Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Spa Classic 2017 - Előjáték az év egyik legérdekesebb hazai autós rendezvényéhez

Bekukkantottam a Spa Classics ez évi futamára

2017. május 24. - Ződ2000

A második félévi bakancslistámon van egy érdekes hazai rendezvény, amely hasonlatosnak ígérkezik a múlt évi Spa Summer Classics oldtimer-rendezvényhez. A szervezők oldalát böngészve találtam egy májusi spa-i futamot, amelynek meglátogatása kivitelezhetőnek tűnt, így gondoltam megnézem magamnak, mivel a Hungaroringi futamra valószínűleg nem fogok tudni ellátogatni. 

Francorchamp környéke eleve egy érdekes hely. A vallon vidék a maga sajátos erdei szépségével, romantikus kastélyaival, változatos domborzatával és keserédes időjárásával igyekszik kiszolgálni az ország fizetőképes turisztikai keresletét. Ezt egy komoly tengerparttal bíró országban elég nehéz lenne előadni, ha nem tudnának a vallonok valami eredetit villantani. Az egyik ilyen alternatív csapásirány Francorchamp versenypályája, amely tekintélyes autókultusszal hódít  Már a város is tele van érdekes autókkal, amelyek között egy Citroen C6 vagy Saab 900 Turbo már az unalmasabb autók közé tartozik. Érezni, hogy itt az emberek jó része autó-őrült a legjobb fajtából, sehol egy ízlésficamos tuningolt Golf vagy fóliázott Vectra. Francorchamp nem csak egy hely ahova egy polgármester kilobbizta a nemzeti versenypályát felépítését, hanem az autó-őrültek zarándokhelye generációk óta. Én pedig bízva abban, hogy nem szívatják szét trafival a fő bevételt jelentő autósokat az első sarkon begyorsítottam, hogy beérjek egy kanárisárga Lotus Espritet, amely az egyik kedvenc autóm kb óvodás korom óta. A tulaj egy Lotus klubbal érkezett, de a pálya környéke az egész hétvégén tele volt érdekes márkákkal, nekem pl úgy tűnt, hogy a kontnens kb összes TVR-je ott parkolt a régi boxutca mögött.

A rendezvény minden napjára tettek be parádéköröket, amikor privát érdeklődők is kimehetnek a pályára, van aki sisakban, van aki  natúr, old és youngtimerekkel egyaránt. Amikor az új Civic egy XJS Shooting Break és egy II Golf vonatozik egymás után, akkor itt az ideje leszállni a körhintáról…

A szervezők a klubtalálkozók mellett számos programot dobtak össze, a Michel Vaillant galériától a motoros kaszkadőrshowig, a koronaékszer egy elég pöpec aukció, amelyet a Bonhams szervezett. Egy ekkora oldtimer-kultusszal bíró országban ez egy magától értetődő betétprogram…

Engem speciel nehéz már meghatni egy szép GTV vagy 911-es versenyautóval, a Sirályszárnyú SL-ek sem érnek meglepetésként, de azért a Benetton F1-es, amelyet Schumacher és Piquet vezetett engem is meghatott. E konkrét Benettont modellt két olyan ember vezette, akik nevéhez összesen 8 VB cím társult (amúgy a kocsi maga egy konstruktőri harmadik helyre volt jó abban az évben).

A rendezvény szervezői egy kifejezetten korrekt szériát egy teljes verseny-kalendáriummal, amelyben a nevezőket a kontinens legjobb pályáira viszik el, amelyek évről évre változnak. Azt nem tudnám megmondani hogy a sikertelenség vagy az unalom elkerülése-e e az oka ennek, de ez évben bekerült a Hungaroring is és Spa váltotta a Le Mans-i futamot, de ez évben is ugyanolyan sunyi módon rászervezték a Spa Summer Classicsre, mint a múlt évi Le Mans-t.

4_calendar.jpg

Ha jószándékkal kell megtippelnem, akkor arra tudok gondolni, hogy a változó helyszínek a résztvevők megelégedését szolgálják. Mivel ők azok, akik a legnagyobb áldozatot hozzák, ezek az autók (már csak az aukciós árfolyamokat nézve is) igen komoly befektetést igényelhetnek, a fenntartásukról nem is beszélve. A versenyszéria pedig igen tekintélyes flottát villant, amelyet a szervezők az alábbi osztályokba sorolták:

Classic Endurance Racing 1:  1966-1974 közötti GT-k és 1966-1971 közötti prototípusok

Classic Endurance Racing 2:   1975-1979 közötti GT-k és 1972-1981 közötti prototípusok

Euro F2

Group C Racing: 1982-1993 közötti C csoportos versenyprototípusok

Heritage Touring Cup:  1966-1984 közötti túraautók

Sixties’ Endurance : 63 előtti sportkocsik és 1966 előtti GT-t

Trofeo Nastro Rosso: 1966 előtti sportkocsik és olasz GT-k

Mivel csak egy fél napot voltam így csak a flotta egy töredékét láthattam a akcióban, de a leszedett karosszériaelemek mellett szerelt Lancia Beta, vagy a GTV mellé leparkoló M1-es néha többet mond a gumicsikorgásnál is.

