Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Élőblog Frankfurtból!!! - első benyományok és hasznos tapasztalatok a frankfurti autószalonról

2017. szeptember 12. - Ződ2000

Terveim szerint ez egy folyamatosan frissülő poszt lesz, a régebbi gondolatokhoz görgetni kell egy picit :)

 

11. Amit ne hagyjon ki, aki kilátogat:

A Mercedes stand megtekintése kötelező program, úgy ahogy van, mert gyönyörű, tele van interaktív dolgokkal, újdonságokkal és sok izgalmas tanulmánnyal. Évről évre meg szokta nyerni a vásár nagydíját, szerintem jogosan.

 17_dsc_1351.JPG

Jaguár standot sem szabad kihagyni, mert egyszerűen minden van, új premierek, izgalmas tanulmányok, mozi kabinok, holografikus vetítő ás persze csinos és/vagy segítőkész hoszteszek, mind-mind pipa…

 

A Hyundai szimulátora nekem maximálisan bejött, de sorba kell állni azért az öt perc boldogságért, ahogy a hidraulika dobál és közben VR szemüveggel körbe látunk mindent. Amúgy ez a stand is mindent tud, premierek, hoszteszek tényleg minden ami kell, Mercedeshez méltó szinívonalon.

14_dsc_1792.JPG 

A Toyota megint hozott egy fél Le Mans-i autót, amibe be lehetett ülni. De nem való klausztrofóbiásoknak.  

17_dsc_1746.JPG 

A szomszédban a Lexus standja is kötelező program csinos hoszteszek miatt.

17_dsc_2012.JPG

Ne becsüljük alá az alkatrész-beszállítókat (lásd alább a galériát a 4. pont alatt), mert az unalmas témákat remek show-elemekkel és hoszteszekkel próbálják kikompenzálni.

Aki kíváncsi, egy japán beszállító kiállított egy szétvágott LC-t. amiben forgott egy csomó izé a motorban és a kormányszerkezetben.

 

10. Pár adminisztratív tanács annak, aki most tervez kilátogatni:

A szakmai napok ma és holnap (szeptember 14-15-én) tartanak emelt díjért, de a 47 eurós belépőjegy megvételével a halandók is bebocsátást nyerhetnek, személy szerint én már kétszer megjátszottam ezt, különben nem egyszerűen tömegnyomorban járhatja végig a kiállítást a hétvégi napokon,

16_impressionen-7681_copy.jpg 

de felkészülhet rá, hogy be sem jut a német prémiumgyártók pavilonjait.  

16_dscf1860.JPG 

A nyilvánosság számára szombaton nyit az IAA és egészen 24-ig tart nyitva, reggel 9 és este hét között. Alapjában véve egy nyugis hétköznapi belépés (elővételben 12 euróért) akár egész jó kompromisszum lehet. A fenti vonallal kiemelt tömeget a záró vasárnapon fotóztam két éve. Ők nem a csarnokban nyomorognak, hanem még csak arra várnak, hogy nyomoroghassanak. :)

A másik véglet az első sajtónap amely egy másfajta försztwörld-problemet tár fel: tele vannak a standok láthatatlan autókkal, amelyeket csak a nap végén állítanak ki, mint ez a szép láthatatlan X7-es, ami így egész jól fest a hivatalos galéria képei után.

16_dsc_1948.JPG 

Szóval a fentiek fényében az én preferenciáim az alábbiak szerint alakulnának: ha szabadon választhatnék, akkor a második sajtónapon nézném meg, ha nincs rá lehetőség, akkor egy keddi nyilvános napon vagy a második szakmai napon néznék ki.

9. Villanyautók mindenhol - de mivel fognak menni?

Szinte minden stand roskadt az új villanyautóktól, amelyek az irreálisan futurisztikus tanulmánytól a kisszériás sportkocsikon és versenyautókon át a már szériagyártásban készülő modellekig terjedtek.

