Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Legnépszerűbb autós színek 2015-ben: érdemes ebből bármilyen következtetést levonni?

2015. október 18. - Ződ2000

Minden ősszel visszatérő hír a PPG industries nevű amerikai vegyipari cég kutatása az autóvásárlók színpreferenciáiról. Szokásához híven a cég ez évben sem volt rest, és kiadta a színpreferenciára vonatkozó statisztikákat globálisan...2015-global-color_copy.JPG

…és külön minden kontinensre is, köztük Európára.

2015-eu-color_copy.JPG

Elnézve a számokat, minden évben szembe ötlik a fehér dominanciája, amit - elnézve az utcaképet - sehogy sem tudok megérteni. Lehet rossz országban élek, de sehol nem látok annyi fehér autót az utcán. Bármerre járok, bármilyen kategóriát nézek szürke, ezüst, konszolidált kék esetleg bordó ezek határozzák meg az utcaképet, sehol egy fehér.bmw-x6_m_performance_parts_2015_1600x1200_wallpaper_01_copy.jpg

Aztán felsejlik egy kósza gondolat, ami nem hagy nyugodni. Lehet, hogy összevonták a céges megrendeléseket és belekerült minden fóliázott furgon, mentő- és rendőrautó? Ez esetben nem a floridai nyugdíjasok reexport-statisztikái miatt nyert a fehér, viszont rögtön el is lehet venni a győzelmet a legnépszerűbb színtől, mert sok köze nem lesz a felár nélküli, legkönnyebben fóliázható árnyalat népszerűségének ahhoz, hogy az a vevőnek mondjuk tetszik.

bmw-m3_2001_1600x1200_wallpaper_06.jpg

Vannak persze színek amelyeket nehéz kategórizálni fóliázás nélkül is...

volvo-s60_2011_1600x1200_wallpaper_05_copy.jpg

És persze vannak márkákhoz  köthető színek,

amelyek gyökere általában a versenysportra vezethető vissza...

racing-colors-graphic.jpg

De azért hogy ne csak a saját benyomásaim alapján hozzak túl hamar levont következtetéseket, íme egy kviz, az olvasóknak:

Ha már trendek elemzésénél tartunk, a jó statisztikus a sorok között azt a következtetést is levonhatja, hogy a színek jelentőségére csökkent, mert egyre gagyibb illusztrációk készülnek. 2014-ben még egy egész helyes összefoglaló grafikára is futotta…

14autocolortrendssummaryinfographic_copy.jpg

Sőt, 2013-ban egy helyes kis videót is készítettek…

Ha már értelmetlen következtetéseknél tartunk volt pár éve egy még értelmetlenebb infografika, amelyen az autók színéből vontak le (nem szándékosan) vicces következtetéseket a sofőrről…

what-does-the-colour-of-your-car-say-about-you_5298c60c5b411_w1500_png.jpg

A vásárlók 93%-ának a szín a legfontosabb, öhöm…

Piros: na jó, itt nehéz mellétippelni...

Tény és való, kevés "nem energikus" Ferrari tulajt láttam eddig...

 

Fehér: perfekcionista? Aha… Nem lehet, hogy csak egy céges furgont vezetsz? :)

5968382-cartoon-delivery-van-car_1.jpg

Rózsaszín: az ábra szerint törődő kellemes ember, szerintem inkább kiváló tárgyaló, vagy maga Chuck Norris barátnéja, mert én ilyen színt nem láttam katalógusban az elmúlt 10 évben.

norris.gif

Zöld – megbízható tradicionális

– vagy esetleg katona?782331-military00200.gif

Sárga – vagy fiatalos laza csávó vagy

- vagy taxisofőr… :)taxi_driver.jpg

Fekete - nem tudok vitatkozni, vele, a született menedzser akinek az óvodában is  mobiltelefon volt a jele...psycho.gif

Esetleg szakmai okokból vezetsz fekete kombit :)

paul-bearer-dies.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr537988839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csepreghy Dániel · http://dontblogaboutthis.blog.hu/ 2015.10.19. 19:13:40

Nekem fekete BMW-m van, de imádom a jó színeket és hála az égnek azt veszem észre, hogy az újautó vásárlók itthon már előszeretettel választanak a sablonszínektől eltérőt. Fel tudja dobni a dugóban ücsörgést egy-egy piros Mini vagy ilyesmi.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.10.20. 12:00:32

@FrozenSilverM5: a színválasztás érdekes dolog. Egyrészt ott az alapáras szín (általában fehér, néha fekete és piros, esetleg kék), a metálfény felára nagyobb autóknál is tetemes. Amikor nem akartam kifizetni a felárat, akkor feketét vettem, az Alfa esetében (autossagok.blog.hu/2014/08/21/oda_a_147eshez) ez elég jól működött, főleg a bézs belsővel. De a fehér akkor sem győzött meg, ezért lep meg a felmérés eredménye.

Másrészt ott van az árnyalatok kompatibilitása. 2010-ben akármennyire is tetszett az Xc60, nem volt olyan szín, amely passzolt volna a bézs belsővel (itt "természetes" árnyalatok néven fut). Van olyan hogy az egész színpalettából nem találok megfelelőt. Förszt wörld problem :)

A bajoroknál meg örök baki, hogy az M paket és a bézs belső kizárja egymást, de ez egy másik förszt wörld problem :)

DoYouReallyWantMe (törölt) 2015.10.20. 14:14:08

A fehér dominanciája érthető, olcsó. A felkapaszkodott proli pedig előszeretettel választja a feketét, mert az "olyan elegáns", vagy mert abban gengszternek képzeli magát (lásd: ezeréves BMW, szarrá kopott gumikkal, tankolás max. 2000 Ft-ért, IQ-light kifejezések: "sibeda", "nagy zene").

laci_52 2015.10.20. 14:58:32

Legtöbben használt autót vesznek, ilyenkor pedig a szín az utolsó szempont, az állapot sokkal fontosabb. Ezért van nekem is ezüst színű autóm. Ha újat vennék és lehetne színt választani, bordómetál kellene...

Kyria 2015.10.20. 15:15:02

A padlizsán szín minek számít? Olyan "valami természetes"-nek vagy "valami vad"-nak? (A Kedvesem pár hónapja rendelt új autót - az előző metálkék volt - most szívesen választott volna zöldet. De nincs zöld. Semmilyen árnyalatban sincs - bár mondjuk a banán-, avagy a libaf..-kategória amúgy sem lett volna preferencia.)
Úgyhogy kizárásos alapon maradt ez és szerencsére/meglepetésre nagyon szép.

2015.10.20. 20:07:58

Sosem értettem, miért annyira népszerűek itthon az "ezüst" elnevezésű, alumínium árnyalatú egérszínű autók, főleg valami tök jellegtelen típusnál. Egy Mercedesnél ez márkaelem, de egy Kalosnak nem mutat jól.

A hetvenes években legalább bátrabban használtak élénkebb színeket.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.10.21. 10:15:09

@Kyria: szerintem a padlizsán azért a vadabb/egzotikusabb kategóriába esik. Főleg ha metál-fénnyel érkezik. Azért az meglep hogy nincs zöld az árnyalatok között. A legtöbb autónál én láttam a katalógusban...

Kyria 2015.10.21. 10:51:46

@Ződ2000: Igen, metál - szerintem nagyon jól néz ki, de ezt persze ízlése válogatja. Hát nem tudom, amikor keresgéltünk jártunk a VW-nél, a BMW-nél, néztünk Lexus-t (laikus-szemmel az volt a legfapadosabb, meg a gyorsulását is egy tragédiának éreztem), az első kettőnél biztosan nem lehetett zöldet választani, a Lexus-nál nem biztos, de azt olyan gyorsan kilőttük, hogy már szóba sem került. Az előző autó Audi volt, úgyhogy elsőként az Audi-nál szemlélődtünk, de úgy emlékszem, ott sem volt. De ha nézelődöm az utcán, ott sem nagyon látok mostanában zöld autókat. Te nem így észlelted? (Megjegyzem, mivel én nem vezetek, nekem tényleg a szín az egyik legfontosabb, rögtön az autó formája után. Az előzőbe, ami az A5 Sportback volt sötét-metálkék színben, valósággal szerelmes voltam...)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.10.21. 11:32:28

@Kyria: Jaguar? Náluk eléggé kötelező a zöld. Ráadásul ott az új XE ami eléggé közel áll stílusban a Sportbackhez. Mondjuk a belsőn dolgozni kell a konfigurátorban, de korrekt összhatást lehet elérni. Amúgy az új A4esnél is van zöld.

Amúgy tényleg kihalóban a zöld, ahogy látom. Vovlónál egyáltalán nincs, BMW 3erhez sem találtam. Ezek szerint most nem trendi. :)

Kyria 2015.10.21. 14:46:49

@Ződ2000: Jaguar-t nem néztük, de a Volvo-nál voltunk, csak kifelejtettem. Ott a csomagtartóval volt a baj, túl kicsire szabták. Az A4-es fel sem merült az A5-ös után. A 6-os volt az első gondolat, csak az nincs abban a gyönyörű nyújtott formában, ami miatt annyira odáig voltam az előző autóért, ráadásul a navigációs rendszer képernyője sem a klasszikus beépített, hanem monitorszerűen jön fel (nagyon nem tetszett). Pedig imádom az Audi-t, de mintha kicsit "ellustultak" volna...
Persze nem bírtam megállni és most ránéztem a Jaguar-ra. Istenuccse nem tudom milyen divat ez, de egyszerűen nincs feneke. Egy irdatlan hosszú orr után jön a belső tér, majd elkezdődne a hátsó rész is, de mégse (gondoltak egyet és lecsapták?). Ez nem arányos, így számomra nem is szép, de ez nyilván megint csak ízlés kérdése. (Megjegyzem: "bakancsszínű" bőrülések...??? - pedig nem is nézne ki rosszul, de ha már a "legfényűzőbb"-nek titulálják, nem bírtak egy luxus-érzetű szót találni?)

Kyria 2015.10.21. 15:49:22

Ui.: Na igen, ez azért nem néz ki rosszul: www.jaguar.hu/modellek/2016-xj/jellemzok/
süti beállítások módosítása