Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Filmtörténet legjobb űrcsatái

Van-e élet a Csillagok háborúján túl?

2017. december 13. - Ződ2000

Lassan a mozikba ér az év legjobban várt tudományos fantasztikus filmje (vagy más értelmezés szerint űr kalandfilmje) az Utolsó Jedik. Bár a legutóbbi résszel nem vagyok teljesen elégedett, álljon itt most egy válogatás a filmtörténelem legjobb űrcsatáiról.

Hogy ne legyen annyira könnyű a 10 jelenetet összegyűjtése, felállítok pár kritériumot az elején. Egy jó űrcsatához először is kellenek megfelelő űrhajók, lehetőleg sok. Ezért kihagyom azokat a szitukat amikor két úrhajú párbajozik, mint a Khan bosszúja vagy annak remake-je (Into darkness), vagy a Yesterday’s Enterprise (amely egy remek része a sorozatnak, de több okból is elvérezne). Az is kimarad, ha nem az űrben csatáznak (felszíni ütközetek), így a Birodalom visszavág felszíni csatája a Hoth bolygón bukik egy (amúgy biztos) dobogós helyezést. A listára kerülhettek csaták mozifilmekből és TV sorozatok ból is, de a rajfilmeket és számítógépes játékokat nem engedtem be, pedig jó néhány film megirigyelhetné a Starcraft átvezető animációit, vagy a Mass effect játékmenetét. Sőt megkockáztatom, hogy a Starcom vagy a Robotech, esetleg a Klünok háborúja rajzfilm-sorozat egyik másik jelenete is ideférne, az egész estés Manga rajzfilmekről nem is beszélve. Ezen felül Igyekszem korlátozni a franchise-okat, mivel sorozatok, mint a Star Trek vagy a Babylon 5 önmagában is megtölthetnének egy 10-es listát, de a hogy adjak némi mennyiségi engedményt, a Star Trek egyes sorozatai vagy a Star Wars mozifilmek sorozatai (IV-VI, illetve I-III,  valamint VII+ R1) külön is szerepelhetnek. Idővel egyes filmek elavulnak, az Utolsó csillagharcos előremutató számítógépes animációi manapság már eléggé átlátszóak, ráadásul a technológia nem öregedett annyira szépen, mint az Industrial Light and Magic legjobb stop-motion trükkjei, amelyek még ma is élvezhetőek. Nosztalgiázóknak mondom, a Pirx kapitány is lecsúszott a top tízről, a citromfacsaró és a kávéfőző meccséért fáradjanak egy gasztroblogra : ).

Akinek nincs jobb dolga, megpróbálhatja kitalálni a galéria képeit. : )

A fenti szűrőn átjutva nem árt, ha a csatának van valami fontos szerepe, vagy áll mögötte egy jól kidolgozott stratégia. Nem árt, ha találkozó meghatározza a saját univerzumának sorsát, nem csak egy apró összetűzés, de egy világ sorsa múlik rajta. Szintén díjazom a kellően kidolgozott a taktikát, számít a csatában résztvevő flották száma, de az is, hogy mennyire összetett a helyzet. Végül természetesen fontos a megfelelő megvalósítás: mennyire volt a filmre erőforrás, egyúttal túlélte-e a korszellemet, jól öregedett-e a jelenet. Végül pedig leírom ismételten, amit minden toplistánál írtam, ez az én személyes listám, a megítéléseket átszövi a filmekhez kapcsolódó saját személyes emlékem.

10. Csata Coruscantért, (Sithek bosszúja, Csillagok háborúja univerzum)

A Sithek bosszúja nyitó jelentében egy látványos űrcsata kellős közepén találjuk hőseinket, nem máshol, mint a Köztársaság szívében, a Coruscant bolygónál. Hatalmas hadihajók, agilis vadászok és pörgős jelenetek, mégis sikerült a 10. helyen landolnia..

Az utolsó hely oka pedig a se füle se farka helyzet, azaz nincs bevezetés, nincs áttekintés, nem tudjuk mi ez itt, kik harcolnak, a veszett pörgésben nem látjuk át helyzetet. Nekem az egész előzménytrilógia csalódás az eredeti három rész színvonala után, pedig ez a rész még a fénypontja volt.

9. Proxima III felszabadítása, (Nincs kegyelem, nincs visszaút, Babylon 5 univerzum, 4. Szezon 15. Rész,)

Egy régi kedvenc, azonban a 20 éves kor és a TV sorozat formátum nem ad ki többet a kilencedik helynél. A Baylon 5 az egyik legelső számítógépes animációval megtámogatott űreposz, remek ütközetekkel, amelyek fizikai modelljét korábban stop-motion technikával ilyen büdzséből sosem oldhatták volna meg.

A sorozat csatáiban bőven van stratégia, akad taktika és annál több tragédia, ráadásul a sorozat bővelkedik az űrháborús történetszálakban.

8. Csata a 001-es szektorért a Borggal (Star Trek Univerzum, The Next Generation)

Ez a csata a Star Trek franchise egyik legikonikusabb csatája, nem csak a TNG sorozat egyik legjobb történetéhez kapcsolódik, de az egyik visszatérő rémálma.

A Deep Space Nine is a Wolf 351-nél vívott csatával, vagyis inkább mészárlással indít. A First Contact is erre építi fel a film dinamikáját. 

A jeleneten látszik a mozifilmes költségvetés, mégsem érzem annyira teljesnek, ezért kissé lemaradt a helyezésben.

7. Klendathu inváziója, Starship Troopers

A Csillagközi invázió akár bukhatta volna a tisztes pozícióját mivel az földi inváziós flotta összeomlása nem egy másik flotta eredménye, hanem a saját önteltségüké. A támadás stratégiája eléggé minimalista, taktika pedig egyenesen nulla, mintha szándékosan akarták volna ledaráltatni az ágyúgolyó töltelék gyalogságot (aki emlékszik rá, a film zárójelentében a hurráoptimista propaganda filmben a nyerésre álló katonák már tizenévesek, szóval aligha volt B terv az invázió utánra).

Amennyiben elfogadjuk hogy a stratégia és taktikai hibák a történetvezetés részei, a jelenet lélegzetelállító, otthon évekkel később is újranézve. Verhoeven kaphatott volna egy esélyt a folytatásra a gagyi TV filmek helyett…

6. Csillagközi romboló (Battlestar Galactica), az új TV-sorozat

A sorozat formátum nem tesz jót egy űrcsatának sem, de azért elég rendesen kidolgozták a BSG egyik másik részét. Ha szigorúan a látványt tekinteném, nem lenne indokolt a hatodik hely. De a történet és a stratégiai-taktikai alapozás elsőrangú (mint az Adama-manőver, amikor a Csillaghajót hőpajzsként használva bezuhannak a légkörbe, majd a vadászok kiengedését követően elteleportálnak).

A hatodik azért hely inkább mennyiségi okokra vezethető vissza.

5. Ender végső vizsgája, Végjáték

A film viszonylag friss, és a témája egy űrháborúban teljesedik ki. Ennél jobb jelöltet keresve sem találhatnánk egy ilyen listára.

Az ötödik helynél azért nem került előrébb, mert a film nem a háború dicsőségéről szól, ezért elvesznek azok a részletek, amelyek a csatajelentet igazából tökéletessé teszik. A lista első 5 helyén már besűrűsödött a mezőny.

4. Csata Scarifnál a Zsivány egyes felmentésére (Zsivány Egyes, Csillagok háborúja univerzum)

A scarifi csata olyan, mintha kombinálták volna a Jedi visszatér és a Birodalom visszavág két ikonikus ütközetét. A stratégailag fontos cél érdekében a felkelők készek hajóikat is feláldozni, a taktika összetett, a csata egyszerre zajlik a bolygó felszínén az üzenet továbbításáért, a légkör felett a pajzsgenerátor eliminálásáért és a hadihajók között.

A megvalósítás hibátlan, azonban nem érzek akkora előrelépést, a nagy elődökhöz képest, mindössze egy remek remake, hogy egy szörnyű “aligterációval” éljek.

