Az élet 180km/hnál, vagyis izé Passaunál kezdődik :)

Privát gondolatok az autók világáról

Privát gondolatok az autók világáról

Európa rejtett kincsei: a landévennec-i hajótemető

2016. május 21. - Ződ2000

A landévennec-i hajótemető az Aulne folyó deltájánál kialakított kikötő, ahol a francia haditengerészet bontásra váró hajóit tárolják.

1_landevennec.JPG

Bár a hajók, sőt közeli partok sem igazán bejárhatóak, környező utakról remek kilátás nyílik a sok különleges vízi járműre (egyébként a közeli apátságnak is vannak arra néző ablakai), de Brestből indul sétahajó az öbölbe. Landévennec, amúgy Bretagne egy távoli csücskében található, amelyre a franciák is csak úgy tekintenek, mint a „világ vége”. Bár közép európai szemmel festői a táj, az Aulne folyó torkolata egyébként elmarad Bretagne sok turisztikailag nevezetes partszakasza mellett, és a az óceáni torkolat is Franciaország egyik nagy ipari kikötőjére, Brest városára néz. 

A haditengerészeti bázist még a 19. században alapította III. Napóleon császár, a helyőrséget pedig a flotta tartalékos hajóinak tengerészei képezték. Ahogy az egész partszakasz, a II. világháború alatt Landévennec is német helyőrséggé vált, ahol a német hajókat javították ki. E korszak nyomát számos megmaradt tengerparti erődítmény is őrzi, amelyek sajátos hangulatot kölcsönöznek a bretagne-i partoknak, főleg, ha az idő is borongósabbá válik, ami azért jellemző Bretagne-ra.

A II. világháborút követően új feladatott kapott a kikötő: a francia haditengerészet leselejtezésre váró hadihajóit állomásoztatták itt, hogy „leszereljék” őket (azaz megszabadítsák a haditechnikától), mielőtt a hajótestet eladnák, esetleg hullámtörőnek vagy célpontnak használták fel. Sajnos olyan nagy hajókkal, mint a Clemanceau repülőgép-anyahajó nem mertek benavigálni az öböldeltába, de azért nagyobb hajók, például cirkálók (mint a képen szereplő, korábban múzeumként szolgáló Colbert) és rombolók elég impozáns látványt nyújtanak az öbölben.

A hadihajók mellett megfordulnak olyan érdekességek is, mint például a környéken közlekedő, eredetileg orosz gyártmányú szárnyashajó, amely pár éve szintén a kikötő vendégszeretet élvezhette.

5_cimetiere_bateaux_landevennec.jpg

Mi 2006 körül láttuk először, akkor épp a szárnyashajó pihent egy szerelőstéghez dokkolva néhány kisebb romboló társaságában. Faramuci módon pár nappal előbb láthattuk a Colbertet eredeti fényében Bordeaux-ban.

Itt egy későbbi videó a szellemflottáról:

Jelenleg vagy fél tucat hajó állomásozik az öbölben, a flotta zászlóshajója jelenleg a Colbert cirkáló.

Forrás: a saját képek mellett az örökzöld Wikipedia és a wikimedia commons képei

A bejegyzés trackback címe:

https://autossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr248723670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mohamed 2016.05.22. 14:58:15

Persze, hogy nem mertek be navigálni a Clemanceau-val mert nem is állt szándékukban, a hajót ugyanis eladták a 2000-es években a Brazil Haditengerészetnek ami jelenleg helikopterhordozó desszanthajóként használja.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.05.22. 19:16:44

@Mohamed: A Clemanceau-t szétbontották.
Szerintem kevered egy másik hajóval.
A fentiektől függetlenül, akármelyikre is kerülne sor, Landevennec nem egy végleges temető, hanem csak egy köztes megálló, amíg megszabadítják azoktól a dolgoktól, amelyeket a haditengerészet meg akar tartani.
süti beállítások módosítása