Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Egy Apple bemutató margójára…

2015. szeptember 10. - Ződ2000

Picit elkanyarodtunk az autóktól, de ha már énblog, ide is beteszem, elektronikai témában úgysem leszek nagyon produktív.

apple-events-special-event-september-2015-apple.jpg

Mivel megvolt a nagy esemény, minden Apple őrült lelkesen bólogathatott, hogy a piacvezető mamutvállalat már megint megmutatta mindenkinek a jövőt és forradalmasította az iparágat. Mert ne essen kétség afelől, az Ipod, az Iphone vagy az Ipad valóban forradalmasította az iparágat, új piacokat teremtett és megmutatta mindenkinek a helyes irányt.

Csakhogy a nagy vezér eltávozott, az Apple-nek pedig évek óta nem volt olyan húzása, ami nem a konkurencia innovációjának átvételét jelentette volna. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy az Apple valaha is olyat talált volna ki, amivel más ne próbálkozott volna, mégis, az Iphone úgy állt össze akkor már piacon lévő dolgokból, hogy forradalmasította ez egész telefongyártást. A "nagyképernyős Ipod" pedig megteremtette a tabletek piacát, az egyik legerősebb növekedést produkáló piacot, amely lassan kiírtja a PC-k (már a notebookokról beszélünk!) piacát, és térdre kényszerítheti a korábban elpusztíthatatlan monopol Microsoftot.

Mégis, valahogy nem tudok együtt örülni a tegnapi prezentációkon valamiért még mindig lelkesedő Apple-geekekkel. Mert nemcsak hogy nem forradalmi, amit tegnap láttunk, de egyúttal a konkurencia pofátlan másolása, erőből, a stabil piaci részesedés tudatában.comic.jpg

Ez a cég nem a Jobs féle Apple, hanem a Gates féle Microsoft. Mi is a baj a tegnapi anyagokkal:

Az Apple bemutatta a 13 collos Ipadet.

apple0909event071.jpg

Végül is semmi gond, a konkurencia már évek óta termeli ezeket, érdekes módon a kényelmes pozíciójából kiszorított Microsoft vált innovátorrá, a Surface Pro-val.

microsoft-surface-pro-3-banner.jpg

De aki ragaszkodik az android ökoszisztémához, az is talál kedvére valót nem is egy gyártótól.

samsung_galaxy_tabpro_sg_23.jpg

Ami itt az igazi pofátlanság az a másolás látszatának elkerelülésére irányuló bármilyen erőfeszítés hiánya… És az ahogy a geekek ugyanazzal a húúú és hááááá kommentel fogadják az almás cég stylusát

021-apple-pencil-pixel-draw-650-80_techradar.jpg

és a billentyűzetét,

smart_keybard.jpg

mint a valóban forradalmi Iphone-t lassan 10 éve…

Aztán ott az Apple TV

appletv-4g_remote.jpg

Apple az elsők között volt az első változattal, és elég sokáig váratott magára az új. Ami egy két alibi fícsört magába integrált. És egy olyan cuccost kínál amit magam is épp nézegetek. A fő bajom ezzel viszont az, hogy az Apple látványosan lemásolt azt a funkciót ami biztosította a hardverben gyengébb Nintendo túlélését.

Az Apple erős piaci helyzetéből simán kiütheti ezzel a Nintendót, anélkül hogy az igazán komoly ellenfelekkel meg kellene mérkőznie.

Aranyóra

apple-iphone-6s-live-_0339_0.jpg

Az okosóra front egy alakulóban lévő piaci szegmens. Nem tudni hogy az android wear, az Iwatch vagy esetleg a hardvergyártók saját hardverre optimalizált oprendszerei jelentik a nyerő megoldást. Bár jönnek az első negatív konzekvenciák az early moverektől, még mindig jelentős piacbővülést prognosztizálnak. Mégis azért ennyi innováció megárthat, itt a dizájnos aranyóra és az új bőrszíj…

Mégis hol a bibi?

A fő bajom a fentiekkel az, hogy az Apple jelenleg hírnevét és piaci pozícióját felhasználva módszeresen írt ki innovatív konkurenseket. Látva az Android igen erős belső versenyben edzett innovatív ökoszisztémáját, már nem nekik megy, hanem látványosan lekoppintja a megroggyant Microsoft és a Nintendo koncepcióit, hogy a kicsiket tegye hidegre. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik az MS, mint kisebb konkurens, de a hardveres termékei pont úgy állnak hogy egy ilyen fejlövés pont kivégezheti. Aztán ha már nincs Surface, jöhet az Office kitiltása az App store-ból…

 

Képek forrása: Techradar, Slashgear, Racked.

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr787774836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása