Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Az oldtimer-rendezvények királynője visszatért!

A 2024-es Retromobile a COVID előtti aranykort idézi

2024. február 16. - Ződ2000

0_egzostive_2024_retromobile_brands_2_copy.jpg

A Rétromobile az első autókiállítás, amely elérte a Covid előtti csúcsformáját. A 2022-es félszeg erőfeszítéshez képest a show visszatért a régi színvonalára: a megszokott csarnokokba, hasonló kiállítói standokkal, és visszatért minden, amiért szerettünk a Retromobile-t. Talán korainak tűnik győztest hirdetni, de szerintünk már most megvan 2024 legjobb autókiállítása.

 

A szervezők rendesen rágyúrtak a rendezvény hagyományos erősségeire: a három aukciós ház teljes erőbedobással részt vett (a Sotheby's a Louvre-ben, a Bonhams az Eiffel-Torony tövében), és egy sor múzeum és rendezvény állított ki vagy adott be darabokat a tematikus tárlatokba, 

A válság végével vagy egy tucat márka állított ki, köztük is kiemelkedett az MG, amely valóban impozáns tárlattal mutatkozott be.

Egyes múzeumok egész színpadokat építettek, míg mások tematikus kiállításokat készítettek. Mégis a legfantasztikusabb show-t a csúcskategóriás kereskedők nyújtották, akik egymást licitálták túl a legnagyobb standdal és a leglátványosabb autókkal.  

A 2023. év 10 legjobb autós rendezvénye: felvirradt az autókiállítások kora?

0_collage_2023_events_rev.jpg

Visszatérő hagyomány a blogon, hogy az év vége felé sorra vesszük az év legjobb autós rendezvényeit, legalábbis amit saját szemmel is láttunk. Minden évben sikerül egy tucat autós rendezvényre ellátogatni és még vagy egy tucat autóipari zarándok-helyet is felkeresünk így nem nehéz megtalálni 10 emlékezetes programot.

 1_c32a4151_22_copy.jpg

A sorrend felállítása azonban sokkal nagyobb kihívást jelent. Mivel, egyikünk sem főállású újságíró, ezért prioritásaink eltérnek a profiktól. Soha nem izgatott  az új autók premierje, sokkal fontosabb, hogy számunkra izgalmas vagy egyenesen történelmi jelentőségű autókat láthassunk, és friss élményekkel gazdagodjunk. Ami megindokolja hogy legközelebb is több száz kilométert autózzunk saját zsebből,.

 dsc_5794.jpg

Ebben az évben részt vettünk a legtöbb nagy autós rendezvényen, de kihagytunk néhány nagyágyút. A legelső IAA Münchenről 2021-ben írtunk, de a 2023-as kiadást az előzetesek alapján nem éreztük elég komolynak ahhoz, hogy megindokoljon egy 2000 km-es utat. Komolyan szerettünk volna eljutni a Retromobile-ra, de végül lemaradtunk róla. Kár, mert az idei Retromobile biztos a dobogón végezte volna.

 

Utólag visszagondolva az idei évet ugyanazzal a mottóval zárjuk, amit idei első autókiállításunk után már leírtunk: visszatért az autókiállítások kora.

 

Tovább

Az AMTS margójára: milyen egy normális autókiálltás?

 Itt eredetileg egy részletes fényképes AMTS beszámolónak kellene következnie, de annyira frusztráltan távoztunk hogy inkább bepótoljuk a beszámolót az év legjobb autókiállításáról. Brüsszel mindent vitt, ezt már így márciusban ki merjük jelenteni.

 

Tovább

Fél év absztinencia – a világ nem ért véget (egyelőre)

Lassan fél év telt el a legutóbbi poszt óta, ezért gondoltam írok egy kis összefoglalót. Bár itt nem sok minden történt, azért az év közel sem telt tétlenük, legfeljebb nem a blog.hu keretei között. Ahogy az elmúlt év során, most is több tucat cikk született az egzostive-on, ami objektív és szubjektív okokból is egyre inkább átvette a kiskedvenc szerepét a blogtól. 1_thumbnail_events_2.jpg

Persze ez az év sem úgy alakult autósprogramos szempontból, mint az utolsó normális év (2019). Annak ellenére, hogy az év elején még sikerült összedobni egy 2021-es bakancslistát, az már januárban sem úgy indult, mint tavaly. Keveseknek volt kétsége afelől, hogy februárban nem fognak engedélyezni tömegrendezvényeket. Azóta kiderült, hogy a visszafogott várakozások sem fognak teljesülni, és a teljes első szemeszter ment a levesbe, akár szabadtéri akár fedett rendezvényről lenne szó.

Tovább

Rövid képes összefoglaló az úr 2020. esztendöjéről - autós szemmel

Sziasztok, íme egy kis gyűjtemény az óév kedvenc fotóiból. Sokaknak úgy fog megmaradni 2020, mint a nagybetűs feketeév, erre én sem tudok rácáfolni.

0_dsc_9725_22.jpg 

Pedig a Brüsszeli Autószalonnal és a Retromobile-lal nagyon jól indított az év, akkor még fogalmam sem volt, hogy milyen gáz lesz a hátralévő 9 hónap.

Tovább

A legdurvább carspotting evör: elit kereskedők Retromobile-on

A klasszik carspotting rajongói keresve találhatnak jobb programot a high-end oldtimer-kiállításoknál, ebben megint megerősített a februári a Rétromobile. A gyári standokon gyakran parkolnak érdekességek és ritkaságok (a gyári mérföldkövek és szülinapos modellek mellett), de az igazán drága darabok a kereskedők standján várják az látogatókat.

0_dsc_0248_3_copy.jpgA privát standok felhozatala a Rétromobile legnagyobb erőssége, még a legjobb autókiállításokkal összemérve is. Egyes darabok annyira ritkák, hogy még a gyárak is csak replikákat tudnak felmutatni. Hagyományosan a négy legnagyobb kereskedés könnyen felülmúlja a legtöbb gyári standot (pl tavaly a Kidston Miura antológiája simán verte a gyári Polo Storico standját a másfél kocsival). Persze a gyári díszletekkel továbbra is nehéz felvenni a versenyt...

Tovább

110 éves az Alfa Romeo, és Sinsheim az egyik legjobb hely ennek megünneplésére

Az Alfa Romeo márka 110. szülinapja az év egyik legfontosabb évfordulója. Az Alfa a világ egyik legnagyobb múltú autógyártója, amely ügyel is a legendás örökség megőrzésére. Ennek köszönhetően az Alfa (illetve az konszern FCA Heritage részlege) nemcsak az európai oldtimer-rendezvények stabil pontja de egyúttal a gyűjtők kedvence is.   

1910 június 24-én alapították meg az Anonima Lombarda Fabbrica Automobili céget (A.L.F.A., olaszul még a Lombardiai Autógyárt Zrt rövidítése is jól hangzik, bakker). Az első modelljük a Giuseppe Merosi által tervezett 24 HP, ezt az autót az FCA Heritage standján is kiálíltották a Rétromobile-on).

Tovább

Az Autoworld 20 szuper- és hipersportkocsival ünnepli a karantén végét

Két hónapos kényszerpihenőt követően az Autoworld olyan tárlattal tért vissza, ami után mindenki keresni fogja az álkapcsát a padlón. Senna GTR, Clarksonék „szentháromsága” (Porsche 918, LeFerrari és McLaren P1), és pár olyan kisszériás ritkaság, amiről sokan nem is hallottak… És ez csak a ráadás az állandó tárlatra. 

dsc_1900_8.jpg

A belga nemzeti autómúzeumnak volt ideje felkészülni és ki is használták ezt az időt.  A múzeum jól sáfárkodott a közel kéthónapos belga a karantén-időszakkal és ez idő alatt alaposan kitatarozta a belsőt. És ami manapság a legfontosabb: nevezettek egy új kötelező menetirányt és beléptetési rendszert a biztonságos távolságtartás érdekében.

Tovább

Versenytanktól a jövő évi Bugatti Divóig: a legdurvább Bugatti kiállítás EVÖR

3_dsc_4203.jpg

A francia Cité de l’Automobile az egyik kedvenc autómúzeumom, tavaly pedig egy szuper tárlattal köszöntötték a 110 éves Bugattit. A rangos téma látatlanul is indokolta az újrázást, és pont útba estek a Ferraritól hazafelé. 

0_dsc_3339_copy.jpgA karantén hetek alatt pedig lassan sikerül utolérni magam a cikkekkel, úgyhogy itt egy visszaemlékezés a tavalyi év egyik legjobb kiállításáról.

0_dsc_0764_copy.jpgA Cité amúgy is referenciának számított a legendás francia márka rajongói számára, mivel alapból is a világ legnagyobb Bugatti gyűjteményének adnak otthont. Emellett nem véletlenül tartja számon a világ legjobb autó-múzeumai között szinte minden toplista.

0_dsc_0383_copy.jpgDe még a fenti hírneve sem tudott felkészíteni arra ami várt, a Cité még a tavalyelőtti óriási élmény-cunamiban is kiemelkedő volt.

picsart_11-05-09_10_07_1.jpg

Nemcsak Bugattiból van ott minden korú, rangú és méretű, hanem nagyjából mindenből, amit az európai autóipar kitermelt az elmúlt 150 évben, legyen az legrégebbi, legjobb, legfurcsább vagy legforradalmibb.

 0_dsc_1025_copy.jpg

Ha ez eddig nem lett volna elég, idén nyáron a Cité erősítést kapott a Bugatti gyártól egy tematikus Bugatti tárlathoz, amely az ikonikus francia márka 110. évfordulója előtt tiszteleg. A gyári delegáció olyan nemes példányokat számlál, mint a Bugatti Divo előszériás példánya, egy-egy darab az összes modern sorozatgyártású modellből az EB110-től a Chironig, vagy épp a lassan feledésbe merült Galibier tanulmányautó.

3_dsc_4203.jpg

Tovább

Az autóipar húsvéti tojásai – Paul Arzens látnoki autója, a Tojás

Virtuális tojások a karantén húsvéthoz.

Virtuális tojások a karantén húsvéthoz – kevés alkalmasabb autót tudnék találni mint, egy ma is futurisztikusnak ható lassan 80 (!!!) éves villanyautó.

0_dsc_0383_copy.jpgA Tojást lehetőségem volt személyesen is megtekinteni Mulhouse-ban, a világ legjobb autó-múzeumában.

0_dsc_0764_copy.jpg

Tervezője Paul Arzens, francia festő és iparművész (1903–1990), aki vasúti mozdonyokat és gépjárművek éppúgy tervezett, mint automata váltót vagy épp előre mutató autókoncepciókat (amelyek túlmutattak az egyszerű formai játékon).

Tovább

Bréking nyúz: az esseni Techno Classica új időpontra kerül

0_dsc_9471_copy_1.jpgAz Essen Techno Classicát is elérte a Genfi szalon végzete. Bár a szervezők sokáig tartották magukat, a halasztásra vonatkozó pletykálták nem voltak alaptalanok. Mivel tartományi szinten letiltották az 1000 főnél nagyobb zárt helyen tartandó rendezvényeket, a szervezőknek sem maradt más választásuk, és két héttel a nyitás előtt bejelentették, hogy a rendezvényt elhalasztják.

Tovább

Virágok és kordék a nemzetközi nőnap alkalmából

Ma egy virágos poszttal szeretnék tisztelegni a blog hölgyolvasói előtt. Az anyag már egy ideje pihen a képtáramban, de úgy vélem autós blogon ennél jobb (politikát kerülő) témát nehezen találhattam volna erre a napra.

dsc_7840.jpg 

A fényképek alapanyagát a Groot-Bijgaardenben található Floralia virágkiállítás 2018-as tárlata adta. A Floralia a belgák („a szegény ember”) Keukenhofja, jóval kevesebb virággal de számomra szebb épített környezettel. Bár a kiállítás is évről évre emeli belépőjegy árát, még mindig messze van a hollandok legendás lehúzós „lángossütő-mentalitásától”, ezért összességében sokkal szívesebben megyek el a Floraliára mint Keukenhofba.  

Tovább

A Retro Classic pár órája zárta kapuit

Sikerült végre ellátogatni Stuttgartba a Retro Classics kiállításra. A rendezvény elég bátor jelzőket használ magára de nem is alaptalanul. Itt egy galéria kedvcsinálónak, bár magyar nyelvű beszámoló nem fog készülni. 

Addig is ajánlom a folyamatosan bűvölő angol nyelvű cikksorozatot az egzostive-on.

Gyorsjelentés a Rétromobile-ról

Az oldtimer-kiállítások királynője megint hozza a formáját

A Rétromobile szerdán nyitotta meg kapuit, és vasárnap délutánig várja a látogatókat. Ez a bejegyzés rövid bevezetést nyújt azok számára, akik ezt a héten szeretnének ellátogatni (van még kb egy órájuk).

3_dsc_0291.jpgBármit is keres az ember egy világraszóló oldtimerkiálíltáson, a Rétromobile-on megtalálja a számítását. Akár a magángyűjtők ritka és egzotikus kincsei, akár a gyári múzeumok ékköveit keresi, elégedetten fog távozni.