Egy nagy kérdés merült csak fel bennem: mivel is fognak ezek majd menni. A Tesla ugyanis nem csak egy remek és működőképes modellpalettával bír (amely lassan az Alfa Romeo eladásai számait hozza, dacára a négyszeres áraknak), de egy egyre teljesebb saját töltőhálózatot. Az autógyárak még mindig nem értik, miről fog szólni a villanyautózás a tulajdonosok számára....

 

8. Rengeteg betétprogram és szórakozás, csak győzzük kivárni…

Ahogy korábban írtam, a vásárváros hatalmas az IAA kiállító pedig becsülettel kitöltik. Sok a komoly vezetéstechnikai vagy közlekedési szimulátor, amelyek tényleg az értékesítést szolgálják, általában a márkához illő környezetben.

 Természetesen a szórakozást sem hanyagoljak, akad itt VR sisakos szörfszimulátor, kis tehetséggel lehet Land Rovereket és Fordokat törni akadálypályán, és persze élvezhetjük a hosztesszek társaságát.

 

7. Az értelmetlen kivagyiság netovábbja: a tenger morajlása a Brabus tárgyalóbuszában egy plafonba épített LCD képernyőn

Az ember azt hinné, hogy ennél nincsen tovább, be lehet csukni a tuningolást örökre…

12_dsc_1541.JPG 

…de aztán beugrott a lánglelkű 30-as évek szárazföldi yachtja a Louwman Museumből, és rájöttem van még hova fejlődni...

12_dsc_0637.JPG

 

6. Megfizethető és színvonalas kajaaaaaaaa!

Míg a korábbi években a kulináris színvonal csúcsát a currywurst jelentette, (bazári minőségben de Michelin áron), ez évben kifejezetten minőségi hamburgert ehettünk (rendes húspogácsából, de kérhető pulled pork változatban is) 7 euróért (plusz feltétek és a jelentősen feljavított „pommesz”, meg persze a szószok jó szívvel és ingyen!).

 8_dsc_1293.JPG

Aki kifogy a szomjoltó nedüből, az nem biztos hogy hasonlóan baráti áron kap utánpótlást italokból. A kávét illetően, a Mercedes barristái nem voltak különösebben a helyzet magaslatán, a legendás Volvo kávé nagyon hiányzott (a standdal együtt)….

5. Erős oldtimer-felhozatal: nem kérdés, hogy mekkora üzlet és szenvedély a régi legendák életben tartása

Több gyártó is emelte a standjának színvonalát régebbi darabokkal. Személyes kedvencem a svábok standján parkoló Mercedes C111 tanulmány, de a Mazda is kedveskedett egy wankel Cosmóval. Persze ezért ez nem a Techno Cassica, bár a Ford a FIesta-antológiával elég közel járt hozzá…

A Brabus egy külön standot bérelt az oldtimer-restaurációval foglalkozó részlegének, a német autóklub pedig egy kisebb csarnok felét megtöltötte a 70-es évek oldtimereivel. Végre lehetőségem volt átbeszélni a kiállító Motorworld koncepcióját, amely a zseniális Classic Remise-hez hasonló "oldtimerpláza", csak a hosztesszek szerint még sokkal komolyabb. 

Ferrari megint elmehet a sunyiba, pár odabiggyesztett 70-es számon felül semmilyen érdemi nyomát nem láttam a megemlékezésnek. Ez elmúlt hónapok rendezvényei ékesen bizonyítják, hogy a gyűjtők a Ferrari nélkül is csodálatos megemlékezéseket tudnak tartani. Sergio Marchione olyan, mint amikor egy örökösre rászakad a menő vállalkozás. Élvezi a reflektorfényt, de érezhetően köze sincs ahhoz ami a márkát azzá tette ami ma.

10_dsc_1978.JPG 

4. Hiányos, mégis laktató felhozatal

A felhozatal tényleg kínosan hiányos, mégsem kevés. Alapvető márkák és modellek hiányoznak, mégsem üres a szalon, sőt, ha a Nissan a vége felé kapart volna a helyért, akkor sem fért volna be, mert a noname vagy alibi márkák (Thunderpower, Wey) vagy például a 40 éves Brabus szépen kitöltötte a rendelkezésre álló teret.

Volt egy egész csarnok, amelyet autóipari beszállítók állítottak össze olyan standokat, amely egy országos márkaképviseletnek is becsületére válna. Az Akrapovic standja pariban volt a Citroennel, csak kevesebb autóval, hosztesszel és legendával persze, a Wey nevő kínai "belépő luxus" márka túl is tett a franciákon. Asszem nagyon elment a pénz az Opelre, vagy nagyon sok csontvázat találtak az auditorok.

 

3. Első benyomások a Frankfurti Autószalonról

Na akkor kezdjük az első érdemi benyomásokat:

A kiállítás hatalmas. Tényleg. 5-6 nagy csarnok és számtalan kisebb, emeletekkel és átjárókkal, liftekkel és mozgólépcsőkkel.

iaa_pkw_2017_gelaendeplan.jpg

A sajtósokat céges limókkal halássza el a BMW és a Mercedes egymás csarnokától. A két csarnok között gyalogosan átjutni egész komoly séta, főleg ha az eső miatt fedél alatt szeretné megtenni az utat az ember...

8_dsc_1293.JPG

A Mercedes és a BMW összetett, többemeletes pavilonjai kisebb országokban prémium márkakereskedésnek (sőt vezérképviseletnek) is elmennének.A BMW fejtágító prezentációi mintha egy tó közepén zajlanának, a beszélőt alig látjuk, körülötte egy kifutópálya van ahol autók körözhetnek. Alattuk egy vezérképviseletnyi BMW.

A túlvégen a Mercedes egy sokemeletes irodaháznyi csarnokot tölt meg, ahogy minden évben. Lift és mozgólépcső, három bár és például a Smart megy egy sor külön installáció még nem is fért el itt.

8_dsc_1320.JPG

A VW standja megint mentes a kreativitástól, és nem is igazán jön át a márka nagysága és sokoldalúsága. Pedig van itt is minden.

8_dsc_1440.JPG

Mellettük a Ford és az Opel eléggé másodhegedűs, nem egy importmárka jobban kitett magáért. Talán a legnagyobb kedvencem a Land Rover Jag és a Hyundai-Kia, de odatette magát a Toyota / Lexus és a Honda is.

Mindenki készüljön fel egy fizikailag is kimerítő, egész napos menetelésre, ha sorban is kell állni az élményekért, akkor egy nap alatt lehetetlen teljesen kiélvezni az IAA-t.

 

2. Szóval akkor miért is érdemes elmenni? 10 autó amelyet látni szeretnék Frankfurtban

Amit az elején kinkelt 2015-ös posztban összedobtam érvként még most is fenntartom. Ezen felül ez évre is értek pár érdekes modellpremiert és tanulmányt amelyet (megfelelő időzítéssel) nagyon impozáns környezetben ismerhetünk meg. Persze senki se várja, hogy tanulmányautókban vehessen üléspróbát, de Párizsban például az őrült villanybatmobil-tanulmányt belül is egész közelről meg lehetett tekinteni. Íme 10 autó amelyet én is várok, hogy láthassam élőben:

1. BMW X3

Alapjában kevés újdonságot fedezek fel a képeken, pedig ez a verda az új 3-er platformját kell hogy felvezesse. Remek autó volt az előd, ettől sem várok kevesebbet.

6_bmw-x3-2018-1600-02.jpg

2. Jaguar E Pace

A Jaguar nagyon jó lendületben van, az búj E-Pace pedig a Jagaek között is ígéretes. Csak a nevekkel kezdenének valamit...

