Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Egy elfuserált gyorshír margójára: Ghosn szabadlábon (???!)

2019. december 31. - Ződ2000

Szilveszter előtt ne várjon az ember túl sokat a híroldalaktól, de amit az index leközölt azt már taníthatni lehetne mint az elfuserált kivonatolás legékesebb példáját. A hír alapját az a gyorsjelentés szolgáltatta hogy Carlos Ghosn, a Renault és a Nissan, azaz (2018-as adatok alapján) a világ legnagyobb autógyártójának egykori teljhatalmú vezére állítólag felbukkant hazájában, Libanonban...

 ghosn_copy.jpg

Egyelőre még nem lehet tudni hogy miként sikerült ez neki, a japán hatóságok engedélyével vagy anélkül, bár utóbbit elég nehéz lenne elképzelni, ismerve a helyi viszonyokat és az elmúlt egy év szívatásait.

 

A cikkről még annyit hogy tele van olyan pontatlanságokkal ami néhol bosszantó, néhol viszont pont a lényeget sikerül félreértenie. Ghosn nem a szövetséget mentette meg a csődtől hanem a Nissant. Igaz a Renault-nál is bizonyított de a Mitsubishit elvileg már Saikawának kellett volna rendbe tennie (ő az aki jó eséllyel az ügy mumusa, de ilyet persze egy minőségi újság nem írhat le csak egy blogger :) ).

 

Ha most elvonatkoztatunk attól, hogy mennyire valószínűtlen hogy Ghosn csak úgy megszökik Japánból, akkor is nehéz nem arra gondolni hogy a japán ügyészeknek is kezdett körmére égni a dolog.

 

Az elmúlt hónapok egyébként sorra jelentek meg a cikkek még Japánban is arról hogy gyanúsan lapítanak az ügyészek, semmi újdonsággal nem álltak elő (pedig korábban nem riadtak vissza a karaktergyilkos szivárogtatásoktól), és a tavaszra tervezett tárgyalás eléggé sokára lesz (a túszejtő rendőri eljárásokat felhozó cikkekről nem is beszélve).

Egy kis emlékeztető: annak idején a Nissan ügyvezető Saikawa hajbókolva kezdte el bemártani egykori mentorát, előbbi és utóbbi is vicces módon a francia-japán gazdasági kapcsolatok tiszteletére rendezett fogadásra volt hivatalos aznap.

Aztán az ügyészséggel együttműködve kezdtek el szivárogtatni sommásan leadócsalózni Ghosn-t aki egy elég megalázó eljárás közepén megakadályoztak abban is hogy megcáfolja a vádakat. Olyan apróságokról van szó hogy Ghosn (vagyis a Nissan) nem jelentette le Ghosn végkielégítését amit nemcsak hogy nem kapott meg, de Ghosn védekezése szerint pl ha idő előtt meghalna nem is kapná meg sosem. 

Ugyanakkor a fenti adócsalási vád, ami egyértelműen egy könyvelési kérdés, valahogy nem erőlködtek egy japán(ul beszlélő, helyi ismeretekkel rendelkező) alkalmazottat sem, csak Ghosnt és egy amerikai igazgatót. 

Rengeteg furcsaság volt az ügyben egészen mostanáig, amibe most idő hiányában nem megyek bele, ez a legfrissebb fejlemény legalább annyira passzol a nehezen megmagyarázható fejlemények sorozatába...

Amit egyelőre sejtetnek a cikkek az az, hogy esetleg libanoni diplomata útlevéllel sikerült kijutni (még újabb jelentések szerint egy hangszerdobozban?!), de még szerintem mindenki találgat.

