Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

A jó a rossz és a csúf – az Esseni Motorshow legemlékezetesebb pillanatai

Vigyázat, spoilerek :)

2016. november 27. - Ződ2000

A hétvégén sikerült ellátogatni az Essen Motor Show-ra, és meg kell mondjam, meglehetősen szélsőséges élményekkel távoztam. Az EMS egy felettébb szokatlan kiállításnak tűnik: nagyon furcsa és semmihez sem hasonlítható, amit eddig láttam. Egyrészt mindenkinek kínál valamit, mivel egyszerre nyújtja három rendezvény tematikáját:  az Essen Motor Show kisebb részben oldtimer-szalon, nagyobb részben tuningshow és sportkocsi-kiállítás, egy csipetnyi újautó-részleggel. Másrészt egyik tematikában  sem kiemelkedő. A brüsszeli autószalon mellett az a két darab kisebb BMW illetve Skoda stand egy vicc. Talán a tuningszekció az, amiben a kontinens legerősebbjei közé sorolható, de az új autóknál meghatározó, hogy igazából alig akad vezérképviseleti szintű jelenlét. Az oldtimerek felhozatala pedig messze elmarad az Essen Techno Classicától vagy a Retrombile-től. Tulajdonképpen a múlt heti brüszeli Interclassics képezte az esseni oldtimer-szekció nagyobb részét, egy sor autót felismertünk. Aki normális autókat akar látni, kattintgassa végig az utóbb linkelt poszt  képeit .

A sajátos rendezvény egy sajátos beszámolót kíván, a szokásos élmény-beszámoló helyett íme egy lista a legtökösebb, a leglúzerebb és a legneccesebb dolgokról.

 Az igazán kemény csávók, akik kenyér nélkül eszik a szalonnát, és vodkával hígítják a páleszt

1_ironman_the_jericho.gif

A legkeményebb csávók nem autóval járnak, hanem tankkal. Abból is az egyik legkomolyabb páncélozott járművet villantották, amely esetében vállmagasságban csak a kerék végződik, és belül olyan elektronika segíti a német honvédség casco besorolását, mint az infravörös tolatókamera.

Az ezüstéremre nálam az a képzeletbeli kötélverseny a legesélyesebb, amelynek egyik végén egy 4 (négy!!!) darab V8-as motorral megtámogatott kancsal kisteherautó, a másik végén pedig egy sugárhajtású (vagy mi) VW Bully parkolt.

Bronzérmes nálam a német posta személyzetis részlege, mindenki döntse el a kép alapján, hogy joggal-e :).

1_dsc_0450.JPG

A vigaszdíjat én az amúgy is nagyon badass standot állító ADAC csónakiskolájának és a két V12-es összehegesztő traktorpullingos fazonnak adnám…

Versenyen kívül én még benevezném ide a gyári BMW stand szimulátorát, ami azért erősen túlmutat a jó hardverrel megáldott PC-ken... :) 

Hogy vigyünk egy kis interaktivitást, itt most következzék egy kis szavazás, hátha csak túl könnyű lenyűgözni engem.

taxi_driver_clapping.gif

 

Ha ennél is lazább lennél szétesnél… avagy a kivagyi műmájerek

2_pschyo_2.gifIde kerültek azok az önjelölt helyi menők, akik (valszeg marginális különvéleményként) nagyon sokat gondolhattak magukról, miközben készültek az EMS-re. Személy szerint első helyre a turbós Teslatuningolókat helyezném. Vajon szólt valaki a Turbozentrum marketingeseinek, hogy lassan itt az ideje új nevet keresni? :) Az ezüstérmet én annak a jóembernek adnám aki képes volt a Nissan antiautóját, a Leafet a japán márka gyári Nismo tuningműhelyének gondjaira bízni. Harmadik helyre pedig a Borbet felnigyártó „világpremierjének” szólt (mi nem vártuk be ezt a világrengető bejelentést).

Vigaszdíjra tanulmány-szekció legfeltűnőbb piros sportkupéját jelölném, amely nagyobb spoilert kapott, mint a amit megérdemelt. Mondjuk a gumikacsás Pajero valamint a Hankook standja mellé tett rózsaszín izé sem gyenge.