3. A Mr Univerzum bolygóját övező blokád áttörése (Serenity mozifilm)

Nehéz csatának nevezni, amikor egy hajó besétál a neki állított csapdába, ahol egy egész hadsereg várja őket. A stratégiát illetően a sorozat főhősei már egy rég elvesztett háború gyermekei, mindössze annyi a cél, hogy a győzteseken revansot vegyenek ott, ahol tudnak: azaz lerántsák a leplet a rendszer hazugságairól.

A stratégia cél tehát átjutni a blokádon, felhasználni a jeladót és leadni az üzenetet, hogy mindenki megtudja az igazságot. A csata zsenialitását a taktika adja: Mal olyan erős szövetségest  állít maga mellé, akikre senki sem számít, az ellenfél pedig fel sem tud eszmélni a meglepetésből „Target everyone, somebody fire!!!!”.

2. Visszatérés hadművelet, (Start Trek univerzum, Deep Space 9, 6. Évad, Sacrifice of Angels)

A csata valódi célja egyértelműen az volt, hogy a Star Trek franchise visszaszerezze a legtökösebb űrcsata címét a Star Wars franchise-tól. A Paramount pedig nem kímélte erőforrásait, és ez meg is látszik: az akkor épp ereje teljében lévő ST franchise legjavát beleadta, végre nem csak Odo morfoltatására futja az animátorok munkaórájából.

A DS9 utolsó három szezonja önmagában is megtölthetne egy top listát, tulajdonképpen az egész egy hatalmas űrháborús eposz, ez a csata pedig az egyik legfontosabb fordulópontja. A csillagflotta stratégia célja a DS9 visszaszerzése, mielőtt a Cardassiai irányítás alatt semlegesítenék a féregjáratot lezáró aknamezőt, a Domionion pedig erősítéshez juthatna. A taktika kicsit a régi tengeri sorhajók ütközeteihez hasonlítható, a csata pedig egy nagy veszteséggel járó kiegyenlített meccs két hatalmas hajóhad között. A Csillagflotta sokat kockáztat, mert védtelenül hagyja a központi naprendszereket, és a Klingonok támogatása nélkül szállnak harcba. Itt az egész qvadráns túlélése a tét.

Taktikailag nem annyira kidolgozott, de a Cardassiai csata a sorozat végén szintén megér egy pillantást. : )

1. Endori ütközet (Jedi visszetér, Csillagok háborúja univerzum)

Minden idők legjobb űrcsatája benne van már a korban, de mégsem ártott meg neki az idő. Ennyire stratégailag fontos és taktikailag összetett csatát azóta sem láttam. A felkelők túlélésének kulcsa, hogy lecsapjanak a még félkész (és tudomásuk szerint működésképtelen) halálcsillagra. Azonban vélelmeik nem megalapozottak, az egész csak egy csapda a lázadás végleges eltörlésére.

A csapdába belépve a kötelék azonban nem akar meghátrálni, az endori különítményben bízva készek vállalni a pusztulás kockázatát is a siker érdekében. A csata dinamikáját fokozza a párhuzamos történetvezetés, ahogy gyors egymásutánban váltják egymást a pajzsgenerátor hatástalanításáért indított különítmény kalandjai és az egyre fokozódó űrcsata. A halálcsillag biztos pusztulást jelentő találatai elől menedéket keresve a felkelők a csillagrombolókkal bonyolódnak közelharcba. A csata végére a halálcsillagban indul a hajsza a vadászok között. Akkoriban ez a párhuzamos történetvezetés egy páratlan dolog volt, azóta történt egy és más a forgatókönyvírás terén.

Ez lenne az én listám, természetesen mindenkinek más a kedvence, be kell, hogy valljam, igényelt is némi utána olvasást, mielőtt billentyűzetet ragadtam. Amennyiben bárkinek eszébe jut jobb, vagy van kedvence ott a komment ablak. Biztos ami biztos, betettem a végére egy közvélemény-kutatást. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr2813495615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camell · http://indafoto.hu/camell 2017.12.14. 14:56:03

Figyelj, nem akarlak bántani, de van néhány nagyon zavaró elírás a cikkben (a legsúlyosabb, hogy a SW VIII. részének címe az Utolsó jedik, és nem jedi... A Corcuscant csatát meg nem is értem... Gyakorlatilag a Klónaok háborúja után két nappal járunk, ergo nem is nagyon kell felvezetés hozzá. De ugye maga a csata a felvezetés Dooku gróf megöléséhez, ezzel Anakint végérvényesen a sötét oldalra állításához.

RCH 2017.12.14. 16:23:07

Számomra a Star Wars (gyk: Új remény) Halálcsillag elleni csatája a legemlékezetesebb, többek közt azért, mert az a csata szinte vágatlanul zajlik, így nincs semmi maciharc, kardcsörte, vagy bármi más, ami megszakítja a csatajeleneteket. (Jó, 1-2 aggódó arc néha bevágva, de semmi több.)

Tuschinger elvtárs vagyok 2017.12.14. 16:31:45

@RCH: Így van, nem is tudom hogy maradhatott le egy ilyen listáról. Enélkül komolytalan az egész iromány.

Valami? Amerika? Naná! 2017.12.14. 17:01:42

Légyszíves a Battlestar Galactica magyarra ferdített címét átírni angolra, elég borzasztóan fest.
Hamár mindenáron ragaszkodsz a magyar címekhez, a TV2-n Csillagközi Romboló címen ment.
Az egy fokkal jobb.

Sequoyah 2017.12.14. 17:02:10

Ha mar Babylon 5, akkor emlitest erdemel a meretet tekintve mindenkepp talan az egesz lista legnagyobb csataja. 4X6 - Into the Fire
Epic-seget tekintve, valamint hatasat tekintve az univerzum sorsara nehez lehagyni a listarol. Persze ez egy szubjektiv lista...:)

mildi 2017.12.14. 17:11:55

nálam az nyert, ahol nincs hangja a fegyvereknek, a hajtóműnek, robbanásoknak vákumban...oh wait :D

2017.12.14. 17:27:06

Ha babylon 5 van a listán, akkor boldogság is van .:)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.12.14. 17:38:44

Először is köszi a javító kommenteket, foltozgatom a posztot, lassan beérik, mint a banán :)

@camell: okés, szerintem itt a hivatalos magyar fordítás ment mellé.
A két rész között a teljes Klónok háborúja rajfilmsorozat 6 szezonja zajlik. Kötve hiszem hogy két napig tartott volna.
@RCH: engem meg épp a Jedi visszatér párhuzamos történetvezetése bűvölt el. A bevezetőben leírtam, hogy egy sorozatból egy csata, de nálam amúgy sem lenne top10. A maga idejében páratlan élmény lehetett, én még akkor láttam, amikor a Jedi nem jött ki.

killercsiga 2017.12.14. 17:45:54

A Zsivány egyes csatája az egészen biztosan a legdrámaibb ütközet a Star Wars univerzumban, és könnyen lehet hogy a filmtörténetben is. Például ott van az X-wingek kegyetlen versenyfutása, hogy bejuthassanak a halálos csapdába. A mai napig elszorul a torkom, amikor eszembe jut ez a jelenet, mikor a visszazárult kapun darabokra törnek az át nem jutott gépek.
És hát az egész csata amilyen brutálisan elkeseredett, tragikus erőfeszítés az utolsó reményforgácsért, önmagában sokkal több előzményként, mint az egész Anakin-trilógia.