Group C

A Le Mans fénykorának autói az egyik leglátványosabb versenyszám. Sajnos erről lemaradtam, de sajtógaléria alapján ez tűnik a legígéretesebb versenyszámnak.

Heritage Touring Cup

A leglátványosabb a cápa bimmerek hadoszlopa, de ez nem jelenti azt, hogy a 240-es Volvo vagy az Caprik ne tudnák megszorongatni őket.

Sixties’ Endurance

A Sixties’ Endurance kanyarban riszálva kigyorsító, dobhártyaszaggató autói is emlékezetesek maradnak. E Type-ok, 911-esek, Marcosok és Cobrák adják a mezőny derékhadát, a járgányok pedig szombaton napnyugta után is továbbköröztek,

Íme egy-két video a verseny hangulatáról, ezt a Source-nál lőttem:

Ezt pedig célegyenes előtti kanyarkombinációról:

A képek remélem, visszaadják a hangulatot, persze nem akarom túlzott várakozásokba kergetni az olvasókat. Ez nem a WTCC, ne számítsunk test-test elleni meccsekre félmillió euró feletti értékű privát autók esetében. Persze azért színvonalas pillanatokban lehet részünk, amikor testközelből csodálhatjuk a kanyarból riszálva kigyorsító 911-eseket és fülrepesztő V8-assal nyomuló Mustangokat. Mind a 3 futam amit végignéztem, kapott valami eseményt (kicsúszás, baleset), és azért előzgetnek is rendesen. És amit a Spa Summer Classicsnél is írtam, nemcsak testközelből láthatjuk a letűnt korok szupersporkocsijait amint készülnek a versenyre vagy épp szerelik őket, de olyan helyekre is bejuthatunk ahova F1 hétvégén esélyünk sem lenne...

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8012535803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uluk4i 2017.05.31. 09:59:15

Hát nekem az egyik legkülönlegesebb helyszín, a legszebb autókkal, amik valaha készültek. Ennyi. A Mercedes sajnos nagyon alulreprezentált minden kategóriában, pl. Group C-ben összesen 1 induló, a sixties endurance-ban talán egy se, pedig egy 560 SL-t már talán fel lehetne hozni olyan szintre, hogy siker esélyével induljon...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.31. 14:44:25

@uluk4i: szerintem az a helyzet hogy ez a korszak nem igazán hazai pálya a Mercedesnek, ez kicsit olyan mint az Audi oldtimer szekciója, akad de nem az igazi :)

Szerintem az is gond, hogy nem volt a 70-es években túraautójuk, és nem volt a 60-as években hatékonyan versenyre fogható sportkocsijuk, ha jól emlékszem a Rallye volt a fókuszban náluk akkoriban.

Azzal egyet értek hogy az 560SEC még egy megfizethető belépő lenne, de korban nem fér bele, és talán nem véletlenül lőtték be ezeket a korszakokat.

uluk4i 2017.05.31. 16:17:26

@Ződ2000: Persze, teljesen egyetértek, szinte semmi nincs, amivel lehetne kezdeni valamit. Nincs olyan ember, aki befogna versenyzésbe egy sirályszárnyút, egy 190Sl vagy 230SL is elég drága, és baromira alulmotorizált, egy 300SEL 6.3-al meg eléggé érdekes látvány lenne három keréken venni a kanyarokat...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.31. 16:28:28

@uluk4i: úgy tűnik a Mercedes egy másik versenyszámban remekelt aznap :) ...
gazdagisztan.blog.hu/2017/05/31/attorte_az_egymillio_euros_hatart_egy_mercedes

Nagyon szép volt SL, de azért ennyire? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.11. 04:50:33

Érdekes, én mindig aszittem, hogy a Spa az ilyen fürdős wellness dolog...
De ezexerint nem jól tudtam...
Még, hogy benzingőzös motorröfögtetés, nahát!
:-))))))
süti beállítások módosítása