Íme egy újabb szavazás, ez a felhozatal szerintem kicsit megosztóbb lesz…

Óh, istenem miért?! – a pokol legmélyebb bugyrai

Egy tuningshown esetében mindig akadnak dizájn-balesetek, de Essenben általánosságban elmondható, hogy az 1A és a 5 csarnokokba csak saját felelősségre szabad belépni. Ritkán kerül elém ennyi vizuális környezetszennyezés és rossz ízléssel hazavágott szörnyszülött, amely szinte könyörög azért, hogy véget vessünk a szenvedésének…

 

3_kangaroo_copy.gif

 

Az itt szereplők különlegessége, hogy a hülyeségük mellé nem csak szorgalom és rossz ízlés, de némi tőkeerő is társul.  Vadiúj Mercedes V8, Lambó vagy R8, esetleg tisztes állólámpás Merci, ezeket akár lélegzetelállító autókká is varázsolhatta volna valaki (más), sőt azzal is jobban jártunk volna ha egyáltalán nem nyúlnak hozzájuk… 

Külön ligában játszik a Ford, amely sokáig lepel alatt tartotta a várva várt Ford GT –t aztán lelepleztek egy eléggé furaszerzet versenyautót, amellyel júniusban már amúgy is elindultak Le Mansban.

Ekkor értettük meg, hogy nem a titkolózás miatt volt letakarva, hanem hogy védjék a szemünket attól, ami kitüremkedett a kocsiból hátul. Hölgyeim és uraim, íme a gyárilag aranyeres formatervű autó…

A végére megint egy szavazás, ezt akár vakon is letudhatja az ember. Talán jobb is úgy...

Amúgy a show rengeteg emlékezetes oldtimert produkált, ahogy korábban írtam, áthozták  a múlt héten Brüsszelben kiállított autókat, plusz érkezett pár nagyágyú, mint a Brabus vagy a HK Engineering.

Az eladósorban lévő privát gyűjtői Ferrarikon túl rendesen megerősítették az olasz márka jelenlétét egy nagy rakás múzeumi (többek között a sinsheimi közlekedési múzeumból származó) példánnyal a márka 70-ik évfordulójára készülve. Voltak köztük ősi Alfák a Ferrari őskorából, amikor Enzo úr még Alfa Romeókat tuningolt. Aztán ott parkolt a sorban Clay Regazzoni és Michael Schumacher F1-ese, valamint sok-sok legendás modell, mint az F40, a Daytona vagy az FXX.

Akadtak impozáns tanulmányautók, és csinos hoszteszek ….

…és elég sok show-elem a standokon, amikor épp nem az autó maga a show elem. 

És persze elhoztak nem kevés versenyautót, minden méretből és kategóriából: van itt méregzsák Audi A1-től a DTM, és a WRC aktuális és letűnt legendáin vagy a Le Mansban nevezett versenyautókon át a Formula E-ig szinte minden ami gurul, úszik vagy repül…

 

Az EMS december 4-éin zár, akinek útba esik ne ugorja át :) A jegyárak nem világrengetőek,és a rendezvény kivételes színfolt, akkor is ha sokszor kívántam volna folttisztítót...

A végére három kép nagyobb felbontásban, külön kívánságra :)


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1511998966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stig 2016.11.29. 10:56:20

Megoldható lehetne, hogy a képek nagyobb méretek legyenek, mert azt gondolom igazán úgy lenne értelme a galériának. Jelenleg csak a monitor közepén láthatóak a képek. Pl azt a 205-ös T16-os Peugeot képet szívesen megnézném és letölteném nagy felbontásban.

A másik, nem értek hozzá, de vannak olyan oldalak ahol letölthetőek a képek. Szívesen letöltenék 1-2-t képernyővédőnek.

Az első kép jobb oldalán az a sötétzöld Coupe formájú luxusautó micsoda?

uluk4i 2016.11.29. 14:56:46

Deutsche Post rulez!

uluk4i 2016.11.29. 15:02:52

Stig: az egy Speedback GT, amit egy angol kis manufaktúra, a David Brown Automotive gyárt. Azt mondják, hogy csak 100 db-ot raknak össze, azokat is fél milláért (fontban) osztogatják. A design a Giugiaro munkája-műve-ahogytetszik. Az egész alapja meg egy Jaguar XKR 5 literes V8-al.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.11.29. 15:54:47

@stig: elsőre nem értettem, de valóban, a mostani fotók méretét eléggé levettem, mivel így könnyebb feltölteni a blog.hu-ra. De legközelebb picit nagyobbra hagyom, Ha marad időm ma feltöltök egy nagyobb galérát (max 2mbyte-os képeket enged a rendszer).

Meiyik kell? A 205-ös és a Speedback a koncepcióautós galéria harmadik képéről?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.11.29. 16:16:16

@stig: a végén ott egy háromképes galéria a kért képekkel nagyobb felbontásban.
süti beállítások módosítása