Szóval ja, ott van a topon, az biztos.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.12.14. 18:07:59

Aggasztóan sok a Star Wars a listán, noha sok helyen elmondták már, hogy az inkább egy mese, mint sci-fi. Értem én, hogy nosztalgia, mert 8 évesen VHS-en azt láttad legelőször és imádod, de attól az még egy mese, faék egyszerű sztorival, tele plohole-al.

eßemfaßom még áll 2017.12.14. 18:18:07

"az Adama-manőver, amikor a Csillaghajót hőpajzsként használva "

ÁÁÁÁÁÁléccilécci ne Csillaghajózd le szegény Galactica-t, nem ártott az neked

meg ha lehet ne nevezd

eßemfaßom még áll 2017.12.14. 18:19:34

@eßemfaßom még áll: ...Galactika Harcicsillagnak se mert nem az a neve

eßemfaßom még áll 2017.12.14. 18:24:46

@Eltévelyedés: "Aggasztóan sok a Star Wars a listán, noha sok helyen elmondták már, hogy az inkább egy mese, mint sci-fi. "

Pont annyira mese mint az összes többi film amiben az ürben hajókkal lövik egymást emberek

eßemfaßom még áll 2017.12.14. 18:28:29

A Coruscanti csatán majd elröhögtem magam anno a moziban, álnak egymástól egy köpésre az ürben a csatahalyók a hiperhajtómű feltalálása után 25ezer évvel és lövik egymást oldalsortűzzel mint egy XVII. századi vitorlés flotta

eßemfaßom még áll 2017.12.14. 18:30:17

@eßemfaßom még áll: "csatahalyó" "álnak" köpjetek le kéremszépen

victor vacendak 2017.12.14. 18:47:50

a tévésorozatos csaták minősége enyhén szólva elmarad... nem egy ligában játszanak. pedig kis büdzséből is lehetett volna nagyon jót, lásd Serenity. Az más kérdés, hogy minden jövőbeli űrcsatát úgy képzel el egy mai forgatókönyíró, mint egy földi hajócsatát. ami röhejes.

Secnir 2017.12.14. 18:58:32

khm
hiányolom bármelyik űrcsatát a S.A.A.B-ból (Space above and beyond, nálunk Űrháború 2063. címen futott).
volt egy nagyon jó (bár rövid) a Lost in space-ben
a Serenity-ben is volt egy nagyon kemény és jól kidolgozott
Farscape random üldözési jelenete (Farscape néven futott)

csak így hirtelen...

Secnir 2017.12.14. 19:22:28

"Farscape random üldözési jelenete (Farscape néven futott)"

a Farscape Csillagközi szökevények néven futott, ofkörsz

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.12.14. 19:51:12

@eßemfaßom még áll: és akkor képzeld el milyen nehéz ha nem fórumozóként hanem bloggerként osztja az ember az észt :)
A Galaktikára nem tudtam jobb jellemzést mint csillaghajó, mivel tud hiperugrani.
@Secnir: SAAB egy jó sorozat volt, kár hogy cliffhangerestől elkaszálták.
A Serenity ott van a listán elég előkelő helyen.
@victor vacendak: a sorozatok itt az összetettséggel operálhatnak, ezért is került a DS9 annyira előre, a Babylon 5 se került volna fel a listára ha csak az effektek számítanak.

Secnir 2017.12.14. 20:25:29

@Ződ2000:
a s.a.a.b. olyan morális dolgokat feszegetett, amit ma egy scifi vagy háborús film sem.
ami pedig az effekteket illeti: az összehasonlítási alapba/alaphoz meg kellene nézni, hogy mikor készült? amikor a B5 filmjei a '90-es években kvázi jobbak voltak, mint a mostani SW széria csatái, jobban kidolgozottak, "élethűbbek", azért én jobban tolerálnám. a Farscape grafikáiért anno odavoltam, egy j j abrahams mai költségvetésének töredékéből. nézd meg az Earth - Final conflict -ot. gyönyörű - volt, akkor.

$pi$ 2017.12.14. 21:38:35

Expanse... nagyon tetszik, olyan valóságosnak tűnnek benne az űrcsaták. Aztán ott van Ender's game, nem annyira valóságos, de elég egyedi. Bármi a stargate-ből, azok mindegyike tetszett... supergate mondjuk.

Mizantróp. 2017.12.14. 21:39:27

Nagyon jó kigyűjtés! Köszi és gratula!

