Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

A Red Bull alapító gyűjteménye mindenkiben felébreszti az autókkal játszó kisgyereket

Látogatóban Mateschitz úrnál…

2016. szeptember 12. - Ződ2000

Ha előtted egy helikopter, mögötted egy vadászgép, melletted egy versenyautó, és meghallod a csengetést, mit csinálsz? - Leszállsz a körhintáról…

Vagy épp a Red Bull tulajdonos Dietrich Mateschitz úr trófeagyűjteményének helyet adó salzburgi hangárban vagy, és megérkezett érted a lift hogy felvigyen Ausztria egyik legjobb éttermébe.

Salzburg önmagában is egy festői város, ráadásul az osztrák alapossággal karban tartott város egyúttal Mozart szülővárosa is. Szinte lehetetlen olyan házat találni, amely nem álltja magáról, hogy élt ott Mozart. Azt hiszem most sikerült egyet találni…

Mateschitz úr a város szélén található repülőtér mellett rendezte be privát gyűjteményét, amely egy ultramodern hangárban foglal helyet. A semleges alumíniumszínű hangárban jól érvényesül a Red Bull mintájához igazodó, látványosan tarka színkombinációban pompázó gyűjtemény. A Hangar 7 mellett még egy kisebb hangárban végzik a karbantartást (Hangar 8), amelynek megtekintésére sajnos nem volt időm, de még a vendégparkoló is tele volt látványos autókkal. Itt egy menő Porsche vagy egy A7-es Audi kevés a villantáshoz, a beugró a figyelemfelkeltéshez a Ponton Merci, a C3-as Corvette, vagy a KTM X-bow…

A gyűjtemény nagyon sokszínű, átvitt értelemben is, rendkívül jól szemlélteti a Red Bull kalandvágyát. Egyúttal mentes a Mercedes múzeum nagy múltú monumentalitásától, vagy a Porsche múzeum semleges-fehér ridegségétől. Ez a hely a semmiből jövő sikeres ember feltűnőségével, éles kontrasztokkal és rikító színekkel hirdeti a saját eredményeit.

Természetesen találunk a Formula 1-et nemrég még domináló Red Bull világbajnok autóiból éppúgy, mint a Toro Rosso és a Sauber torpedóiból. Természetesen ott parkol egy példány el a konstruktőrzseni Adrien Newey által fejlesztett zárt kabinos autóból is.

Szerény véleményem szerint kollekció messze legelszálltabb darabja a Red Bull harci díszében pompázó Cobra harci helikopter. Aki nem ismerné, a hatvanas évek közepén kifejlesztett AH-1 (ami szerényen a Attack Helicopter rövídítése) az első telivér harci helikopter, amely a keresztségben a megszokott indián nevek helyett a sokkal ütősebb Cobra nevet kapta. Persze azóta sok minden történt a haditechnikában, ezért a rettegett keménylegény a leszerelését követően (némi sminkelés után) beállt a Red Bull repülő cirkuszába.

5_img_20160825_192007.jpg

Nevéhez méltóan a Hangar 7 jó pár repülőnek ad otthont. Ezek között éppúgy előfordulnak versenygépek a Red Bull Air Race résztvevői közül, mint a letűnt korok restaurált utasszállítói és vadászgépei vagy a Red Bullet nevű törpegép, és Felix Baumgartner „ugródressze”.

Bár a belépés díjtalan, a Hangar 7 bőségesen ad lehetőséget arra, hogy pénzt hagyjunk náluk. A Red Bull csapat rajongói és emléktárgyai mellett a hangár tetején található 360 Bar, a második emeleten pedig a Mayday Bar várja a vendégeket. Utóbbiban egyébként egy kedves magyar lány mesélte el a gyűjtemény egyes darabjainak a történetét (pl a 3 méteres Predator szobor történetére évek óta kíváncsi voltam). A tárlat mellett időszakos kiállításokat is szerveznek, a gyűjteményből több darab is így érkezett (pl a sárga taxi). A kulináris különlegességek fizetőképes híveit pedig az Ikarus étterem várja, amelynek vezetésére minden hónapban egy új sztárséfet invitálnak meg.

Forrás: az a pár élvezetes kép, amit nem mobillal készült (gy.k.: a második és a nyolcadik galériában keressétek) a Hangar 7 honlapjáról vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr9911695859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása