapja. WAIT WHAT?! 

Itt most meg kell jegyeznem, hogy Shiro Nakamura a kedvenc formatervezőim közé tartozik, és már nagyon régóta tervezek egy olyan poszttal hódolni neki, mint amelyet Walter De Silva is kapott. Sajnos most ennek is eljött az ideje. Nakamura azon ikonikus tervezők közé tartozott, aki köré a komoly kultusz épült, mind a Renault Nissan márkacsoporton belül, mind a sajtóban.

A Nissan előtt az Isuzunál dolgozott 25 évig, amelynek legendás Vehicross modellje volt az egyik legelső dögös, mai értelemben vett modern SUV. A GM csoporttól Ghosn csábította át 1999-ben, és az óta az Infiniti (majd később az egész Nissan csoport) formai megújulását ő vezényelte le. A korábbinál sokkal markánsabb dizájnvonal mellett vezette egy sor új projekt kialakítását, mint a Nissan Z sorozatának sikeres újjáélesztését, az Európai részleg fennmaradását biztosító Quasqai vagy a formabontó Juke bevezetését. Az alábbiakban követezzen 10 olyan kedvenc modell és tanulmány, amely a mester kezének nyomát viseli.

10. Infiniti EX (QX50)

Az első modellnél sokáig hezitáltam a G Cabrio és az EX között, A G Cabrio volt az egyik legelső olyan Coupe-Cabrio amely tényleg jól nézett ki. Az EX-ben pedig azt a stílusos finomságot véltem felfedezni, mint a közelmúlt Alfáiban (147), csak sok szteroiddal kombinálva. 

 9. IDx Concept 

A Nissan IDX koncepció autót a 2013-as Tokiói Autószalonon mutatta be a Nissan, de leginkább a 60-as / 70-es évek Datsunjaiból merített ihletet. A sajtó pedig már a következő Genesis Coupe és GT86 / Subaru BRZ killert látta benne. Az IDX a fiatal vásárlókra célozhatott volna, akik számára az autós játékok (pl a Forza sorozat) révén nem ismeretlen a kor Datsun tuningszcénája. A koncepció tartalmazott  pár nehezen sorozatgyártásba ültethető részletet (pl kamerák külső tükrök helyett, oldalsó kipufogó), de alapjában véve simán gyártásba kerülhetett volna.

 

8. Nissan Cube

Na ehhez a sorozatgyártásba került furcsasághoz valóban kellett bátorság. A Cubehoz fogható autóból kevés hasonlót láttam, ráadásul Európában is forgalmazták, egyszer kétszer össze is futottam Cube-bal a német utakon.

7. Nissan Juke

A Juke alapjában véve egy rémesen ronda autó, de épp ez bizonyítja a formatervezője zsenialitását, mert a diszharmonikus formai elemekből valami koherens formát sikerült alkotnia.

 

6. Inifniti FX (2003)

Az FX egyike azon modelleknek, amellyel az Inifniti márka megalapozta fennmaradását a nehéz időkben. Még mai szemmel is szép (amennyire egy ilyen SUV szép lehet), a maga idejében simán választottam volna egy X5 vagy ML helyett. És bár valamelyest jobban sikerült a második generáció, a maga idejében az első FX formája sokkal inkább lenyűgöző volt.

5. Nissan GT-R, a Godzilla

Nem kérdés, hogy a Godzillának itt a helye a listán, csak a helyezésről tárgyalhatunk : ). A GT-R egy nagyon komoly autó, de hogy őszinte legyek, szerintem nem a forma a legerősebb oldala, ez esetben a kocsi maga javít a helyezésen.

4.Nissan Qashqai

A Qashqai érdeme nem kevesebb, minthogy megálította a Nissan szabadesését az Európai piacon, és meghozta azt a modellt, amely a kontinens legsikeresebb nem európai márka által kínált modellévé vált. Pedig akkoriban mennyire furcsán hangzott, hogy feladják az úgynevezett tömegmodellek fejlesztését egy korábban a kontinensen példátlan résmodellért. Sikerben itt is nagy része volt a formatervnek, bár kétségkívül nem olyan hatásvadász, mint a 350z vagy az Infinitik.

 

3. Nissan 350z

Lehet vitatni számtalan szempontból a 350z harmadik helyét. Létezett nála erősebb, kifinomultabb vagy épp olcsóbb élményautó, de ez a márka hozta vissza a nélkülözés és túlélésre összpontosítás évei után a régi Nissan 300ZX sportkocsik szellemiségét (és készítette elő a Godzilla érkezét). A siker pedig nagymértékben a kiegyensúlyozott, modern mégis hagyomány-tisztelő forma érdeme.   

2.Isuzu Vehicross

 A Vehicross nem egy közismert modell, de jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A Vehicross volt az egyik legelső szemnek is kívánatos terepjáró, amely ráadásul aszfalton is korrekt vezethetőséget produkált, ezért gyakorlatilag az egyik legelső mai értelemben SUV volt. Az Isuzu a konzervatívabb Trooper műszaki alapját egy innovatív és aszfalton is korrektül viselkedő 4WD hajtáslánccal kombinálta. Mivel viszonylag rövid ideig gyártották nem is lett olyan sikeres, mint a későbbi SUV-ok. Bár Nakamura vezetése alatt készült el, az Isuzu brüsszeli tervezőirodájának a munkája.

1.Infiniti Essence Concept

Az Infiniti Essence szerintem minden idők egyik legszebb koncepcióautója, amelyet a Mester az Infiniti márka 20. évfordulójára mutatta be. Bár a kocsi elsősorban Takashi Nakajima kezét dicséri, gyakran pózolt mellette Nakamura is. Az eredetileg a 2009-es Genfi Autószalonon bemutatott koncepció egy hibrid hajtásláncra épült, bár én sokáig reménykedtem, hogy a GTR alvázára rá tudják húzni a formát és gyártásba kerül. Azonban a szériagyártás elmaradt bár a tanulmány egyes részleteit az elkövetkező években rendszeresen láthattuk viszont új modelleken.

A végére íme egy lassan hagyománnyá váló közvélemény-kutatás: melyik modell a Nakamura-hagyaték legfontosabbja?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1412340915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uluk4i 2017.03.29. 17:33:10

Nagyon szép az utolsó is, de igazából az IDx kellene :)
süti beállítások módosítása