 

Az első nyilatkozatok szerint Ghosn a jövő héten kezd offenzívába. Kiváncsiam várom a fejleményeket. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr9915374524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.01.01. 08:32:09

Igen. Ez a pontos. Itt sokat cikkeztek arról, hogy a japán igazságszolgáltás finoman szólva, "eléggé eltér" a nyugati rendszertől.
Viszont jó hír, hogy aki valószínűleg a háttérben állt, a Saikawa is úgy néz ki bukott. Most külföldről és kívülről hoztak vezetőket a Nissannak. Ezért, most úgy tűnik, hogy aki a nagyobb függetlenséget akart kiharcolni a Nissannak, az is bukik, és kevésbé Nissanos kötődésű emberek kerülnek élére. - Legalábbis most innen úgy tűnik.

bkkzol 2020.01.01. 12:02:54

Mit kell ezen csodálkozni, hogy szabadlábon van??? Az összes nagy vállalat, cég , bank egész vezetése gyakorlatilag bűnöző. Pénzmosással, "adó optimalizálással", korrupcióval, sikkasztással emelik a profitot a magasba. Közben egy kis kizsákmányolás, környezet szennyezés is színesíti tevékenységüket Teljesen mindegy, hogy milyen nemzetiségű a cég, bank. Talán Luxemburg, Svájc csinálja a leggusztustalanabbul, mert ők még a látszatra se adnak, csak kő keményen a pénzmosással foglalkoznak.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.01.01. 14:37:53

@nil novi sub sole: te pedig elmondhatod magadról, hogy az első kommentelő akinek leszedtem a kommentjét. Mellőzzük az értelmetlen személyeskedést, jó?

Hari Seldon 2 2020.01.01. 18:59:43

A szökés körülményei egyenlőre elég homályosak.
Ha a DGSE szervezte akkor nagy valószínűséggel nem fogunk tudni bizonyosat.
Sőt az is lehet, hogy Ghosn előad egy sztorit, a következő napokban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.01.02. 11:26:45

@bkkzol: annyi sületlenség van a kommentedben hogy azért nem árt pár gondolatatot hozzáfűzni.
Hol rémesen korlátolt és felszínes, hol pedig nettó hazugságokat próbál eladni (lásd Luxembourg és Svájc amiről nem tudsz sokat, de valszeg másra is igaz lenne). Számodra is érthetővé téve kicsit olyan a hőzöngésed, mint amikor valaki nem képes megkülönböztetni a munkát a lopástól.

Ghosn egy oly csődben lévő vállalatot vett át amit bottal se piszkált volna senki (erről elég sokan írtak már érdeklődő volt kérő nem). A Nissan havonta annyi pénzt égetett el ami itthon államcsődöt okozott volna. (hasonló példa a Saab ami egy év alatt egy kb milliárd eurós hitelkeretet égetett el, de az európai és állami segítség mellett is saját munkásai (az egyik szakszervezet) indították el a felszámolást).

Ghosn rengeteg állást mentett meg a Nissannal, sikerült kimenteni a csődből és a világ legnagyobb autógyárává tenni a vezetése alatt álló két vállalatot.

bkkzol 2020.01.02. 11:40:50

@Ződ2000: Valószínű, hogy megmentette a céget. Nagyon tehetséges módon talpra állította és felvirágoztatta... Az más kérdés, hogy nem feltétlen legális módon tömte teli saját és érdekköre bankszámláit.
Ami Luxemburgot és Svájcot illeti nyugodtan megnézheted, hogy a csodás jólétüket gyakorlatilag semmilyen termelés vagy vállalkozás nem támasztja alá. Úgynevezett adóparadicsomok, pénzmosodák. Minden elvek nélkül lenyúlták a nácik és a zsidók pénzét a svájciak. Az összes diktátor ott tartja pénzét... nevelteti gyerekeit magániskolákban...
Luxemburg mosta tisztára a legnagyobb amerikai cégek pénzét (is) tisztára. De jócskán benne vannak európai multik pénzmosásában is.