6_jaguar-e-pace-2018-1600-02.jpg

3.Volvo XC40

Tudom-tudom, nem lesznek kint, de akkor is jó lett volna ha meg lehet már tapizni a Svédek első olyan modelljét a kínai átvétel óta, amely nem egy meglévő Volvo utóda hanem új piaci szegmensbe látogat.

6_volvo-40_1_concept-2016-1600-01.jpg

4. Porsche Cayenne

Nem hiszem hogy sokat kell magyarázni.

6_porsche-cayenne-2018-1600-02.jpg

5 Renault Alpine

Lassan ez a verda válik az én személyes unikornisommá, a misztikus mesebeli lény, amelyet sosem láthatom meg élőben. Párizsban és Essenben passzolt, Genfbe én nem jutottam el.

6_alpine-a110-2018-1600-0e.jpg

6. Bugatti Chiron

Szerintem ezt sem kell magyarázni...

6_bugatti-chiron-2017-1600-0a.jpg

Valamint a tanulmányok közül:

7.Maybach coupé

7_mercedes-benz-vision_maybach_6_cabriolet_concept-2017-1600-05.jpg

8. AMG Project One

7_mercedes-benz-amg_project_one_concept-2017-1600-01.jpg

10. BMW Z4 concept

7_bmw-z4_concept-2017-1600-05.jpg

10. Valami extravagáns utód a Renault villany-batmobiljának

7_renault-symbioz_concept-2017-1600-04.jpg

 

1. Öt nyomós ok hogy miért NE menjünk el a frankfurti autószalonra

A héten nyitja meg kapuit a nyilvánosság számára a frankfurti Autószalon, amely Párizzsal vállvetve kétévente rendezi meg a vásárvárosban a kontinens legrangosabb nemzetközi autószalonját. Két éve már vázoltam, hogy miért szeretek kijárni Frankfurtba. A nagy nemzetközi szalonoknak van egy utánozhatatlan hangulata, a gyártók perfekcionista marketingesei által lemeózott standokkal nem kel versenyre egy országos (importőri) kiállítás sem (bár néha Brüsszelben összejön), ezért mindenkinek ajánlom hogy a kontinens három nagy kiállításából (azaz Genf, Párizs illetve Frankfurt) egyet nézzen meg egyszer élőben.  De amíg a Párizsi Autó-világkiállítás a látogatói élmény kárára hajkurássza a látogatószám-rekordokat, a IAA olyan kedvességekkel biztosítja be a komoly érdeklődőket mint a feláras prémium nap (vagyis a szakmai napon akkreditáció nélkül lehet bemenni). Ha már elcsaklizik az ember Frankfurtig, inkább kifizet 47 eurót 14 helyett hogy rendes körülmények között lássa a kiállítást. Nyilván ha meg ott élnék, akkor egy kevésbé frekventált (mellesleg olcsóbb) hétköznapi jegyet vennék, amely elővételben 12 euró.

Szóval a kontinens minden autórajongójának ajánlom, hogy egyszer az életben látogasson el a frankfurti autószalonra. Mindazonáltal most íme 5 ok, amiért nem lesz érdemes kilátogatni ebben az évben:

  1. Városnézés

Hogy őszinte legyek, Mainhattan a maga szürke New York imitációjával a legkevésbé sem vonz. Ráadásul a hatályos német szabályok szerint nem is hajthatnék be Frankfurtba, amíg nem műszakoztatom le náluk az autómat (?!). Ráadásul a német humor ékes bizonyítékaként a szalon mindig az autómentes hétre esik.

A környék (150km-es körzetben) tartogat pár érdekességet, de én például (ha már autós programról van szó), inkább tennék egy kitérőt az odaúton a neves autómúzeumok felé (München (BMW Welt) -Ulm (Mazda) Stuttgart (Porsche Museum / Mercedes Museum)). Ha esetleg „feleségmegőrzőt” keres az ember, Frankfurtban talál egy szép Pálmaházat, amely révén nem kell folyamatosan azt keresni, hogy vajon a család hölgytagjai hol vészelik át az autószalon unalmát.