Harper. 2017.12.14. 21:44:05

A felsorolt 10 közül én csak 4 -et láttam: a három Star Wars űrcsatát és a Csillagközi invázióst (Starship Troopers). Ezek közül a kedvencem: az Endori ütközet. Vitathatatlan az elsősége.

kolompa lole 1111 2017.12.14. 22:13:49

Hát az Utolsó csillagharcos hol marad a listáról???

flydomi 2017.12.14. 22:36:51

És a jó kis alfa Hold bázis?? :) hol van?

dr utcai arcos 2017.12.14. 22:38:50

@kolompa lole 1111: Na! Éppen jöttem véleményezni!Nagyon helyes meglátás. Valamit ahogy jönnek vissza a Star Trekben és elkezd ordítani a Sabotaaaage!!Na, az bár nem csata, de az egyik legdurvább "ütközés" a sci-fi történelemben :)!

Sequoyah 2017.12.15. 01:25:29

@mildi: Ha mar a Babylon 5-ot emlegettuk, abban az urcsatak belso jeleneteinel nincsen hang kivulrol, csak ha az adott hajot erinti. Peldaul amikor az allomas ablakain keresztul szemlelik a kint zajlo csatat, akkor maximum a becsapodasnak van hangja.

A kulso felveteleknek persze van hangja, kulonben elvezhetetlen lenne...

kalbász 2017.12.15. 01:48:29

A sw-ban melyik az a pillanat, amikor azt lehet mondani, hogy na itt a sci-fi ből a tudomány?

Segítek egy ilyen sincs, ez csak tiszta fiction. Ami nem baj, csak nem kéne agyatlanul használni a "tudományos-fantasztikus"-t. Bár, nektek lehet hogy a 2 ugyanaz, azért nem értitek mi a gond.

eßemfaßom még áll 2017.12.15. 06:49:14

@kalbász: Az összes ürben játszódó melyik az a pillanat, amikor azt lehet mondani, hogy na itt a sci-fi ből a tudomány?

Pont annyi "tudomány" van benne mint az összes többiben amiben az ürben mindenféle hajókon emberek utazgatnak meg időnként egymást és másokat lelövöldözik

Treff Bubi 2017.12.15. 10:45:31

Ha már utaltál rá, tényleg kellene egy videojáték-űrcsata listát is írni!:) Amikor a Mass Effect 1-ben összecsap a szövetségi flotta a reaperekkel, attól a mai napig libabőrös leszek.

steery 2017.12.15. 11:30:45

Az összes felsorolt filmet és csatát láttam, de igazából egyikkel sem voltam elégedett. A filmesek elképzelései az űrcsaták lefolyásáról meglehetősen gyerekesek, komolytalanok és híján vannak a minimális fizikai, valamint katonai, stratégiai ismereteknek is. Szóval a legjobb űrcsatát még nem filmesítették meg. Még akkor sem, ha teljesen kihagyjuk a meglévő filmes csaták elemzéséből a fizikai realitásokat, a józan paraszti észt és szigorúan csak a történet belső logikájának megfelelően gondolkodva vizsgáljuk meg a stratégiai döntéseket. Csak egyszer az életben kikérnék a filmesek egy képzett katonatiszt véleményét erről! Egy haditengerészét vagy egy repülősét például!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.12.15. 13:12:32

@Treff Bubi: pont arról írtam, hogy diszkvalifikálom őket. Az utsó játék ami még megvolt az a Startcraft (1), így aligha érzem a késztetést, hogy játékok űrcsatit válogassam össze. Igazából már a filmes téma is kilóg, de ennyi belefér egy autós énblogba :)

@Sequoyah: elég régen láttan B5 részeket, rá keresek erre is.

Nem írtam külön le, de szűkítette a felhozatalt az is, hogy mennyire elérhető a neten a jelenet. Ha nincs youtube-on kivonata a jelenetknek, akkor kár lett volan betennem, mert az olyan vak vezet világtalant helyzet.

eßemfaßom még áll 2017.12.15. 13:33:12

@steery: Induljunk ki abból, hogy az az űrcsata amiben emberek vezetnek harceszközöket az már a jelenben is elavult koncepció viszont nem sokan lennének kíváncsiak olyan filmekre amikben az emberek ülnek otthon a kv mellet az űrcsatát meg lejátssza két MI pár jól irányított rokettával

uluk4i 2017.12.15. 15:58:20

@steery: Szívemből szólsz. Bár szerintem Ender utolsó vizsgája elég jól sikerült - már majdnem hihető, hogy így folyna le egy konfliktus az űrben. Az összes többi, beleértve a Hoth bolygón vívott ütközetet, egy rakás sz*r. :)

steery 2017.12.15. 15:58:31

@eßemfaßom még áll: Ez egy jogos felvetés. De még ha megengedjük is azt az ostobaságot, hogy nincsenek az űrhajókon MI-k és csak emberek harcolásznak egymással, akkor is komoly gondok vannak. Amit én a leginkább hiányolok szinte minden filmből, az a manőverező űrharcászat, amikor a hadihajók célirányos mozgatásával, alakzatváltásokkal, rácsapásokkal, átkaroló hadműveletekkel, áttörésekkel, fordulózással próbálnak előnyösebb helyzetbe kerülni a másikkal szemben. A legtöbb filmben a hadihajók csak ostobán állnak valami tök béna és célszerűtlen alakzatban és jó esetben, néha lőnek egyet-egyet, ami kész röhej.

Ha jó űrcsatát akarsz látni, nézd meg a Klónok háborúja animációs sorozat egyes epizódjait. Azok a részek sikerültek jól, amikben azt látod, hogy amint beugranak a térbe a hadihajók, nyomban ezerrel sorozni kezdik az ellenséget és pillanatok alatt ezernyi lézerlövést adnak le, meg több száz rakétát indítanak, és közben elindítják a vadászokat és bombázókat is, hogy oldalba kapják az ellenséget. Szóval nem bambulnak, hanem harcolnak, ahogy az elvárható.

uluk4i 2017.12.15. 16:00:15

@eßemfaßom még áll: hát igen, csak hogy a mozivásznon nem mutatna sehogy, ha a csatahajókat szétszórnák az űrben és százezer km-ekről lődöznék egymást. De csak így van értelme annak is, hogy egy tolóhajó szépen egymáshoz passzíroz két csillagrombolót...

eßemfaßom még áll 2017.12.15. 19:21:58

@steery: "Azok a részek sikerültek jól, amikben azt látod, hogy amint beugranak a térbe a hadihajók, nyomban ezerrel sorozni kezdik az ellenséget és pillanatok alatt ezernyi lézerlövést adnak le, meg több száz rakétát indítanak, és közben elindítják a vadászokat és bombázókat is, hogy oldalba kapják az ellenséget. Szóval nem bambulnak, hanem harcolnak, ahogy az elvárható. "

Te most leirtad Battlestar Galactika tipikus harcjelenteit

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.12.15. 21:27:38

@steery: na ige, de ha beindul az MI, akkor már csak azért is kellenek emberek akik meghekkelik pár váratlan lépéssel.

Szerintem érdemes átfutnod a fenti videókat, a DS9 nagy csatáiban az arcvonalak, csapda állítás és felmentő sereg elég jól van alkalmazva.

Az Ender csatéja valszeg a legreálisabb, de talán épp ezért nem olyan látványos, mint az endori csata. Fenntartom, hogy az endori játszma stratégiailag az egyik legcizelláltabb, tényleg fel van építve, ami legalább annyira fontos, mint a realisztikus fizikai modell.

A fizikai modellt illetően azért tűnik a Star Wars "hitelesnek" mert a gépek mozgása hasonlít a bolygónkon uralkodó gravitációs-légköri viszonyokra. Elsőre épp a babylon 5 űrharcai voltak furcsák a tengelye körül megforduló Starfurykkal, pedig az űrben ez reális, míg a földi légkörben ez teljesen irreális lenne...

@eßemfaßom még áll: A Babylon 5-re is jellemző volt az ilyesmi, főleg a földi rombolókra,
süti beállítások módosítása