Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Az autómúzeumos aranylövés, egy nagy cool-túrával a kontinensen át

2018. szeptember 19. - Ződ2000

Az elmúlt három évben többen is megjegyezték, hogy egy kicsit túl sokat foglalkozok az autókkal, ahhoz képest, hogy nem ez a kenyérkereső tevékenységem. Mivel én is kezdem érezni a függőség jeleit, némi agyviharzás után kitaláltam rá egy praktikus gyógymódot: az intellektuális függőségek kezelésének legkézenfekvőbb módja a túladagolás. A konkrét megvalósítást Közép-Európa legsűrűbb autóipari övezetére bíztam.

Annak idején, amikor a Top Gear műsorvezetői vettek egy nagy levegőt (és egy még nagyobb fizetési csekket) és belevágtak az Amazonos saját műsorukba, a Grand Tour nevet adták a projektnek. A névadással azon szokás előtt tisztelegtek, amikor az arisztokraták nekivágtak az öreg kontinensnek, hogy felfedezzék annak kulturális és kulináris szépségeit. Gyakorlatilag egy ilyen túrát sikerült összehozni, középpontban az autós zarándokhelyekkel.

grand_tour_map.jpg

Mulhouse és Salzburg között egy 600 kilométeres úton gyakorlatilag egy tucat múzeumot talál az ember. A nagymúltú márkák gyári múzeumaiban a gyári raktárak mélyén megőrzött vagy restaurált kincseket láthat az ember, a céges marketing részleg által lemeózott igényes környezetben.  A végtelen céges erőforrásokkal dacolva, egyes nyugat-európai autómúzeumok egyre komolyabban veszik fel a versenyt, és egyre látványosabb  eszközökkel fegyverkeznek fel a látogatók elámítására. Valahol a két véglet között találhatóak azok a privát gyűjtemények, amelyek gyakran az nemzeti múzeumokkal vetekednek kínálatban és tálalásban. Sőt a hágai Louwman vagy a Schlumpf gyűjtemény gyakorlatilag nemzeti múzeumként üzemel.  Ezekből pedig akad vagy egy tucat jelentősebb múzeum a régióban. Olyan mértékű élményfürdőt lehet remélni egy ilyen úton, amit a világ egyetlen másik pontján se talál az ember. Én pedig lenyugszom egy időre majd a posztokkal… : )

Szecessziótól a futurizmusig: villámlátogatás a Peugeot múzeumában

A júliusi autós zarándokút nyitóállomásának a Peugeot sochaux-i gyári múzeumát választottam. Igazából többféle útvonalon is kezdhettem volna, de ez délnyugat-franciaországi régió eddig minden túrámból kimaradt. Bemelegítésnek kifejezetten jó döntés volt az idén 30-ik születésnapját ünneplő sochaux-i múzeum, mivel alig egy órára található a világ legdurvább autógyűjteményétől, a mulhouse-i Cité de l’Automobile-tól.

 A Peugeot gyári múzeuma nagyon hathatósan mutatja be a 200 éves márka történetét, a fűszer-darálóktól a futurisztikus tanulmányokig. Az feltűnt, hogy a pár Facebookon és instán posztolt kép elég nagyot ment, szóval lehet, hogy nem csak nekem jött be a hely, annak ellenére, hogy azért érződik az épületen a kor. A teljes magyar nyelvű beszámoló még várat magára az autósságokon, aki nagyon türelmetlen érje be az angol nyelvű cikkel az egzostive-on.

Cité de l'Automobile - a franciák nemzeti autómúzeuma tényleg világ legnagyszerűbb gyűjteménye

A mulhouse-i Cité de l'Automobile-t, gyakran a világ legnagyobb autómúzeumaként jellemzik. Én azért jöttem már ki leesett állal pár autós helyről, ezért egy kicsit hitetlenkedve olvastam ezeket a nagyívű kijelentéseket. Nagy meglepetés már úgysem érhet autómúzeumos vonalon, ezért lazán beterveztem aznapra a Sochaux-i Peugeot Múzeumot, mi bajom lehet ebből?

Délben érkeztem meg Mulhouse-ba a Puegeot-tól, de a nap végen totálisan lefáradtan és agyilag leszívott zombiként távoztam a városból. Most már én sem kételkedem abban, hogy a Cité a világ legnagyobb, de a egyúttal legnagyszerűbb autógyűjteménye is. Itt többről van szó a puszta méreteknél. A Cité szinte minden területen kiemelkedő élményt nyújt minden korosztály számára: interaktív és oktatási betét-programok, gyereksarok, saját versenypálya (először vezettem Vipert, de elég szigorú biztosítási önrésszel), autók minden korból és felhasználási céllal, és maga a nemrég felújított épület is, remek designnal. A mulhouse-i múzeumnak nincs igazi gyengéje. Ha akad is olyan szempont, ahol a Louwman, a MAuto vagy a Mercedes Múzeum képes legyőzni a Citét, a bajnoki cím összetettben Mulhouse-ba megy. Természetesen nagy leklesedéssel láttam neki a beszámolónak, de miután elkészült az első angol nyelvű rész, rájöttem, ebből minimum egy háromrészes saga lesz, amit ha sikerül is végül magyarítani, nem fog elférni egy cikkben. Mulhouse után már nehéz lett volna fokozni az élményt, ezért befejezettnek tekintettem a napot, és kerestem egy last minute szállást Speyer közelében, hogy egy kiadós reggelit követően minél gyorsabban nekiláthassak az aranylövés második dózisának.

Speyeri Műszaki Múzeum – mert a méret igenis számít

Már a tavaszi sinsheimi látogatás idején kikristályosodott, hogy előbb-utóbb meglátogatom a speyeri múzeumot is. A Sinsheimi Múszaki Múzeum messziről szemet szúr, a Németország egyik legforgalmasabb útvonala mentén felszálló szögben egymás mellett parkoló Concorde és a TU-144 olyan látvány, amit nehéz nem észre venni. A speyeri múzeum egy kicsit kevésbé esik útba, de mindenképpen megér egy kitérőt. Speyer Mannheimtól északra található, a hockenheimi verselypálya szomszédságában (amire sajna nem volt időm, pedig érdekes múzeuma van). Félúton a Cité és a Mercedes Múzeum között, nekem épp útba esett.

Az eredeti sinsheimi cikkben talán feltűnhetett, a termek zsúfoltsága. Minden csarnok roskadásig tele hihetetlen gépcsodákkal, hipersportkocsik, dragsterek, tankok, helikopterek és a két ritka szuperszonikus utasszállító repülőgép, Sinsheimben aztán minden van. Az egyetlen, ami még jól jött volna a múzeumnak, az még egy kis szabad hely. És ez az, amit Speyer kínál. Űrkomp, Jumbo Jet, Antonov vagy tengeralattjáró, több tucat órás kapott helyet Speyerben, ráadásul maradt hely a stílusos körítéshez is. Lenyűgöző ez a múzeum. Ezt a beszámolót mindenképpen meg majd akarom írni ide is, magyar nyelven. A türelmetleneknek megint csak egy angol nyelvű poszttal tudok szolgálni.

Porsche Museum, Stuttgart - a szülinapos visszafogottan ünnepelt

Speyerből Stuttgartba vezetett az utam, ahol mindig érdemes betérni a Porsche gyári múzeumába. A Porsche fő gyárának közelében luxusmárkához méltó környezetben nyerhet az ember betekintést a márka múltjába. A cím természetesen Porsche Platz 1 Zuffenhausen (70435 Stuttgart). Van egy igen komoly raktáruk is, ami nem nyilvános, de az üvegfal mögött be lehet kukucskálni. Rendszerint igen impozáns projekt-autók várakoznak felkészítésre. 

A Porsche autógyár június 8-án ünnepelte a 70. születésnapját. A Porsche emlékév pedig nem kis dolog, az oldtimer szcéna legerősebb autó-márkájáról beszélünk. A neves oldtimer-rendezvények felhozatalának gerincét a 911-esek különböző generációi alkotják, és számos klasszikus versenysorozatban indulnak régi Porschékkal. A gyár maga is rendkívül aktív, egyike annak a három márkának, amely nagyon komolyan veszi az oldtimer-tulajokat és gyári szinten képviselteti magát évi 5-6 nemzetközi A listás oldtimer-rendezvényen. Az emlékévben a Porsche számos programmal készül, a Porsche-múzeumok mellett (többek között a VW Autóvárosában található Porsche Pavillonban is kiállítanak egy tematikus tárlatot) sok más rendezvény és szervező is csatlakozik a több kontinensen átívelő ünnepi évhez, például a Goodwood Festival of Speed, a kaliforniai Petersen Automotive Museum, a fent említett francia Cité vagy a belga Autoworld is készül Porsche tárlattal vagy betétprogrammal (vagy már túl is van azon). A legnyilvánvalóbb helyszín persze a Porsche múzeum.

A Mercedes stuttgarti múzeuma legendárium, stílustanulmány és építészpornó

Zuffenhausentől fél óra autóval a kontinens, de talán a világ egyik legjobb autós múzeuma, amely a Mercedes székhelyén Stuttgartban, a sváb márka gyártelepe és a Mercedes Aréna mellett található. Nehéz elvéteni, a Benzstrasséról fordulj a Mercedesstrasséra és már ott is vagy : ) (a pontos cím amúgy Mercedesstrasse 100, 70372 Stuttgart). Adott a világ legnagyobb történelmű és legsikeresebb autómárkája, amely a hatalmas hagyaték mellett minden tudását beleadta ebbe az épületbe. A Mercedes Museumból ennek megfelelően árad a tökéletességre törekvés. A modern épület igazi építészpornó, amelynek minden elemét arra tökéletesítették, hogy a legszebb látványt produkálja.

Annak idején az autósságokon is született egy magyar nyelvű poszt 100+ képpel és jó pár videóval, ezért nem készülök friss cikkel (az egzostive-on megjelent angol nyelvű cikk a 2018-as képeket is tartalmazza), itt most csak egy apróságra szeretnék kitérni, amely finoman jelzi, mennyi munka fekszik a stuttgarti múzeumban. A megérkezés egyik abszolút első eleme a parkolás, amelyre múzeum saját garázsában biztosít lehetőséget, miközben parkolószintenként 3-4 üvegkabinban, tematikusan kiválogatott autók alapozzák meg a hangulatot. 2017-ben a fő téma az AMG 50. évfordulója volt, így a kalitkákban az AMG által felkészített versenyautók várták a látogatókat, én pedig szépen leparkoltam Bernd Schneider DTM bajnok CLK-ja mellé.

2_dsc_2310_1.JPG

Ez évben az AMG autók helyét régi Mercik vették át, de az emeleten sikerült azért hátrahagyni Gombóc Artúrt egy SLS pace car mellett.  2_dsc_1365.JPG

A végére egy gyakorlati tanács: aki előtte a város túloldalán található Porsche Museumban jár, ne dobja ki a jegyét, mert csökkentett áron kapja a belépőt a Mercedesnél. 

Villámlátogatás az augsburgi Mazda Classic múzeumban

Stuttgart és München között félúton található Mazda Múzeum, amely egy lelkes helyi Mazda-kereskedő, Walter Frey úr privát gyűjteménye, de gyári támogatás nélkül is képes maradandó élményt nyújtani.

 

Erről már írtam 2017-ben egy részletes posztot az autósságokon, igazából sok újdonsággal nem készültek azóta (a nyáron az MX5 NC concept és egy Cosmo Eunos kupé volt az újdonság), és nem is álltam neki fotózni sem, mert ki volt számolva az időm a BMW Weltig.

Audi Forum Ingolstadt - hátha szerencsém lesz

Tavaly írtam egy nem túlzottan lelkes posztot, amit utólag visszagondolva egy kicsit igazságtalannak érzek, mert az Audi Museum nem rossz hely. A névvel ellentétben ugyanis az Auto Union márka múzeuma is. A Forum így egy nagymúltú és többmárkás konszern legjavát igyekszik bemutatni, az Audi mai arculatát tükröző modern és elegáns épületkomplexumban. Tavaly eléggé megszívtam (az Audi kombikat felsoroló) pátermoszteres tárlattal, de hátha ezúttal kifogok valami izgalmasat…

Az a helyzet, hogy most sikerült csak igazán megszívni, mert az ingolstadti kerülő már hiába való volt. Egy kiadós dugónak köszönhetően ugyanis nem értem oda zárásra. Az előző napi rutin által vezérelve, megindultam tehát a bajor főváros felé, hogy ne veszítsek több időt a rárepüléssel. Így végül a bajor márka főhadiszállásának tövében egy (főleg az árához képest) lehangoló hotelban (motelban?) töltött éjszaka után, friss energiával értem el a BMW Welt  parkolóját.

BMW Welt – a mélypont

Na ezt nem nagyon lehet fokozni… Mármint nem a BMW Weltet, hanem a szívást... Miután a nem különösebben jó reggelit követően megindultam a mindössze két sarokra található BMW Welthez még nem gondoltam, hogy ilyen elxxxett napom lesz. Ugyanis München első számú turistalátványossága (kizárólag arra a hétvégére) bezárt. Persze erről elmulasztották tájékoztatni a guglit. Ők se vitték túlzásba: a BMW honlap mobilos felületén is csak a harmadik almenüben volt ott, nem túl nagy betűkkel.

Ezúton szeretném tehát megköszönni a bajor márka közönségkapcsolati szakembereinek fáradhatalan kitartását, amivel tájékoztatni próbáltak minket. Nyilván a szombat reggeli nyitáskor tanácstalanul ácsorgó párszáz turista és a garázstól visszafordított legkülönbözőbb országból érkező autó gazdája jobban tette volna ha nem bízza magát a guglira. Ezzel a BMW Welt megint lemaradt a beszámolómról, így marad az ősrégi, 2016-ban írt cikk, mobillal lőtt de legalább kellően művészi fotókkal…  

Itt persze a zűrutazás nem akart szűnni, a bajor fővárost ugyanis minden szóba jöhető irányból körbevette az autópályadugó, így egyetlen menekülési útvonalként nekivágtam az egyetlen nyitva álló "fontosabb földútnak" Salzburg felé.Az út maga szép de eseménytele volt. Egyszer "utcabáloztunk" az autópályán egy hosszabb várakozás keretében, és talán a legemlékezetesebb egy vészfékezés volt a "szívritmus-szabályozós" fajtából. Szerencsére a mögöttem picit bealudt Mondeós fazon a leállósávot választotta Gombócartúr feneke helyett.  

2_dsc_0777_1.JPG  

Porsche Fahrtraum – a kontinens legjobban titkolt élménymúzeuma rátett egy lapáttal

Tavaly írtam először a Porsche család magángyűjteményéről, amelyet a legjobban titkolt és a leginkább gyermekbarát múzeumként jellemeztem. Most lehetőségem volt újra felkeresni, és végül lett is mivel frissíteni az eredeti cikket, mivel meglehetősen sok újdonság várt.

A Fahrtraum tökéletes kiegészítője a Porsche Múzeumnak, senki se gondolja, hogy a zuffenhauseni vizittel értelmetlenné válik a salzburgi kitérő. A Fahrtraumban erősebb hangsúlyt fektetnek Ferdinand Porsche és a Monarchia gépjárműiparára, a kiállítás egyedi, szórakoztató, és kötelező minden autórajongó számára, főleg ha már túl van egy két nyilvánvaló helyszínen. Az egzostive-on van egy frissebb angol nyelvű cikk az új dolgokról, de a lényeg már a 2017-es magyar cikkben is megtalálható.

Levezetés de kihagyhatatlan: Hangar 7

Ha előtted egy helikopter, mögötted egy vadászgép, melletted egy versenyautó, és meghallod a csengetést, mit csinálsz? - Leszállsz a körhintáról… Vagy épp a Red Bull tulajdonos Dietrich Mateschitz úr trófeagyűjteményének helyet adó salzburgi hangárban vagy, és megérkezett érted a lift hogy felvigyen Ausztria egyik legjobb éttermébe.

Persze az Ikarus éttermet most is passzoltam, mivel egy degusztációs vacsora menü többe kerül, mint az egész aranylövés projektem összeköltsége (beleértve a próbakört a Viperrel a Citében), de a belépés maga ingyenes, és van lehetőség arra is, hogy megfizethetőbb áron vegyünk magunkhoz kalóriát.

Salzburgtól már egy eseménytelen út vezetett haza, amelynek során sikerült kicsit megemészteni a sok élményt. Nem ez az első ilyen léptékű  túra az életemben (egy-két évente összejön egy ilyen nyaralás, de a családdal), de talán ez volt az első ilyen léptékű autós tematikájú zarándoklat. Az hogy mennyire sikerült kigyógyítani a függőségből, már más lapra tartozik. A háromnapos élménydaráló beszippantott megrágott és kiköpött, mint egy hullámvasút biztonsági öv nélkül, mégsem érzem azt hogy nem térnék vissza szívesen bármelyik múzeumba akár holnap. A következő út azért legyen meglepetés...

Addig is itt egy kis közvéleménykutatás, kinek melyik a kedvenc autós múzeuma? 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3014246423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.