Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Első benyomások a 95. brüsszeli autószalon nyitó estéjéről

A világ legjobban titkolt kontinens- és világpremierjei

2017. január 14. - Ződ2000

Ma nyitotta meg kapuit a 95. európai motorshow, avagy a brüsszeli autószalon. A rendezvény nyilvánosan ma indult a brüsszeli vásárvárosban (Heysel metrómegálló), és január 22-ig tart nyitva (hivatalos oldala itt), a hétvégéken estébe nyúló hosszú nappokkal. Brüsszel önmagában is megér egy fapados utat, már csak a múzeumai miatt is, de épp most tartják az Interclassicsot (amely egy éve így nézett ki, de az ez évi rendezvényt jobban tükrözi a novemberi brüsszeli kiállításuk) is a holland-belga határnál, jövő héten pedig az Autoretrót (ez a múlt évben ilyen volt, de ez évben új helyen tartják) lehet kombinálni a Dreamcar tárlattal.

A kiállítás elég erős felhozatalt ígér, több Párizsból távol maradt márka (Ford, Mazda, Volvo) is készült standdal, a sajtóanyagban pedig több világ- és európai premierek szerepel, több olyan modellel, amelyet még nem mutattak be nyilvánosan. Rengeteg motort állítottak ki, mellette egy csarnokban terepjárókat lehet totálkárosra törni egy akadálypályán, míg a vásárváros másik végén kezdetben egy kamionos, majd a jövő héttől azt váltva egy szupersport- és luxusautókat felvonultató részleggel bővül ki (a kiállítók térképe PDF-ben).

A legjobban várt újdonság számomra az 5ös BMW volt, de első körben kicsit csalódtam benne. Biztos vagyok benne, hogy a BMW megint egy remek autót hozott ki, amely minden tekintetben jobb lesz, mint a tökéletességre törekvő elődje. Mindazonáltal a fejlődés nem olyan látványos, mint a korában közel sem egy ligában érződő Volvo V70 vagy E-klasse utóda esetében. Ami pedig még inkább furcsa, nem látom a koncepció lényegét. Az előző, F10-es kóddal indított 5er BMW az ideális Mercedes volt a maga fullos méreteivel és luxusával. Az új sokkal kevésbé „bálnás” mint az F10, de nem is olyan brutális, mint az E60.  Nem érzem többé, hogy az azonos Volvo és Mercedes mellett lényegesen komolyabb autó lenne.

 

Szerencsére azért hoztak egy dögös CSL Hommage tanulmányt  a szokásos flotta mellett. Szerintem egy éve a BMW jobban megerőltette magát.

A másik érdekességet a Mazda szállította, egy dögös kis kupé képében, amit az MX5 alapjaira építettek. Biztos ami biztos, azért hoztak egy frissített Mazda3-ast és pár egyéb autót is.

A Jaguar elhozta az észrevétlenül frissített F Type-ot, amely mellé egy igen erős standot kerítettek Landikkel és az elmúlt években bőségesen érkezett új Jagekkel.

Honda egy kifejezetten komoly standdal készült, hogy megfelelő környezetben tálalja a friss Civicet, és a nemrég bevezetett kis SUV-okat. Persze maga az NSX is újdonság, de azért kedves tőlük, hogy elhozták a Meki F1-es torpedóját is :). A Volvótól önmagában is nagy szám, hogy megjelentek, dacára a company policynek (Párizsban például passzoltak). Elvileg egy premierrel készültek, a V90 XC-hez azonban csak egy komppal tudnak elvinni, így ez tegnap kimaradt.

A VW csoport természetesen komoly standdal készült, de a felhozatal kissé aránytalanra sikerült, meglehetősen szerény VW és eléggé minimalista Seat standdal.  Az előző évhez képest a Porsche is csak egy sarkot foglalt el, de talán az ő idejük majd a Dreamcar tárlattal jön el, múlt évben azt saját standdal kellett pótolni.

A Skoda egy világpremiert dugott el a sarokban, nem tudom mennyire bíznak az új Oktávia fogadtatásában, de gyanús hogy a brüsszeli autószalon helyett egy olyan helyen tartottak sajtóbemutatót, amelyre aligha ment el bárki. Az autó orrát látva meg is tudom érteni. Nem lett szebb élőben, mint a képeken.

A VW csarnok primadonnája, nemcsak a legnagyobb legjobb helyen található és legszebb stand az övék, de európai premierrel is készültek (A5 cabrio) , és persze az párizsi világpremier után újra itt az új Q5. Újra egy kis időt eltöltve továbbra sem barátkoztam meg az új Q5 belsővel, anyagokban és formavilágban egyáltalán nem érzem az előrelépést az elődhöz képest, sőt...

A legtöbb tömegmárka tanulmányokkal vagy versenyautókkal próbálta feldobni a szürke tömegmodellből álló palettáját. A Hyundai fő fegyvere a helyi menő WRC ász Neuville autója, nemcsak szimulátorokkal megerősítve, de egy Neuville edition sorozattal is. Az Opel is versenyautóval vadított, míg a Renault a korábbi standjához képest erősen visszafogott kollekcióját egy Formula E autóval ékesítette. Okés, hogy ők lettek az első bajnokok (ebben a Renault-nak amúgy is hagyománya van), de valaki tényleg árulja már el, miért kell a Formula-E autókat mindig feltenni a falra. Párizsban csak függőlegesen parkoló Formula-E autókat láttam. A Nissan se erőltette meg magát. Az amúgy is külön csarnokban kiállító Infiniti nem hozta el a Párizsban bemutatott QX50 tanulmányát , így ők egy sportkupéval és Havas Jonnal erősítettek. 

A PSA csoport se vitte túlzásba a Peugeot egy létfontosságú új városi SUV-ok, és a lélegeztetőgépre kapcsolt túlkoros modellek mellett egy látványos szoborral, VR szemüvegekkel és a Fractal tanulmánnyal vonzza a látogatókat. A DS szokás szerint autók nélkül is remek standokat épít, a Citroen pedig valahol a kettő között megtalálta a helyes arányt.

A Toyota egy szerényebb standon állította ki a Toyota GT86 Sportkupé premierjét ünneplő faceliftjét, és külön matricával emlékezett meg arról, hogy a CHR-t az év autója címre jelölték. A Lexus egy másik csarnokban nézett farkasszemet a BMW-vel, a stand fő attrakciója a Lexus LC luxus-sportkupé, de alapjában véve az egész stand rendben volt. Az LC amúgy is nagyon impozáns járgány lett, a Lexus szerintem lényegesen többet fog eladni ebből a kocsiból, mint az LFA-ból.

A végére még berakom a Mercedest, mert korrekt felhozatallal készültek, és az Alfa és a Maserati standját, amely szintén roskadozott a látogatóktól. Kint volt még egy sor márka, mint a Ssangyong, a Suzuki vagy a Subaru (szintén premierrel), akit érdekel, úgyis utána tud nézni a belga riportokban.

Összességben nem rossz a 95. brüsszeli autószalon, de szerintem a múlt évi rendezvény jobban sikerült, igaz az utánégetőt egy hét múlva gyújtják be a Dreamcar tárlattal. A jövő heti Autoretroval vagy az Autoworlddel kombinálva szerintem megér egy fapados jegyet, de Magyarországról kiindulva talán egyszerűbb Genfbe eljutni.

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr6212125217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbal 2017.01.15. 11:01:12

Miért vannak külön galériában a képek? Így nagyon kényelmetlen végig nézni a fotókat.
süti beállítások módosítása