Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Boldog szülinapot Porsche!

2018. június 09. - Ződ2000

A Porsche autógyár június 8-án ünnepli a 70. születésnapját. E megfogalmazást szándékosan választottam, mivel a Porsche nevet már jóval korábban is megismerhették számos iparágban. 1900-ban az ifjú Ferdinand Porsche valósággal rárúgta az ajtót a bécsi iparvilágra, amikor beugró házi feladataként összedobott egy plug-in hibrid járművet az akkoriban elismert udvari kocsiépítő Lohnernél (amelynek egy szép példányát láthattam nemrég Salzburgban a Porsche család saját gyűjteményében). Később a XX. Század első felében Ferdinand Németország Tony Starkjává vált. A tigris tanktól a "népautón" át a mezőgazdasági járművekig egy sor fejlesztésben köszönt vissza zsenialitása, de egyikük sem viselte Porsche nevét. 

1948. június 8-án vették nyilvántartásba az első Porsche nevet viselő sportkocsit. Ez volt a 356 Roadster, amely valóra váltotta Ferdinánd fia, Ferry Porsche álmát. Erre a napra vezetik vissza a Porsche márka születését, és a dátum fontos eleme a 70 éves Porsche sportkocsi emlékévévének.

 

A Porsche emlékév pedig nem kis dolog. Az oldtimer szcéna legerősebb autó-márkájáról beszélünk. A 911-esek különböző generációi  alkotják a neves oldtimer-rendezvények felhozatalának gerincét, és számos klasszikus versenysorozatban szerepelnek.

A gyár maga is rendkívül aktív, egyike annak a három márkának amely nagyon komolyan veszi az oldtimer-rendezvényeket és gyári szinten képviselteti magát évi 5-6 alkalommal. A gyári múzeum és restauráló részleg mellett a Porsche cég mára az oldtimer-központok világméretű hálózatát építette ki, és az általa fenntartott múzeumokat a világ legjobb autó-múzeumai között jegyzik (de még a Salzburgi gyűjtemény is ott van a szeren).

Eddig lehetőségem volt bejárni a Porsche standját a párizsi Retromobile-on és az esseni Techno Classicán, és megcsodálni a tulajdonosok lelkesedését, akik a Porschékat restauráljak, vagy épp versenyeznek velük..

 A Porsche számos programmal készül, a a Porsche-múzeumok mellett (többek között a VW Autóvárosában található Porsche Pavillonban is kiállítanak egy tematikus tárlatot) sok más rendezvény és szervező is csatlakozik a több kontinensen átívelő ünnepi évhez, például a kaliforniai Petersen Automotive Museum, a Goodwood Festival of Speed vagy a belga Autoworld is készül tárlattal vagy betétprogrammal (vagy már túl is van azon).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8214034114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása