Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Kötelező programok európai autóőrülteknek a 2016. esztendőre I. rész

Bakancslista 2016

2016. január 02. - Ződ2000

A mai poszt egyfajta újévi fogadalomként szolgál. Tartalmazza azokat a rendezvényeket amelyekre rendszeresen igyekszem elzarándokolni, vagy legalább egyszer el szeretnék nézni. Ami a 2015-ös évet illeti nem érheti szó a ház elejét, sok érdekes autós rendezvényre sikerült ellátogatni.

Mindazonáltal, van még egy-két érdekes hely amit nem sikerült megnézni, ezért a 2016-os bakancslista valószínűleg három vagy négy posztban fog csak elférni. A mai rész az év első felével foglalkozik, majd tervezek egy folytatást a második félévről, végül egy állandó tárlatokat bemutató bejegyzés zárná a mini-sorozatot, olyan helyekről, mint ez.

Most pedig következzen az első félév, kronológia sorrendben. Ha esetleg valami kimaradt volna, akkor nyugodtan lehet emlékeztetni kommentben…

Interclassic  - Január 14-17, Maastricht, Hollandia

 interclassics_topmobiel_2015_maastricht-_copy.jpg

A Interclassicra, mint a régió legnagyobb oldtimer kiállításra szoktak hivatkozni. A múlt évi antwerpeni kiállítást és az esseni Techno Classicát látva azért ez nem kis vállalás. A januári hónapban bizony lesz bőven látnivaló a környéken az autóőrülteknek. A 2016-os kiállítás tematikus márkája amúgy a 100 éves BMW lesz.

Brüsszeli autószalon – Január 14-24 - Brüsszel, Belgium

salon-auto_brx_copy.jpg 

A Brüsszeli Autószalon finoman szólva is nem a legismertebb autó-kiállítás, és közel sem annyira látványos, mint a nagy európai szalonok (Párizs/Frankfurt illetve Genf). Az elmúlt években azonban hozott egy elég stabil színvonalat, ami miatt messze kiemelkedett a régió többi autószalonja közül. Mivel minden évben sor került rá, stabil pont maradt a kalendáriumban, miközben sorra törölnek amúgy neves szalonokat (lásd Amsterdam lejjebb).

Annak ellenére, hogy minden évben megrendezik, elég rossz időpontot választottak neki: közel egy időben tartják a detroiti szalonnal, és eléggé rászervezik Genfre, ami eleve elejét veszi a komolyabb premiereknek. A látogatók számára fontos különbség az is, hogy a rendezvény elsősorban kereskedelmi szalon, a kiállítás nem annyira az újságíróknak készül, kisebb hangsúlyt helyeznek a sajtóanyagokra, és reprezentatív macákra. Cserébe esztétikus tárgyalói környezetet teremtenek a potenciális vevőknek, akiket komoly autószalon akciókkal csalogatják be. A szervezők számára itt az értékesítésen van a fő hangsúly, ellenben például a párizsival ahol a fő cél a tömegnyomor-rekord megdöntése.

Autoretro Brugge - Január 30, Brugge, Belgium

Ez egy kisebb de hangulatos kiállítás, amelynek elég nagy hagyománya van.

1_auto-retro-2016-large.jpg

Retromobil - Február 3-7. - Párizs, Franciaország

Eddig még nem jött össze, de egyszer érdemes lenne elnézni ide is. Már a honlapjuk is megér egy kiadós böngészést :). A fotók alapján pedig ez a profi gyűjtők ideális találkozóhelye, mondjuk jobban vonz mint a nyomi párizsi autószalon...

 

Genfi autószalon - Március 3-12, Genfi, Svájc

Az én esetemben a Genfi szalon kihagyásának fő oka az időzítés. Március elején rendszerint az időjárás szólt közbe, pedig a környéken lenne látnivaló rendesen. De ami késik nem múlik...

geneva_poster.jpg 

Antwerp Classics – Marcius 4-6, Antwerpen, Belgium

0_acs_plakat_gross_copy_1.jpg

A 2015. év egyik legkellemesebb meglepetése volt az antwerpeni oldtimerbörze. Az előzetes alapján nem gondoltam volna hogy ilyen hatalmas kiállítás fogad: négy nagy csarnok, tele régi és ritka autókkal néha egészen tömött installációkban. A kiállított darabok többnyire magángyűjteményben állnak, a többségüket épp árulják. Gyanítom, az igazi kedvenceket el se hozták. Pl a korábban bemutatott brüsszeli kereskedésből egy emlékezetes darabot se láttam.

 A 2016. év tematikáját a belga versenysikerek adják. Remélem azért egy standot ők is meg tudnak majd tölteni. (most mindenki képzeljen ide egy nagyon-nagyon gonosz szmájlit).

 Retro classics Stuttgart, március 17-30, Stuttgart, Németország

 Megint egy eddig számomra ismeretlen kiállítás, amely Európa legnagyobbjának hirdeti magát.

 

Amszterdami Autókiállítás - Április (egy távoli jövőben / galaxisban :( ), Amszterdam, Hollandia

A kontinens egyik kevésbé ismert rendezvénye az amszterdami autószalon, amelyet kétévente szoktak megtartani, ha épp nem törlik kiállítói érdeklődés hiánya miatt. 2015-ben azonban úgy tűnik a hollandok igyekeztek kitenni magukért, és ha nem is a Brüsszeli (pláne a három nagy európai nemzetközi) autószalonhoz fogható, de azért igen teljes kiállítást szerveztek az amszterdami vásárvárosban (RAI).

autorai.jpg

A korábbi években elmaradt rendezvények után egy viszonylag teljes felhozatal várta a látogatókat, olyan  exkluzívabb márkákkal, mint az Infiniti, a Mclaren vagy a Lotus, ugyanakkor a német prémiumgyártók az éves  forgalmukhoz (vagy a brüsszeli standjukhoz) mérten kevésbé látványos installációkkal készültek, mint a nagy nemzetközi szalonok esetében. Persze egy BMW I8 mellett nem sok szükség van tanulmányautókra :). Ugyanakkor az exkluzív tanulmányok is elmaradtak, sehol egy Infiniti QX30 vagy egy Volvo Concept. Egyedül a Kia hozta el a piros Optima tanulmányát, és valahol elrejtettek egy Opel tanulmányt is. Az Oldtimer szekció viszont nagyon erősre sikeredett.

Essen techno classica,  ápr. 6-10, Essen, Németország

Az oldtimer kiállítások között egy igazi nagyágyú,  A Totalcar egész szériát szentelt a múlt évi rendezvénynek... Nálam is kiemelt helyen áll a bakancslistán...

techno_classica_essen.jpg

Oldtimer Show 2016 - Budapest, Vasúttörténeti Park, Aprlis 8-10

2016_vasuttorti_park_rendezveny_plakat.jpg

A helyszín alapján ígéretes rendezvény lehet.

WTCC futam a Hungaroringen, Magyarország, Április 245.

Nem kell részletezni hogy miért :)

michelisz_130.JPG

Concorso d'Eleganza Villa d'Este, Május, Como, Olaszország

Újabb régi vágyam elnézni ide. Autós szemmel az sem mellékes, hogy a világ legszebb autós útjai veszik körbe...

concorsodeleganza.jpg

A képek alapján ez egy olyan rendezvény amelyben a luxusautókat természetes élőhelyükön tekintheti meg a közönség.:)

p90206227_highres_concorso-deleganza-v.jpg

Forrás: BMWPress

Oldtimer messe Tulln -  Május 21-22, Bécs,Ausztria

Van valami bájos a kissé amatőrnek ható rendezvényben, de a fő érv a helyszín közelsége.

tulln.jpg

Amúgy a Tommy Autosport blog tudósított róla múlt évben.

Goodwood festival of speed, Június 23-26, Wes-Sussex, Egyesült Királyság

Ez is egy legendás rendezvény, amit egyszer érdemes lenne meglátogatni.

Múzeumok éjszakája - Június 20,

Múlt évben a Totalcar elkezdett valami nagyszerűt, remélem lesz folytatása.

tc_muzeumok.jpgForrás: Totalcar

És hoppá, máris elérkeztünk az első szemeszter végére.Ha valamit esetleg kifelejtettem, nyugodtan be lehet linkelni a komment ablakban...

Folyt köv... :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr527091583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.22. 14:20:15

Jó ez, f@sza.Majd kéne egy link ide a posztba a második részről.A másodikba meg az első részről.Hogy mindenki megtaláljon mindent...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.02.22. 20:45:03

@geegee: egyelőre még futok a menetrendem után (3-4 rendezvény már kipiálva), és el vagyok maradva a beszámolókkal. Amellett hogy frissítettem is a cikket a megjelenés óta (pl az Autoretróval).

De ha meglesz a folytatás, akkor keresztlinkelem majd őket, köszi a tippet.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.05.09. 13:41:48

@geegee: na megérkezett a folytatás...
autossagok.blog.hu/2016/05/08/bakancslista_2016_2_felev

Ha van ötleted komolyabb skandináv rendezvényre, szívesen frissítem a listát vele :)
süti beállítások módosítása