Tovább

Gyrosjelentés a 98. Brüsszeli Autószalonról

Tegnap óta várja a látogatókat a 98. a Brüsszeli Autószalon Brüsszel vásárvárosában (Heysel metrómegálló). A rendezvény január 21-ig tart nyitva (hivatalos oldala itt érhető el), átfogó kínálattal és izgalmas betét programokkal, a hétvégéken estébe nyúló hosszú nyitvatartással.

dsc_8281.jpg

Brüsszel önmagában is megér egy fapados utat, már csak a múzeumai miatt is, jelenleg egy brit autós tárlat várja a látogatókat, ami egyúttal a múzeum történetének legjobban bereklámozott tárlata.  Aki autóval jár arrafelé, annak érdemes megnézni a csütörtökön kezdődő Interclassicset Maastrichtban, a holland-belga-német határnál (amely tavaly így nézett ki). 

Tovább

2019 legjobb autós élményei

Íme a 2019-es listám a legjobb autós rendezvényekről. Aki tud jobbat annak ott a komment ablak…

Visszatérő hagyomány az év legjobb autós eseményeit összefoglaló óévi poszt (ami most átcsúszott sajna az új évre, mivel a szilvesztert a gyermekkórház sürgősségi ügyeletén töltöttem). Eddig minden évben sikerült legalább egy tucat autós rendezvényre eljutni (falunapi Lambo-felvonulástól a nemzetközi autószalonokig), és vagy egy tucat autóipari zarándok-helyet is sikerült felfedezni. Mivel nem teljes munkaidőben csinálom a bloggerkedést (sőt), ezért megpróbálok ésszerű határt szabni ezeknek a túráknak, így pár rendezvényt ki is szoktam hagyni a távolság és / vagy az időzítés miatt. Ezek között akadt pár esemény, amelyek minden bizonnyal felkerülnének a listába, talán még a dobogóra is. Ilyen a Genfi autószalon, amely a téli időjárási viszonyok miatt évről évre elérhetetlennek bizonyul. Ugyanakkor a nyári szünet elejét vette, hogy részt vegyek a Chantilly és Schloss Dyck autós szépségversenyeken (de legalább egy ilyen program összejött az idén a Zoute személyében).

 0_10best_events_2019red.jpg

A korábbi évekhez hasonlóan megint leszögezném, hogy e lista személyes természetű, és a sorrend tükrözi az én preferenciáimat. Én egy átlagos autóőrült vagyok, nem rendelkezem semmilyen közvetlen kapcsolattal az autóipar világa felé. Nem vagyok hivatásos újságíró (ha nem jött volna le a helyesírásomból : ) ), és nem vagyok kizárólag egyetlen márkára rágerjedve (persze Norbinak szurkoltam ezerrel). Megpróbálom ezeket az eseményeket holisztikus megközelítéssel követni, egy közepes elfogultsággal a történelmi múlt felé (a múzeumok és oldtimer-kiállítások nemzetközi szinten is kiemelkedő beszámolóit sikerült évről évre összedobni). Kevésbé foglalkozom a világpremierekkel, mint a személyes benyomásokkal, és jobban figyelek a történelmi eredményekre és a jövőbeli következményeire, mint az ár/érték-arányra.

Tovább

Egy elfuserált gyorshír margójára: Ghosn szabadlábon (???!)

Szilveszter előtt ne várjon az ember túl sokat a híroldalaktól, de amit az index leközölt azt már taníthatni lehetne mint az elfuserált kivonatolás legékesebb példáját. A hír alapját az a gyorsjelentés szolgáltatta hogy Carlos Ghosn, a Renault és a Nissan, azaz (2018-as adatok alapján) a világ legnagyobb autógyártójának egykori teljhatalmú vezére állítólag felbukkant hazájában, Libanonban...

 ghosn_copy.jpg

Egyelőre még nem lehet tudni hogy miként sikerült ez neki, a japán hatóságok engedélyével vagy anélkül, bár utóbbit elég nehéz lenne elképzelni, ismerve a helyi viszonyokat és az elmúlt egy év szívatásait.

 

Tovább

Minden kedves olvasónak ezúton kívánok áldott karácsonyt és boldog új évet!

Lassan visszatérő hagyomány a karácsonyi jókívánság poszt, amelyhez ezúttal is az Autoworld téli tárlatát hívtam segítségül.

dsc_7856.JPG

 Az igazság az, hogy egy ennél sokkal komolyabb fának kellene itt lennie, de azt benyelte a technika ördöge (mármint nem a fát, csak a róla készült képeket :) ).

Tovább
süti beállítások módosítása