Hari Seldon 2 2020.01.02. 18:07:05

@bkkzol:
Hát, Svájcban van a Novartis kb akkora kis túltzással mint az egész magyar gazdaság. Aztán még például ott van az ABB, amiről lehet hogy nem hallottál, de szinén TOP 500 cég (kb a MOL 10-szerese) Vagy esetleg hallottál a Stadlerről, aminek a vonatai ott futnak Pest körül.
Na kb ennyire jelentéktelen.
Luxembourg: ArcelorMittal a világ legnagyobb acélgyártója. Biztos semmi kis cég. A félmilliós Luxembourg kétszer anyi acét termel, mint a "vas és acél országa".

Attól, hogy te nem hallottál róla, attól még van. Ugyanígy gondolod, hogy egy másik országban élő átlagpolgár tudna BÁRMIT mondani, hogy Magyarországon mit gyártanak? Elmondom: senkinek fogalma sincs "magyar cégekről" - Ettől még nincs "termelés"? Nyilván van.
Azt már nem is mondom, hogy jelenleg már messze nem olyan lényeges gazdasági ágazat a termelés, mint 100 éve. Ez valami kommunista felfogás.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.01.03. 11:45:25

@A libbantakat lelövik ugye?: egyrészt a válasz nélkül hagyott provokatív beszólogatás nekem eléggé kimeríti az értelmetlen személyeskedés kategóriáját. Ha egy határátkelés blogon kiakadtak akkor szerinted miként kezeljem ezen az autós blogon hogy neki állsz egy régi sérelem folytatásának?

Másrészt a határátkalő blog egy eléggé korrekt és igen érdekes bog ami elég sokat el is tűr kommentekben (legfeljebb várni kell egy fél napot mire jóvá hagyják). nem megyek bele a részletekbe de javaslok egy alapos újrakalibrálást, már csak annak a rengeteg baromságnak a fényében is amit Luxemburgról "tudsz".

Mellesleg a cikkhez kapcsolódó kommented is eléggé sántított de én minden releváns érvet igyekszem befogadni (a luxemburgi részt @Hari Seldon 2: elég tényszerűen megválaszolta).

Ami pedig Ghosnt illeti a japán hatóságok máig adósak a pontos vádakkal az adócsalással való lejáratás és a debil hangulatkeltés nem az.

Az hogy csak két japánul nem beszélő alkalmazottat vesznek elő egy adóbevallásnál miközben sem egy pénzügyest sem a papíron a hasonló húzások miatt lemondó Saikawát nem vették elő beszédes.

Szóval ha valaki adót csalt a Nissan. A cég károsításáról pedig annyit, hogy Saikawát a Renault tartotta bent (gondolom féltették Ghosn életét), a közgyűlés előtt sajtóanyagokban kérték a befektetők a kirúgását.

Ha a tulajokat kérdezed, ők ajándékba adnának egy aranyozott magángépet ha visszakaphatnák Ghosnt...

Hari Seldon 2 2020.01.03. 22:57:28

@Ződ2000:
Nekem korábban úgytűnt, hogy Saikwa próbálta lazítani a Nissan kötődését.
És most épp ő is repült. Nagyon érdekes hetek elé nézünk.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.01.04. 09:17:57

@Hari Seldon 2: ha a korábbi két hozzászóló egy-egy kommentjét töröltem, ez sem fog más megítélés alá esni.
Ez a szitu kezd a Ponyvaregény zárófejezetére emlékeztetni...
Itt csak én törölhetek, meg Zed. Vagyis Ződ... :)

Hari Seldon 2 2020.01.08. 16:36:08

Na pont most hallgattam bele a Ghosn sajtótájékoztatóba. Pont arról van szó, amit eddig beszéltünk. A Saikawa gyakorlatilag állami hátszéllel szerevezte az akciót. Mint egy japán jakuza leszámolás...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.01.08. 19:57:09

@Hari Seldon 2: eléggé visszafogott volt szerintem. Valszeg még mindig meg akarja nyerni a perét Japánban...
süti beállítások módosítása