  1. Tényleg kipróbálni autókat

Bár ennyire sok autót nehéz lenne bárhol más helyen együtt találni, mégsem ajánlom senkinek, hogy azért látogasson el Frankfurtba, hogy hőn áhított autóját kipróbálja, vagy hasznos információkat szerezzen. Én ezt valami 8 éve tapasztaltam meg a saját bőrömön, amikor azért utaztam el Frankfurtba, hogy az új Volvo motorokról tájékozódjak, de még annyira sem volt fogalmuk róla, hogy milyen euro normát teljesítenek, mint a helyi kereskedés értékesítőinek.

Ráadásul a memorabiliák gyűjtőire is sanyarú idők járnak. A brossúrák kimentek a divatból, manapság mindenki linkeket küld, és Ipaden személyes adatokat vesznel fel tőlünk az árajánlathoz és egy reménybeli próbaúthoz. Korábban mi kaptuk az ajándékokat, manapság a gyártók részesülnek bennük. De ahogy a Bájkeverőben is megmondta az Ördög, a lelket sokan túlértékelik, a személyi adatokkal is így vagyunk…

Az önsorsrontás remek példája, ha látogatásunkat vasárnapra, lehetőleg a záró-vasárnapra halogatjuk. Csak azzal lehetne ezt fokozni, ha ez a nap épp autómentes lenne, és mondjuk valami plakett nélküli oldtimerrel hajtanánk be.

2_7661a5c33673c89249214b769ee8bc0a--icecream-my-life.jpg

  1. A hölgyek miatt

A nagy nemzetközi kiállítások kötelező eleme a sok látványos hölgy, akik látványosan emelik ki (vagy halványítják el) az értékes portékák fényét. A fenti elv alapján nem is lepődtem meg, hogy a legjobb modellt a Kia állította ki (a koreaiak eredményeit némileg árnyalja, hogy ez a modell nem négy keréken gurult, hanem két lábon járt, de a futóművek így is hibátlanok voltak).

3_impressionen_0193_1.jpg

A Párizsi Autószalon is megerősített abban a statisztikai együttállásban, hogy az autók és a hölgyek felhozatala fordítottan arányos, de még engem is megleptek például a párizsi Alfa stand látványosan morcosan unatkozó hosztesszei, vagy a fizikailag megterhelő ácsorgásból kimentő lovagias üzletemberekre váró Maserati udvarhölgyek. Egyébként, aki továbbra is a két üzletágat egy helyen akarná élvezni, jobban jár a tuning-kiállításokkal, mint akár a hazai AMTS.

  1. A show miatt

Na jó senki sem a táncos betétprogramok miatt megy el, az kb olyan mintha valaki az interjúk miatt venné a Playboy magazint. Mindazonáltal a szép standokon túl sok érdekes kalandban lehet részünk, mint interaktív programok, szimulátorok, vagy VR sisakos bemutatók.

Minden rendezvénynek megvan a maga profilja, Párizsban a múlt évben egy filmes kiállítás volt a tematikus betétprogram, de még a brüsszeli autószalonon is voltak olyan kalandjaim, mint amikor a flamand közlekedésbiztonsági hatóságok egy Skodával borogattak, hogy szimulálják a felborulásos baleset során jelentkező erőhatásokat. Frankfurttól sokkal több profizmusra és szakmaiságra számítok, egy olyan népről beszélünk ahol a kereskedelmi TV-k főműsor-időben is képesek gyárlátogatási dokumentumfilmeket sugározni. Mindazonáltal az elmúlt évek botrányai nem fognak szerintem nyom nélkül elmúlni. Több hibrid és villany hajtáslánc, kevesebb dízel, és kisebb arc, főleg a VW csoport részéről. És még sehol a Trump által kirobbantott kereskedelmi háború vagy annak nukleáris párja (az időjárás-előrejelzés alapján legalábbis két héten belül nem várják a nukleáris tél beköszöntét, de azért sosem árt, ha viszünk esernyőt és légvédelmi patriot rakétát).

  1. Egyáltalán autókat látni

Egy hónapja láttam a Motor-talk cikkét ahol a frankfurti standállítás eurómilliós költségeit taglalják. De még ezután is lehangolt a távolmaradók listája. Nyilván a német gyártók hazai pályán mindig kitesznek magukért, de épp az importmárkák visszafogott jelenléte lehet az IAA veszte. Íme egy nem kimerítő felsorolás (eddig 11 márkáról tudok):

A francia Peugeot (1) és a PSA pár éve beevezetett DS prémiummárkája (2): épp most vásárolták fel az Opelt szőröstül - bőröstül, nem hiszem hogy nem fértek volna be egy standdal az Opel mellé…

A Fiat (3), az Alfa Romeo (4) és a Jeep (5) a Fiat-Chrysler szövetség európai márkái közül: bár a Fiat tényleg rossz bőrben van, az Alfának lenne mit bemutatnia.

A Nissan (6) és az Infiniti (7) prémium márka, illetve a nemrég csoporthoz került Mitsubishi (8): utóbbit még meg is érteném, de a Nissan távolléte szerintem elég necces.

A Volvo (9) nem olyan nagy konglomerátum, mint a fentiek, de korábban rendszeresen ők szállították az egyik legjobb import-standot. Az új marketing-stratégia keretében távolmaradtak (pedig több helyi bulin is részt vettek), az IAA-val egy időben pedig be fogják mutatni a legújabb Volvót, az XC40-est, amelynek bemutatójára már toboroznak a neten…

Végül a jövő hírnöke, a Tesla (10) is betlizett, pedig nekik is lett volna mit bemutatni. Talán majd Januárban Brüsszelben sikeról megtekinteni az új modellt, bár addigra talán lesz mutatóban a szalonokban is az autógyártás új hiánycikke... Ja igen, az angolok a Morgant is hiányolták (11), de például az Aston Martin (12) sem állított ki.

A premiereket elnézve a jelenlévők is eléggé izzadságszagú bemutatókat terveznek, más kontinensen már régen bemutatott modellek, (például X Classe) vagy speciális modell, karosszéria- vagy motorváltozatok (pl BMW M5, XF sportbreak, Insignia GSI), esetleg facelift (Ford Ecosport, Maserati GranSport). Vagy olyan alibi cégek, mint a Thunder Power nevű izé kiállít autót, míg a fenti11 neves cég távol marad. Valaki magyarázza el miért?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3412805752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ciel 2017.09.13. 09:08:08

"nem is hajthatnék be Frankfurtba, amíg nem műszakoztatom le náluk az autómat (?!)"
erröl irnal bövebben? Ez csak Frankfurt specifikus szabaly?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.13. 14:53:30

@ciel: ha nincs német plaketted a környezetvédelmi besorolásról, elvileg megbüntethetnek.

Ezt a plakettet gyakorlatilag a műszaki vizsgával kapod ha német regisztrációjú az autód. Külföldiként viszont el kellene látogatnod egy mászaki állomásra vagy előre meg kell rendelned.

Vagy kikerülöd a környezetvédlmi zónát. Elivleg az IAA nincs benne de az egyik parkolója igen.

uluk4i 2017.09.13. 15:57:53

Renault Alpine - jöttél volna Schloss Dyck-be, ott körbefotózhattad, akár meg is tapizhattad volna :) viszont ha itt nem volt kirakva, akkor vajh hol találkozol majd vele legközelebb? Hiszen már nem lesz első bálozó...

ciel 2017.09.13. 21:06:11

Így már világos - cseppet túloztál mert semmi vizsga nem kell, a forgalmi alapján állítják ki. Mi több még vizsgabázis sem kötelező, vettem már matricát a freiburgi önkormányzati irodában is :-)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.14. 09:40:07

@ciel: azért olyan nagyot nem mondtam vele. Ez a plakett kb annak felel meg, ami a magyar rendszámon is van.

Akárhogy is, ha én valamilyen oknál fogva Németországban járok, és szeretném megnézni mondjuk Frankfurt romantikus belvárosát :), akkor szabályosan nem tehetném meg, mert csak hétköznap munkaidőben lehet ezt beszerezni, olyan helyeken, amelyeket internet nélkül sosem találnék meg, mindezt azért mert egy rendőr nem képes megmondani hogy az a pár külföldi autó milyen környezetvédelmi besorolású... Én ezt elégg aránytalannak érzem. Ha bárki lebüntetne, mert az euro6-os autómmal behajtottam matrica nélkül, én biztos fellebbeznék.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.14. 11:04:02

@uluk4i: azóta olvastam hogy egy oldtimerközpontba vitték el az Alpine-t ( www.klassikstadt.de/2017/09/10/alpine-a110-premiere-edition-in-der-klassikstadt/ ). Ez egy vicc. Lassan tényleg az A110 válik az unikornisommá :).

ciel 2017.09.14. 11:37:20

Nem biztos, hogy megnyerned, ha behajtasz egy olyan tábla mellett ami tiltja a behajtást. Választhatod a parkolást a zónán kívül, és onnan a taxit vagy tömegközlekedést.

Esetleg előre megveheted online: http://www.környezetvédelmi-matrica.hu/hu/
ezek a kocka németek gondolnak mindenre :-)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.14. 12:14:41

@ciel: szerintem meg egyáltalán nem gondoltak semmire, csak hogy lusták elvégezni azt az egyszerű manővert hogy külön leellenőrizzék a külföldi autók műszakiját.

Kicsit leegyszerűsítve nem fogaják el a műszakimat.

A tábla lényege hogy egy bizonyos környezetvédelmi besorolás mellett nem hajthatsz be. A gyakrolatban viszont a kért palkett a német műszaki viszga része, míg másoknak nem.

Ha egy euro 6-os autóval behajtasz akkor nem szeged meg a szabály célját. A szabály viszont diszkriminatívan ró terheket a külföldi autósra.

Olyan kb mintha egy autópálya-matricát csak előre és drágbban vehetnél meg külföldön, míg a német forgalmival kapnál egy páldányt.

ciel 2017.09.14. 13:16:37

Ennek a cimkenek semmi köze a müszaki vizsgahoz, csak az elmeleti karosanyag besorolas alapjan kapja az autot. Beviszed a forgalmit egy irodaba, ahol olyan ember ül aki tudja hogyan kell ertelmezni barmely orszag forgalmijat es az ELMELETI karosanyagkibocsajtas alapjan ad egy matricat. Az ar független attol, honnan jössz.
Itt peldaul az ATU 7 €-t ker erte: www.atu.de/pages/meisterwerkstatt/dienstleistungen/plaketten.html
Mas kerdes, hogy gondolom ma mar minden nemet autot ugy ad at a kereskedö, hogy rajta a matrica mert ez a 7 € nem vagja oket földhöz - ezert ugy tünhet ez a forgalmival jár.

A webshopot arra az esetre irtam, ha csak hetvegen vagy Nemetorszagban, akkor is van megoldas - bar szombat delelött is sok helyen szemelyesen megveheted.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.15. 23:22:35

@ciel: valahol azt olvastam, hogy benzíinkutak is árulnak ilyet. Nagyjából az lenne a megoldás, hogy minden benzinkúton kapható lenne.

Az elméleti kibocsátás ott kellene lennie a Forgalmiban (meg gondolom a típusbizonyítványon is)

ciel 2017.09.15. 23:45:55

Igen, egy egységes EU-s rendszer leegyszerűsítené a dolgokat :-)
süti beállítások módosítása