Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

A Wizzair berakja az utasait a hintába…

Hogyan tereljük be szisztematikusan ügyfeleinket egy rémálomszerű helyzetbe

2015. május 19. - Ződ2000

A történet röviden: a Wizzair saját szolgáltatásként ajánlgat ügyfeleinek egy bérautóbrókert (rentalcars.com) amelynek segítségével autót lehet foglalni. Értelemszerűen magyar jogsival, ezt a wizzair honlapja pedig egyértelműen kimondja. Csakhogy a rentalcars honlapja nem ennyire egyértelmű,  a konkrét szolgáltató cégeket pedig nem érdekli, hogy mit ír a wizzair a saját oldalán, ők a saját feltételeikkel adják az autót, a konkrét esetben az Unión belül is csak nemzetközi jogsival. Az eredmény sok mérges ügyfél, aki bízott a Wizz adott (írott) szavában, és ott áll autó nélkül egy idegen ország repterén.

Én megértem, hogy a Wizz nem a repülőjegyek árából szedi meg magát, de legalább egy kicsit körülnézhetne, mielőtt mindenféle szolgáltatásokat ajánlgat az ügyfeleinek, mert mérhetetlenül kellemetlen helyzetbe hozhatja őket.

Szóval adott a Wizz köremailje, amelyben a wizz sajátjaként hirdet autóbérlést (http://cars.wizzair.com/ ).

carwizzcom_copy.jpg

Persze nem nehéz rájönni, hogy ez a szolgáltatás igazából a (némi pénzért a google által is szeretett : ) Rentalcars.com sajátja.

rentalcars_copy.jpg

Viszont a két oldalon teljesen eltérő feltételek olvashatók a jogosítványra vonatkozó követelmények tekintetében...

Most akkor kinek higgyünk?

Az Wizz autóbérlési oldaláról elérhető ÁSZF ("Feltételek és Kikötések ") eléggé egyértelműnek tűnik:

"Jogosítvány

Minden vezetőnek rendelkeznie kell az autó felvételekor legalább 1 éves (néhány helyszínen legalább 2 éves, ha szükséges, kérjük, ellenőriztesse Foglalási központunkkal) MAGYAR NEMZETI JOGOSÍTVÁNNYAL. Amennyiben nem magyar nemzeti jogosítvánnyal rendelkezik, kérjük, feltétlen keresse fel vásárlói szolgálatunkat az autó felvétele előtt a következő díjmentesen hívható telefonszámon: 06 80 018 563. ….. Kérjük, vegye figyelembe, a NEMZETKÖZI JOGOSÍTVÁNY/VEZETŐI ENGEDÉLY NEM HELYETTESÍTI A HAGYOMÁNYOS JOGOSÍTVÁNYT. Autóbérléséhez a nemzetközi jogosítvány/vezetői engedély használata esetén is szükséges az elsődleges vezető nevén lévő jogosítvány felmutatása."

aszf_josgi_copy_copy.jpgA FAQ (http://cars.wizzair.com/Help.do ) viszont már kissé trükkösebben fogalmaz (a sok helyesírási hibát én emeltem ki):

"Kérdés: Mik a Vezetői Engedéllyre vonatkozó követelmények?

Válasz: Az elsővezetőnek rendelkeznie kell érvényes, legalább két éves vezetői engedéllyel. ….. A Nemzetközi Vezetői Engedéllyre nincs szükség, ahol az angol az elsődleges beszélt nyelv az országban. A Nemzetközi Vezetői Engedéllyre vonatkozó követelmények világosan jelezzük a foglalási folyamat során, és a bérleti dokumentáción."

prntscr_faq_copy.jpg

Végül van egy igazán kacifántos oldal, a Rentalcars.com google-féle gépi fordításának feljavított változata. Erről csak az értesül, aki már leadta a foglalását.

"Nemzetközi jogosítvány

Nemzetközi jogosítvány szükséges, ha a vezetői engedély nem angol nyelven van."

rentalcars_stc_copy.jpg

Gyors körtelefon Angliába a rentalcars-nak, és némi várakozás után csevely a rendszerint elérhetetlen Wizzair ügyfélszolival. Az eredmény: az ügyfél hülye volt, hogy hitt a Wizzairnek, a Rentalcars tojik rá, hogy a Wizz mit ír a honlapján ők ahhoz tartják magukat amit a beszállító kínál. A Europcar pedig tojik az uniós dokumentumokra…

Az eredmény pedig egy rakás tomboló ügyfél Európa repterein, akik nem kapják meg a lefoglalt autójukat (hitelkártya blokkolva foglalás nem visszamondható, mert lejárt a 48 óra), a pénzt bukják és a helyben történő alternatíva-keresés se nem olcsó, se nem kényelmes...

A végre pedig egy megjegyzés: az Europcar is elmehet a *be. Nekem egy cég ne reklámozza magát Európával a nevében, ha egy sima szabványos uniós okmányt nem hajlandó elfogadni.

europecar2_copy.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr647473326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GentleSpecter 2015.10.17. 22:42:33

Görögországban idén júniusban foglalás nélkül toppantam be a Europcarhoz és simán elfogadták a magyar engedéLLLLLYemet.
süti beállítások módosítása